1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. FAZLASI ZARAR AMA...
FAZLASI ZARAR AMA...

FAZLASI ZARAR AMA...

Balık, süt, yumurta gibi temel besinleri yemek yetmez

A+A-

Normalde beslenmeyle D vitamini ihtiyacını karşılamak oldukça zordur. Örneğin sütler, D vitaminiyle takviye edilmektedir; ancak yine de D vitamini ihtiyacını dört bardak zenginleştirilmiş süt içerek karşılayabiliriz.

Güzel haber ise; 10-15 dakikalık güneş ışığı, günlük D vitamini ihtiyacımızı karşılamaya yetecektir.

Yani aslında ihtiyacınız olan sadece kendinize biraz vakit ayırmanız ki bu 'zaman dilimi' sizi işinizden gücünüzden alıkoymayacaktır. Siz de D vitamini eksikliğini bu şekilde kolayca ve sağlıklı bir şekilde kapatabilirsiniz.

Kalp ve kemik sağlığı için birebir

Son yıllardaki raştırma bakıldığında, D vitamini eksikliğinin kalp hastalığı riskiyle de bağlantılı olabileceğini görülüyor. Dolayısıyla D vitamini kalp hastalıklarından korunmada önleyici olarak dikkat çekmeye başladı.

D vitaminin özellikle kemik sağlığıyla ilişkisi yıllardır bilinmekte. Son zamanlardaki araştırma sonuçları, D vitamini eksikliğinin kalp hastalığı riskiyle de bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca kalbin pompalama gücünü ve kalp hücresinin yapısını pozitif yönde etkilediği ortaya çıktı. D vitamininin yeterince alınmamasının, kalp hastalığıyla bağlantısı iyi bilinen yüksek tansiyon, obezite ve şeker hastalığı gibi başka risk faktörlerinde de etkili olabileceği öne sürülüyor.

Araştırmalar D vitamini düzeyleri düşük olan kişilerin kalp krizi, inme ve kalple ilişkili başka hastalıklara yakalanma riskinin D vitamini düzeyleri yüksek olanlara göre iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Kalp hastalıkları riski azaltılabilir mi?

Araştırmacılar, D vitamini düzeylerinin taranması ve düşükse tedavi edilmesi fikri üzerinde çalışıyorlar. Böylece basit, güvenli ve ucuz bir tedaviyle kalp hastalığı riski azaltılabilir mi sorusunun cevabı aranıyor. D Vitamini eksikliğinin kemik ve kas güçsüzlüğüne neden olduğu da bilinen bir gerçek. İleri derecede D vitamini eksikliğinin sebep olduğu raşitizm gibi hastalıklar mevcut.

Bu vitamin, vücut için önemli mineraller olan kalsiyum ve fosforun emilimi için temel öneme sahip. Aynı zamanda kemik ve diş sağlığı, sinirle bağışıklık sistemleri, bazı hormonların düzenlenmesi, normal hücre çoğalması ve olgunlaşması gibi görevlerin yerine getirilmesini de sağlıyor. D vitamini azlığı ise hormon düzeylerini değiştirerek insülin direncini artırmak suretiyle diyabet riskini yükseltiyor.

Vaktinizi kapalı mekanlarda harcamayın

D vitaminin noksanlığının sanılandan daha yaygın olduğu ve sağlıklı gözüken erişkinlerin yaklaşık yarısında görüldüğü tahmin ediliyor. Son 15-20 yıl içinde insanlardaki D vitamini düzeylerinde yüzde 7 ile 12 oranında düşüş yaşanıyor. D vitamini eksikliğindeki bu artış, kişilerin kapalı mekanlarda daha çok zaman geçirmelerine ve güneşten daha fazla korunmalarına bağlanabilir.

"Güneşte fazla kalmayın ve kuvvetli güneş koruyucuları sürün" demek, belki bir etken; ama başka açıdan bakıldığında, gerekli D vitamini sentezi için günde 10-15 dakikalık güneş almanın yeterli olduğu söyleniyor; fakat koruma faktörü 15 olan bir güneş kremi, deriden D vitamini sentezinin yüzde 99’unu bloke ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.