1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FACEBOOK 4 SENE HAPSE MAHKUM EDEBİLİR
FACEBOOK 4 SENE HAPSE MAHKUM EDEBİLİR

FACEBOOK 4 SENE HAPSE MAHKUM EDEBİLİR

KKTC'de gündemde.. Kişilerin rızası dışında yapılan her türlü dinleme, basına ifşa etme ve sosyal paylaşım sitelerinde yayınlama, ceza kapsamına alınıyor. Yasa tasarısı hazır

A+A-

3 YILDAN 7 YILA KADAR HAPİS CEZASI: Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi’nin Meclis’te onaylanmasının ardından kişiler arasında mektupla, telgrafla, telefonla, elektronik posta yoluyla ve benzer yollarla yapılan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu işleyen kimseler, üç yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilecek

KONUŞMALARIN KAYDI “AĞIR” SUÇ: CTP Milletvekili Tufan Erhürman’ın önerdiği yasa önerisine göre iki kişi arasında taraflardan habersiz yapılan kayıt da suç kapsamına alındı. Yasa önerisi bu suçun ağır suçlar kapsamında olduğunu 6 yıla kadar hapis ve para verileceğini içeriyor 

PAYLAŞANA DA CEZA: Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi ile “ifşa edilmiş” bir haberleşme içeriğinin haberleşmenin taraflarının rızası olmaksızın, sosyal medya aracılığıyla yayılması da suç. Bunu yayan kişiye ise yalnızca para cezası verilebilecek

KİŞİSEL VERİLERİ SIZDIRMAYA 4 YIL HAPİSLİK: Kişisel verileri kişinin rızası olmaksızın, basın yayın yoluyla yayılması durumunda, bu suçu işleyen kişi dört yıla kadar hapis ve para cezasıyla cezalandırılacak

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman’ın Meclis’e sunduğu Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi ile her türlü dinleme, mektupla, telgrafla, elektronik posta yoluyla haberleşmenin gizliliğini ihlal edenler kişiler için ağır cezalar gündeme geliyor.

Tufan Erhürman’ın Meclis’e sunduğu yasa önerisinin amacı ise özel hayatın, aile hayatının ve haberleşmenin gizliliğini koruma altına alması ve bu alanlara hukuka aykırı bir biçimde müdahale edenlerin cezaların belirlenmesi olduğu belirtiliyor.

Gerekçe kısmında ise özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kişilerin özel hayatlarına, aile hayatlarına ve haberleşmenin gizliliğine müdahalelerin yasaklanmasına, caydırılmasına ve cezalandırılmasına duyulan ihtiyaçtan ötürü yasa önerisinin sunulduğu ifade ediliyor.

Amaç kısmında şu ifadelere de yer verildi: “Bu yasanın amacı, modern hukukta özel yaşamın, aile yaşamının ve haberleşmenin gizliliği alanında yaşanan gelişmelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna yansıtılması ve Anayasa’nın 19’uncu ve 21’inci maddelerinde sözü edilen hak ve özgürlüklerin korunmasının sağlanmasıdır.”

Mahkeme kararı hariç tüm müdahaleler suç
Özel hayatın gizliliğini düzenleyen 19’uncu maddeye göre, “Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Adli soruşturmanın gerektirdiği istisnalar saklıdır” denilen öneri, yasanın gösterdiği durumlarda mahkeme veya yargıç tarafından verilmiş bir karar olmadıkça, bu gizliliğe dokunulamaz maddesini de içeriyor.

3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası
Yasa Önerisinde işlenen suçlar ve cezaları sınıflandırıldı. Buna göre yasa, 3 yıl hapislikten 7 yıl hapisliğe kadar cezaları öngörüyor.

Kişiler arasındaki, mektupla, telgrafla, telefonla, elektronik posta yoluyla ve benzer yollarla yapılan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu işleyen kimselerin üç yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor.

Konuşmaların kaydı “ağır” suç
Erhürman’ın önerdiği yasa önerisine göre iki kişi arasında taraflardan habersiz yapılan kayıt da suç kapsamına alındı. Yasa bu suçun ağır suçlar kapsamına girdiğini belirledi ve suçu işleyeceklere verilecek cezayı 6 yıla kadar hapis ve para cezası olarak belirledi. 

Konuşmaları “ifşa etme”ye 5 yıla kadar hapis
İki kişi arasında geçen konuşmanın başka birine tarafların rızası olmadan aktarılması da suç kapsamına girdi. Öneride, “bu fıkra açısından ‘ifşa etmek’ haberleşmenin içeriğinin haberleşmeye taraf olmayanlarca öğrenilmesini sağlamak anlamına gelir. Fiil, haberleşmenin içeriğini haberleşmeye taraf olmayanlara söylemek ya da yazıyla veya başka yollarla bildirmekle oluşur. Ancak haberleşmenin tüm taraflarının haberleşme içeriğinin ifşa edilmesine rızası varsa suç oluşmayacaktır” denildi. Öneri bu suç için ise beş yıla kadar hapis cezası öneriyor.

Basın yoluyla “ifşa etmek” ağır suç
İki kişi arasındaki konuşmaların basın yayın yoluyla veya sosyal medya aracılığıyla “ifşa edilmesi” ise öneriye göre diğer cezalardan daha ağır bir suç olarak nitelendirildiğinden 6 yıla kadar hapis cezası veya para cezası içeriyor. Öneride bu madde ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “Basın yayın yoluyla veya sosyal medya aracılığıyla ifşa haberleşme içeriğinin çok daha fazla insan tarafından öğrenilmesi sonucunu doğurduğundan ve mağdurun mağduriyetini artırdığından bu suçun cezası, haberleşmenin içeriğini haberleşmeye taraf olmayanlara söyleme ya da yazıyla veya başka yollarla bildirme suçunun cezasından daha ağırdır.”

Sosyal medyada paylaşma öneri kapsamında
CTP milletvekili Tufan Erhürman’ın sunduğu Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi ile “ifşa edilmiş” bir haberleşme içeriğinin haberleşmenin taraflarının rızası olmaksızın, basın yayın yoluyla veya sosyal medya aracılığıyla yayılması da suç. Bu suçu işleyenlere ise hafif suç sınıfından cezalandırılacak ve iki yıla kadar hapis veya para cezasıyla cezalandırılacak. Ancak, haberleşmenin içeriği basın yayın yoluyla veya sosyal medya aracılığıyla ifşa edilmişse, bunu yayan kişi yalnızca para cezasıyla cezalandırılacak.

Aleni olmayan konuşmaların kaydı da ağır suç kapsamında
Öneriye göre kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların bir aletle dinlenilmesi ve kayda alınması suç kapsamına alındı. Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, tarafların tümünün rızası olmaksızın, ses alma cihazı ile veya görüntülü olarak kaydeden kişinin ağır bir suç işlemiş olacağı ve beş yıla kadar hapis cezası ve para cezası ile cezalandırılacak.

Maddedeki önemli nokta ise konuşmanın taraflarının tümünün rızasının bulunması durumunda aletle dinleme yapılmasının suç oluşturmayacak olması olarak nitelendirildi.
Kişilerin özel hayatıyla ilgili görüntü veya sesleri ifşa etmek de öneri ile suç kapsamına alındı. Bu suç, yasayla düzenlenen adli soruşturmanın gerektirdiği durumlarda, yetkili makamın emriyle yapılan kayıtların, kaydı yapan kamu personeli veya başka kişilerce ifşa edilmesi durumunda da işlenmiş sayılacak. Ancak kayıt yapan kamu personelinin, kayıtları yetkili makam, polis, savcı veya mahkeme huzurunda ifşa etmesi durumunda suç işlenmiş sayılmayacak.
İfşa, basın yayın yoluyla veya sosyal medya aracılığıyla işlenirse, ağır bir suç işlenmiş olacağı belirtilmiş ve bu suçu işleyen kişinin altı yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılacağı ifade edildi.
 
Kişisel verilerin gizliliği korunacak
Kişisel verileri kişinin rızası olmaksızın, basın yayın yoluyla veya sosyal medya aracılığıyla yayma da artık suç kapsamında. Öneride, “Veriler kişinin siyasi veya felsefi görüşlerine, dinsel veya mezhepsel inancına, ırkına, etnik kökenine, cinsel yaşamına, cinsel yönelimine, sağlık durumuna veya siyasal partilerle ve sendikalarla bağlantılarına ilişkin ise ağır bir suç işlenmiş olur ve bu suçu işleyen kişi dört yıla kadar hapis ve para cezasıyla cezalandırılır” deniliyor.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.