1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'FACEBOOK' DOLANDIRICILARI İŞ BAŞINDA!
'FACEBOOK' DOLANDIRICILARI İŞ BAŞINDA!

'FACEBOOK' DOLANDIRICILARI İŞ BAŞINDA!

Dikkat!

A+A-

Ülkemizde “Bilişim Yasası” olmaması nedeniyle insanların Facebook hesaplarını ele geçirenler, hesap sahibinin arkadaşlarından kredi kartı numaralarını isteyerek, hesaplarında bulunan paraları almaya başladı

Ali CANSU

KKTC’de “Bilişim Yasası”nın yokluğu nedeniyle internet üzerinden işlenen adi ve kapsamlı suçlar her geçen gün artmaya devam ederken, birçok insan da mağdur oluyor.

Yasanın olmaması nedeniyle işlenen suçlar cezasız kalırken, yasal boşluk nedeniyle de KKTC, bu kategoride bir “kaçış mecrası” olarak dikkat çekiyor.

Yıllardır adeta yılan hikâyesine dönen ve bir türlü somut olarak Meclis Genel Kurulu’na gidemeyen Bilişim Suçları Yasa Tasarısı, Meclis komitesinde “ivedi” olarak görüşülmeye başlandı ancak henüz tamamlanamadı.

Son günlerde, Dünya genelinde en çok üyeye sahip bulunan Facebook isimli paylaşım sitesine el atan dolandırıcılar, üyelerin hesaplarını çalarak, önce hesap sahibinin arkadaşları ile sohbet ediyor, ardından da kredi kartlarının numaralarını isteyerek, ele geçirdikleri kartlar üzerinden hesaplarındaki paraları çekiyor.

“Arkadaşlarımı dolandırdılar”

Lefkoşa’nın tanınmış simalarından olan ve özellikle darts müsabakalarında birçok şampiyonluğu bulunan Uğur Barani, Facebook hesabının geçtiğimiz gün kimliğini bilmediği kişi veya kişilerce çalındığını söyledi.

Gerek iş, gerekse kişisel arkadaşları ile haberleşmeyi sosyal paylaşım sitesi olan Facebook’tan yaptığını kaydeden Barani, “Biz bu siteye arkadaşlarımız ve ailelerimizle fotoğraflarımızı atarız. Arkadaşlarımız ile kendi aramızda özel konuşmalarımızı yapıyoruz. Şimdi ise bunlar başkalarının elinde” dedi.

İki gün önce sabah saat 06.00’da arkadaşları tarafından arandığını ve kendisine “Facebook’unu hacklediler” dediğini anlatan Barani, baktığında bunun doğru olduğunu ve kendi Facebook’una giremediğini söyledi.

“Kredi kartı numarasını isteyip para çektiler”

Arkadaşlarına Facebook üzerinden kendisi adına mesaj atıldığını ve kendi adı ile dolandırmaya çalıştıklarını anlatan Barani, “Arkadaşlarımın bana söylediğine göre, benim adıma atılan mesajlarda arkadaşlarım ile sohbet ettikten sonra, ülkemizdeki bir bankada bin 500 TL’lik hediye puanları dağıtıldığını ve hediye puanlarından faydalanmaları için kredi kartlarının numaralarını vermeleri isteniyor” dedi.

Kendisinin dürüst ve iyi bir insan olduğunu bilen arkadaşlarının kredi kartlarını verdiklerini de kaydeden Barani, “Uğur abi bize böyle bir kıyak geçiyor” diyerek inandıklarını belirtti.

Bir arkadaşının kredi kartının fotoğrafını çekerek ilgili kimseye Facebook’tan attığını anlatan Barani, arkadaşının bin TL limiti olan kartından 980 TL çekildiğini ve arkadaşının mağdur edildiğini kaydetti.

Facebook’u hackleyen insanların bu işleri dolandırmak için yaptığını ifade eden Barani, halen bu kişilerin arkadaşları ile kendisi gibi konuşarak dolandırmak için uğraştıklarını söyledi.

Barani, şöyle devam etti:

“Bu konu ile ilgili ilk polise gidip şikayet etti. Ancak, polisin bana verdiği cevap, ‘Uğur bey kusura bakmayın bu konuda bir şey yapamayız. Siz ilk değilsiniz, son bir hafta içerisinde 20 kişi aynı şekilde bize şikayette bulundu’ dedi. Böyle bir şey olamaz. Benim kendi hesabını çalıp benim adım ile insanları dolandırıyorlar ve polisin bu konuda eli kolu bağlı.”

“Bilişim Yasası en kısa zamanda geçmeli”

Bilişim Yasası’nın geçmesi ile bu konuların yasal hale gelebileceğini anlatan Barani, yetkililerden bu yasayı en kısa zamanda geçirmelerini isteyerek, yasanın geçmediği her gün ülkemizde garip ve saf vatandaşların kandırılmaya devam edileceğini söyledi.

Bu tür dolandırıcılık çetelerinin, insanlarımızın bir birine olan dostluğundan faydalanarak dolandırdıklarını belirten Barani, “Ben çok üzgünüm, çünkü beni arayan birçok arkadaşım oldu. Benim Facebook’da 2 bin 400 arkadaşım var. Şu anda bu adamlar 2 bin 400 arkadaşımı dolandırabilme potansiyeline sahiptir. Bunun çok büyük bir dolandırıcılık çetesi olduğuna inanıyorum” dedi.

Kendi Facebook’una giremediği için arkadaşlarından hesabının kapatılması için kendisini Facebook’a şikayet etmelerini de isteyen Barani, arkadaşlarının gerekli yerlere kendisi adına şikayetler yaptıklarını da söyledi.

“Komite çalışmalarını haftada ikiye çıkarttık”

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Asbaşkanı Teberrüken Uluçay, Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nı komitede görüşmeye başladıklarını söyleyerek, konunun aciliyetinin farkında olduklarını ifade ederek, Meclis’in kapanış tarihi olan 1 Temmuz’dan önce yasa tasarısını Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na yollamayı hedeflediklerini belirtti.

Uluçay, bu bakımdan haftada bir yaptıkları toplantı sayısını ikiye çıkarttıklarını kaydederek, “Konunun geniş ve kapsamlı bir yasa tasarısı olmasından dolayı mümkün olduğunca ilgili tüm tarafları komitede dinleyip, görüşlerini alıp, tasarıyı olabildiğince en iyi şekilde düzenlemeye çalışmaktayız” dedi.

Uluçay, devam eden komite çalışmalarına Başbakanlık’tan yetkili temsilciler, BTHK Başkanı, uzmanlar, polis teşkilatı ile Başsavcılık’tan katıldığını ifade etti.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.