1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. FAİZLERİN ARTIRILMASINA HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE KARŞIYIM AMA
FAİZLERİN ARTIRILMASINA HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE KARŞIYIM AMA

FAİZLERİN ARTIRILMASINA HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE KARŞIYIM AMA

kurdaki yükselişin ardından Merkez Bankasının yapacağı müdahaleye ilişkin, "Faizlerin artırılmasına her zaman olduğu gibi bugün de karşıyım ama

A+A-

'TEMENNİ EDERİM Kİ DUAM DA ODUR Kİ ATACAKLARI ADIM, ALACAKLARI KARAR İNŞALLAH İSABETLİ OLUR. KURDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLAR. BÖYLECE DE EKONOMİ BU NOKTADA, İHRACAT, İTHALAT ARASINDAKİ DENGEDE BU SIKINTILARI AŞARIZ''

''ŞİŞLİ BELEDİYESİNE YAPILAN SALDIRI DA MANİDARDIR. BU BİR SENARYO MUDUR YOKSA GERÇEKTEN BİR KARŞI ADIM MIDIR? SİLAHIN ORAYA BIRAKILMASI ANLAMLIDIR VE TARANMASI ANLAMLIDIR. BUNUNLA İLGİLİ EMNİYET TEŞKİLATIMIZ YOĞUN BİR ŞEKİLDE TAKİBİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR"

''(HSYK DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN) FARKLI TEKLİFLER GELMEDİ. MUHALEFETİN BU KONUYLA İLGİLİ BİZE BİR SORUN ÇÖZME NOKTASINDA HİÇBİR TEKLİFİ YOK. ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE ZATEN 'HAYIR' DEDİLER. YASAL DÜZENLEME YAPALIM, YASAL DÜZENLEMEYE DE MAALESEF YANAŞMADILAR''

TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kurdaki yükselişin ardından Merkez Bankasının yapacağı müdahaleye ilişkin, "Faizlerin artırılmasına her zaman olduğu gibi bugün de karşıyım ama Merkez Bankasına müdahale yetkim yok. Tasarrufum altında, yetkim altında değil ve sorumluluğu da onlara aittir" dedi.

Erdoğan, İran ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Önce MHP, ardından da dün CHP'ye yönelik bir saldırı oldu. Art arda gelen bu iki saldırı seçim öncesi birbiriyle ilişkili mi? Bugün MHP lideri Devlet Bahçeli PKK'ya işaret etti. Böyle bir bilgi sizin elinizde var mı? Olayın failleriyle ve saldırı nedeniyle ilgili size ulaşan bilgiler var mı?'' sorusu üzerine Erdoğan, devlet yönetmenin farklı bir şey olduğunu belirterek bu yönetimin sorumluluğunun da farklı bir şey olduğuna işaret etti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Öncelikle son seçimlerde bizim 200'e yakın sadece İstanbul'da seçim koordinasyon merkezlerimiz kimi yerlerde molotofkokteylleriyle kimi yerlerde taşlarla kimi yerlerde taranmak suretiyle hep taciz edildi ve biz hep buna karşı sabırla göğüs gerdik. Sabrımızın neticesini de başarılı bir seçim sonucuyla aldık.

Esenyurt'ta meydana gelen olayın içeriği itibarıyla 'ben tabii şudur' deme konumunda değilim. Ama emniyet teşkilatımız süratle oraya müdahale etmiş ve bunun neticesinde de 9 kişi gözaltına alındı. Şu anda onların savcılıktaki ifadeleri ve mahkemeye sevki ile ilgili çalışmalar sürüyor. Son bana gelen bilgi buydu.''

Bunun neticesinin ne olacağı, mahkemenin ne karar vereceğini bilemeyeceğini ifade eden Erdoğan, ''Ölen kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı olanlara Allah'tan şifalar diliyorum. Bir seçimin arefesinde böyle bir durumun olması, böyle bir tablonun ortaya çıkması çok çok üzücü'' diye konuştu.

''ONLARIN ÖZGÜVENİ DOĞRUSU BENİ DE ÇOK DUYGULANDIRDI''

Esenyurt'un hassas bir ilçe olduğunu belirten Erdoğan, bu hassasiyeti de kendisinin çok iyi bildiğini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Fakat bunun yanında ondan önce Van'da büyükşehir belediye başkanımız, esnaf ziyareti yaparken, esnaf ziyareti sırasında büyükşehir belediye başkanımıza ve yanındaki onunla beraber tüm arkadaşlarımıza taşlı, sopalı saldırılar oldu. Bununla da yetinmediler, daha sonra büyükşehir belediye başkanımızın evine iki kez ses bombası atıldı. Bütün bunlar aslında caydırmaya yönelik, seçim öncesi bir adeta korku atmosferi oluşturmaya yönelik adımlar. Tabii bunların hiçbirinden yılmak gibi bir şeyimiz söz konusu değil. Sağolsun belediye başkanım, başkan adayım ve arkadaşları bu noktada çok çok kararlılar. Bütün bu olaylar karşısında onların özgüveni doğrusu beni de çok duygulandırdı.''

Şişli Belediyesine yapılan saldırının da manidar olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Bu bir senaryo mudur, yoksa gerçekten bir karşı adım mıdır? Silahın oraya bırakılması anlamlıdır ve taranması anlamlıdır. Bununla ilgili de emniyet teşkilatımız yoğun bir şekilde takibini sürdürmektedir'' dedi.

''ALACAKLARI KARAR İNŞALLAH İSABETLİ OLUR''

''Dolardaki artış karşısında Merkez Bankasının akşam da bir açıklama yapması bekleniyor. Piyasalarda bir faiz arttırımı beklentisi oluştu. Faiz arttırımı olursa dolardaki yükseliş durumuyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?'' sorusu üzerine Erdoğan, Merkez Bankasının bağımsız bir kurum olduğunu hatırlatarak, şunları belirtti:

''Konuyla ilgili olarak ben herhangi bir açıklama yapmaya kalksam diyecekler ki Merkez Bankasına müdahale etti. Ama şunu bilmenizi istiyorum: Ben faizlerin artırılmasına her zaman olduğu gibi bugün de karşıyım. Onu özellikle bilmenizi istiyorum. Ama tabii Merkez Bankasına müdahale yetkim yok. Tasarrufum altında, yetkim altında değil.

Sorumluluğu da onlara aittir. Yarın orada doğabilecek her şeyin sorumluluğunu, hesabını tabii ki onlar vereceklerdir. Bunu da görmemiz lazım. Temenni ederim ki duam da odur ki atacakları adım, alacakları karar inşallah isabetli olur. Kurda yeni bir dönem başlar. Böylece de ekonomi bu noktada, ihracat, ithalat arasındaki dengede bu sıkıntıları aşarız.''

Türkiye'nin ithalata dayalı bir ekonomik anlayış içinde olmadığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Aslında biz ihracata dayalı bir ekonomik anlayışın içindeyiz. İthalattan beklentimiz nedir? Eğer ithalat, ihracatımızı tahrik edecekse teşvik edecekse o tabii bizim için önem arz eder ama yok öyle değil de iç piyasada ithalat, ihracat arasındaki dengeyi bozacaksa o tabii bizim için arzu edilen bir süreç değil. İşte o da cari açıkta meydana getirdiği malum etkiler ortada. Bizim en önemli talihsizliklerimizden bir tanesi de petrol noktasındaki sıkıntımızdır, doğalgaz noktasındaki sıkıntımızdır. Tabii 60 milyar doları aşkın bir bu noktadaki ithalatımız bizi ciddi manada sıkıntıya düşürmektedir. Ama bunu biz farklı şekilde, farklı enstrümanlarla bugüne kadar kapadık, kapamaya da devam ediyoruz.''

''ONLARLA YAPILACAK PEK BİR ŞEY GÖZÜKMÜYOR''

Başbakan Erdoğan, ''HSYK düzenlemesi ile ilgili iki öneriniz vardı. Bu konuyla ilgili yol haritanız nedir? Seçimlerden önce yasalaştırmayı, Genel Kurul'a getirmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı:
''Farklı teklifler gelmedi. Muhalefetin bu konuyla ilgili bize bir sorun çözme noktasında hiçbir teklifi yok. Anayasa değişikliğine zaten 'hayır' dediler.

Yasal düzenleme yapalım, yasal düzenlemeye de maalesef yanaşmadılar. Hatta hatta HSYK'nın oluşumu ile ilgili gelin müşterek adım atalım, yapalım anayasa değişikliğini, sizler de Parlamento'daki gücünüz nispetinde HSKY'da yer alsın dedik. Bir de baktım ki anamuhalefetin bugün bir tane mensubu çıkmış şu ifadeyi kullanıyor: 'Herkes eşit oranda orada temsil edilmeli' diyor. Dünyanın neresinde böyle bir uygulama var? Bunlar nasıl dünyaya bakıyorlar, dünyayı nasıl takip ediyorlar anlamak mümkün değil. Onun için onlarla yapılacak pek bir şey gözükmüyor.

Paketin Adalet Akademileri kısmı ile HSYK kısmı olduğunu anımsatan Erdoğan, ''Adalet Akademileri ile ilgili olan kısmın düzenlemesi bitti. Şu anda arkadaşlarımız bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Temenni ederim ki, en azından Adalet Akademisi ile ilgili kısmı ve bunun yanında belki 2-3 madde daha bitirilmek suretiyle önümüzdeki hafta içerisinde adımı atarız'' diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.