1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “.. FANATİKLERİN ÇÖZÜME VERECEĞİ ZARAR KONUŞULMAYACAKTI”
“.. FANATİKLERİN ÇÖZÜME VERECEĞİ ZARAR KONUŞULMAYACAKTI”

“.. FANATİKLERİN ÇÖZÜME VERECEĞİ ZARAR KONUŞULMAYACAKTI”

Çözüm sürecinde en büyük rol Kıbrıslı Türklere düşüyor;

A+A-

TALAT: “KIBRIS TÜRK HALKININ TEMSİLCİLERİNİN SÜRECİ YÜRÜTMESİ, HATTA SÜRÜKLEMESİ GEREKİR”

“SÜRECİ HIZLANDIRMAK  İÇİN KIBRIS RUM TARAFINI ZORLAYICI ÖNERİLER VE DAVRANIŞLAR ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM”

DERNEK YETKİLİLERİ TALAT’A YAPILAN SALDIRIYI KINADI

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, çözüm sürecinde en büyük rolün Kıbrıslı Türklere düştüğünü belirterek, sorunun çözümünü 2004’ten beri isteyen ve bunu ispat eden Kıbrıslı Türklerin temsilcilerinin de bu bilinçle hareket edip, süreci yürütmesi hatta sürüklemesi gerektiğini söyledi.

Talat, “Kıbrıs Rum tarafı ayak sürüyorsa, geciktiriyorsa, bizim  de tersine hızlandırmak için elimizden geleni yapmamız lazım. Bu da bizim görevimizdir. Bunun için uluslar arası girişimler yapmamız lazım. Süreci hızlandırmak  için Kıbrıs Rum tarafını zorlayıcı öneriler ve davranışlar ortaya koymamız lazım” dedi.

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Emekli Mücahitler Derneği’nden bir heyeti kabul etti.
Kabulde konuşan Emekli Mücahitler Derneği Başkanı Mehmet Salih Direktör, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a yönelik Limasol’daki saldırıyı kınayarak,  “Bu gibi olaylarla, Kıbrıslı Türkleri kabul edip etmedikleri ortaya çıkar. İnşallah bu adamlarla  doğru düzgün bir anlaşma olur, hiç sanmıyorum ama” diye konuştu.

TALAT: “.. FANATİKLERİN ÇÖZÜME VERECEĞİ ZARAR KONUŞULMAYACAKTI”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da her musibetten bir yarar çıkarmak gerektiğini kaydetti ve bu olay olmasaydı fanatik ve aşırı uç kişilerin Kıbrıs sorununun çözümüne vereceği zararın pek konuşulmayacağını kaydetti.

Varılacak  anlaşmaya bu konuyla ilgili düzenlemeler koymak gerektiğine işaret ederek, süreci sabote edilmemesi ve sonrada ortaya çıkacak yapıya zarar vermemek için şimdiden gereken önlemlerin alınması gerektiğini dile getiren Talat, bu tür saldırılarla  hareketlerin suç, ağır suç kapsamına alınması gerektiğini belirtti.

Avrupa’yı nazizmin yıktığını,  bu tür girişimlerin Avrupa’yı tekrar kana bulayabileceğinin bilindiğini bu nedenle Avrupa’da her türlü tedbirin alındığını dile getiren Talat, “Bizlerin de Kıbrıs’ı barışı sabote edecek  bu tür davranışları dışlamamız ve suç kapsamına almamız lazım” diye konuştu.

Bir barış kültürü oluşturulmasının gerekliliğinin de ortaya çıktığını belirten Talat, bunun diyalogla olabileceğini belirtti. Talat, Kıbrıslı Türklerle Rumların birbirlerinin hassasiyetlerini anlamaları gerektiğini kaydetti.

Bunun için güven yaratıcı önlemlerle gerçekten güven artırmayı hedeflemek gerektiğini vurgulayan Talat, başka konuları güven artırıcı önlem adı altında sunmamak ve  gerçekten güven yaratmak hedefi gütmek gerektiğini söyledi. Bunun iki halkın bir birinin dilini öğrenerek, birbiriyle temasların artırarak olabileceğini ifade eden Talat, Avrupa Konseyi’nin eğitim sistemleri konusundaki deneyimlerinden yararlanmak gerektiğini ifade etti. Talat, Avrupa Konseyi’nin çatışmaları önlemek ve güven yaratıcı önlemler konusunda önemli birikimler elde ettiğine işaret ederek, bunlardan yararlanmak gerektiğini belirtti.

Talat, bütün bunlar olursa Kıbrıs sorununun daha kısa sürede çözüleceğine inandığını ama öyle birkaç ayda referanduma sunulmasını mümkün görmediğini kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.