1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FARELER VE YILANLARA YUVA OLDULAR!
FARELER VE YILANLARA YUVA OLDULAR!

FARELER VE YILANLARA YUVA OLDULAR!

Bir zamanlar üretimin can damarıydılar...

A+A-

SORUN KİRA YÖNTEMİ: Haspolat Sanayi Bölgesi’nde yer alan ve devlet tarafından kiralanan birçok fabrika farklı nedenlerle kapandı. Kira sözleşmeleri devam ettiği için yeni yatırımcılara kiralanamayan fabrikalar yılanlara ve farelere yuva oldu

“MÜLKİYETE VERİLMELİ”: Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Haspolat Sanayi Bölgesi’ndeki binaların atıl durumda kalmaktan kurtulması için puan karşılığı kişilerin mülkiyetine verilmesi gerektiğini savundu. Çıralı, Haspolat Sanayi Bölgesi’ndeki binaların ancak bu yöntemle yeniden üretime ve ekonomiye kazandırılabileceğini savundu

Ülkedeki tüm sanayi bölgelerinde, işletmeciler devletten arsa kiralayıp, kiraladığı arsa üzerine binayı kendisi yaparken Haspolat Sanayi Bölgesi’nde işletmeci arsa ile birlikte binayı da devletten kiralıyor.
Bu uygulama nedeniyle de iş yerini çeşitli sebeplerle kapatmak zorunda kalan bir işletmeci, atıl durumda kalan fabrikaya kendi malı olmadığı için yatırım yapmaktan kaçınıyor. Devlet ise kira sözleşmesindeki süre devam eden ancak boş kalan bu iş yerlerini bir başka yatırımcıya kiralayamıyor. Yıllarca boş kalan binalar çürüyüp gidiyor.

En az 10 iş yeri atıl durumda

Haspolat Sanayi Bölgesi’nde 1974 ile 1980 yıllarında faaliyette olan en az 10 iş yeri kapanıp başka bir işletmeciye de kiralanmadı. Bu iş yerleri arasında Ceka Plastik, İcel Asprin, Hayran Tex, Koza Ltd., Seda Plastik, ALPAN Ltd., Ramtex Ltd., Alba Holdingi Reis Mobilya ve For Miks Ltd. yer alıyor. Alba Holding’in her an yeniden açılabilecek gibi bakımının yapıldığı öğrenildi.

Büyük çoğunluğu depo olarak kullanılıyor…

Haspolat Sanayi Bölgesi’ndeki birçok iş yeri büyük şirketler tarafından depo olarak kullanmayı tercih ediyor. Ancak bu durumun tam tersine bölgede aktif olarak çalışan şirketlerin yöneticileri Haspolat Sanayi Bölgesi’nde bulunmaktan çok memnun.

Hazır bulundu…

Haspolat Sanayi Bölgesi 1974 yılı öncesinde de Rumlar tarafından sanayi bölgesi olarak kullanılıyordu. Savaşın ardından Türklerin eline geçen bölgede bulunan fabrikalar yatırım yapmak isteyen işletmecilere devlet tarafından kiralandı.

edit-dsc_9855.jpg

Ekonominin can damarıydı…

1974’ten 1980’in başına kadar Türkiye ve İngiltere’ye ihraç edilen birçok ürünün üretildiği fabrikaların büyük bölümü Haspolat Sanayi Bölgesi’nde bulunuyordu. Binlerce kişi bu fabrikalara çalışarak evine ekmek götürmüştü.

Çıralı: Binalar arsalarla birlikte kiralandı

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Haspolat Sanayi bölgesinde arsaların fabrika ve iş yerleri ile birlikte kiralandığını açıkladı. Ülkede bulunan diğer sanayi bölgelerinde devlet tarafından sadece arsaların kiralandığını ve binanın işletmeci tarafından yapıldığını anlatan Çıralı bu nedenle bölgede bulunan bazı iş yerleri kapansa bile devletin bu iş yerlerini kiralayamadığını ve kiracılarında bina kendi alı olmadığı için kendini bakım yapmak zorunda hissetmediğini ifade etti.

“Altyapısı diğer sanayi bölgelerinden daha iyi”

Haspolat Sanayi Bölgesi’nin 1974 öncesinde var olan bir sanayi bölgesi olduğuna dikkati çeken Çıralı, ayrıca altyapı olarak diğer bölgelerdeki sanayi bölgelerinden daha iyi durumda olduğunu anlattı. Çıralı, “Diğer bölgeler de su baskınları sel felaketleri yaşanırken Haspolat’ta olmuyor. Ancak yine bakım yapılması gerekir” dedi.

“Puan karşılığı mülkiyet verilmeli”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Haspolat Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların atıl durumda kalmaması için puan karşılığı mülkiyete devredilmesi gerektiğini savundu. Kişinin kendi malı olunca bu işyerlerine daha çok özen gösterip gerekli bakımı yapacağını kaydeden Çıraklı, “Şu an işletmecinin yaptığı yatırımlar kendine ait değil. Bu da işletmecileri binaya yatırım yapmaktan uzaklaştırıyor” dedi.

“Yeni bir yasa şart”

Çıralı ülke genelindeki tüm sanayi bölgelerinin daha iyi korunması için yeni bir yasa hazırlanması gerektiğini savundu. Bu yasa ile devletin yetkilerini özel sektöre devretmesi gerektiğini ifade eden Çıralı, ancak bu şekilde sanayi bölgelerinde yaşanan sorunların önüne geçilebileceğini kaydetti.

Geliç: İşçi kalmadı

Haspolat Sanayi Bölgesi’nde 6 yıldır büfe işletmeciliği yapan Mehmet Geliç işlerin her geçen gün daha da azalmasından şikayet etti. Artık bölgedeki fabrikaların depo olarak kullanıldığını kaydeden Geliç, artık bölgede çalışan sayısının da azaldığını ve çalışanların büyük çoğunluğunun yabancı olduğunu vurguladı. Geliç ayrıca bölgedeki suç oranının da arttığına işaret ederek, her sabah dükkanına bir eşya çalınmış mıdır endişesi ile geldiğini belirtti.

Alemdar: Diğer sanayi bölgelerinden daha düzenli

Kam-Tek Ltd. Genel Müdürü Hasan Alemdar, iş yerlerinin Haspolat Sanayi Bölgesi’nde olmasından çok memnun olduklarını anlattı. Haspolat Sanayi Bölgesi’nin altyapısının diğer sanayi bölgelerine göre çok daha iyi durumda olduğundan söz eden Alemdar, bölgenin yapı olarak da diğer sanayi bölgelerine göre daha düzenli olduğunu ifade etti. Alemdar şu şekilde konuştu: “İşlerimizden memnunuz. Büyük projeleri takip ettiğimiz için işlerimiz kötü gitmiyor. Ayrıca Haspolat Sanayi Bölgesi’nde bulunmamaktan da memnunuz. Diğer Sanayi Bölgelerine göre daha düzenli. Ancak yine de yapılması gereken yatırımlar var. Bölgedeki elektrik kesintisi sorunu ve yol sorunu çözüldü. Bunlar bizim için büyük riskti. Geri kalan temizlik içinse bölge esnafı kendi yağıyla kendi ciğerini kavuruyor. Sadece bölgede çöpler toplanıyor.”

Dalkılınç: Burada olmaktan mutluyuz

Dano Bakery Ltd. İşletmecisi Şükrü Dalkılınç, şirket olarak 16 yıldır Haspolat Sanayi Bölgesi’nde bulunduklarını ve bundan çok memnun olduklarını kaydetti. Tek sıkıntının ekonomik olduğunu kaydeden Dalkılınç, kazandıkları paranın ancak vergi ödemeye yettiğini kaydetti. Dalkılınç, “Yol, ışık, aydınlatma, levha vergileri derken elimizde para kalmıyor” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.