1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FED KARARI FELÂKET DEĞİL, YİNE DE DİKKAT!
FED KARARI FELÂKET DEĞİL, YİNE DE DİKKAT!

FED KARARI FELÂKET DEĞİL, YİNE DE DİKKAT!

FED kararı felâket değil, yine de dikkat!

A+A-

 

Amerikan Merkez Bankası Fed’in, iki yıldır beklenen ve yaklaşık 10 yıl sonra faizde 25 baz puanlık artışa gitmesi ardından ekonomi çevrelerinde ‘endişeye mahal bir şey olmadığı yönünde’ bir eğilim olsa da ‘temkinli olma’ çağrısı da yapılıyor…

  • İktisatBank Hazine Grup Müdürü Değirmencioğlu: “Genel hatları ile piyasaları sarsmaktan uzak bir karar olarak yorumluyoruz”
  • NovaBank Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayfer: “Kur düşüşlerine aldanmamalı; tasarruf etmeye özen gösterilmeli ve kazanılan para biriminden borçlanılmalı”

Amerikan Merkez Bankası Fed, sonunda bankalara para verirken karşılığında aldığı faizi artırdı. Fed Amerikan bankalarına 2008 krizinden bu yana tam 7 yıldır %0 faizle bedava para veriyordu.

Fed’in, yaklaşık 10 yıl sonra faizde 25 baz puanlık artışa gitmesi ardından ekonomi çevrelerinde ‘endişeye mahal bir şey olmadığı yönünde’ bir eğilim olsa da ‘temkinli olma’ çağrısı da yapılıyor…

Ayrıca piyasada “Fed faizi ufak bir oynamayla artırıp, üzerindeki baskıya son verdi. ‘ABD ekonomisi krizden çıktı’ mesajı verdi. 2016’da Fed'in hala olağanüstü koşullarda olağandışı bir tedavi olan %0 faizle devam etmesi, Fed'e de ABD'ye de zarardı. Onları önlemek için faizi artırdı. Ama sonraki faiz durağına koşmayacak. Dinlene dinlene, oyalanarak, alıştırarak ve piyasaları ekonomiyi sarsmadan gidecek. ABD ekonomisi 10 yıl faiz artışı görmemiş, 7 yıldır %0 faizle para kullanmış, teknik olarak 6 yıl 6 aydır resesyonda değil, yani ekonomi büyüyor” yorumları da yapılıyor.

Ancak “özellikle gelişmekte olan piyasalar içinde yeni kırılgan 5’li diye tanımlanan ülkeler izlenmelidir. Yani başta Türkiye olmak üzere Peru, Venezuela, Arjantin, Kolombiya. Türkiye kriz riskinin en çok arttığı ülke olarak dikkat çekiyor” değerlendirmeleri de dikkat çekiyor.

TC Merkez Bankası’ndan hamle

Öte yandan ABD Merkez Bankası Fed'in faizi artırmasının ardından TC Merkez Bankası'ndan hamle geldi. Merkez Bankası dolar cinsi zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara ödediği faizi yüzde 0.24'ten yüzde 0.49'a yükseltti.

FED’in kararını NovaBank Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ercan Ayfer ile İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu yorumladı.

Emre Değirmencioğlu: “FED’in piyasalarda oluşacak negatifliği törpülediğini görüyoruz”

İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu şöyle dedi; “Genel hatları ile piyasaları sarsmaktan uzak bir karar olarak yorumluyoruz. Normal olmayan % 0 faiz politikasının yaratacağı olası yeni balonlara paralel FED’in para politikasını sadece normalleştirmek istediğini görüyoruz…

FED’in 2016 yılı için ön gördüğü faiz artırımları ile enflasyonun şu andaki gidişatını pek de uyumlu olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. FED, 2016’da halen 4 adet 25 baz puanlık faiz artışı yapacağına tahminen yer verirken, piyasanın ise beklentisi 2 faiz artışı olacağına işaret ediyor. Toplantı ardından yayımlanan bildiri notunda, faiz artışlarının kademeli yapılacağına; % 2 seviyesinde olan enflasyon hedefine ise enerji fiyatlarında görülen geri çekilmenin engel olduğuna yer verilerek sadece gerçekleşen değil, hedeflenen enflasyonun da önemine değinilmiş.

Özetle, FED 2016 yıl sonu faiz tahmini % 1,375 seviyesinde bırakmasına rağmen 2017 ve 2018 faiz oranları tahminleri bir miktar aşağıya çekmesi piyasalarda oluşacak negatifliği törpülediğini görüyoruz. Karar ardından 2,9650 seviyesine yükselen USD/TL kuru tekrar 2,92 seviyesinin altına gelse de, geceyi 2,94’lü seviyelerde tamamladı. Benzer bir şekilde EUR/USD paritesinin de 1,0830 – 1,10 geniş bandından dalgalandığını gördük…”

Jeopolitik risklerin tırmanmaması kaydı ile…

“Yılı tamamlamaya sınırlı günler kala temkinli iyimser havanın ağır basmasını bekliyorum (elbette dışarda büyük bir belirsizliğin kalkması, içerde ise jeopolitik risklerin tırmanmaması kaydı ile). Şu anda konjonktür anlamında düşük enerji fiyatlarının başta cari açık, devam eden bütçe disiplini ve elbette büyüme ve enflasyon görünümüne katkı koyması, sadece para politikası ile değil refomlarla sürdürülebilir büyüme sağlanması yani kısaca iyi bir hikaye yaratmamız durumunda TL için felaket senaryoları üretmeyi pek de mantıklı bulmuyorum”

Ercan Ayfer: “Rehâvete kapılmamalı”

NovaBank Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ercan Ayfer ise, yaklaşık iki yıldır beklenen FED kararının Amerika’nın 2008’de girdiği krizden çıkışının bir alameti olarak algılandığını kaydederek, paranın maliyetinin artmış olduğunu kaydetti.

Vatandaşlara, eğer borçlanacaklarsa kazançları olan para biriminden borçlanmaları tavsiyesinde bulunarak kur düşüşlerine aldanılmaması gerektiği tavsiyesinde bulunan Ayfer, “en önemlisi tasarruf etmeye özen gösterilmeli, rehavete kapılmamalı” dedi.

Gelişmekte olan ülkelerin borçlanmaya ihtiyaç duyduğuna işaret eden Ayfer, söz konusu kararla maliyetlerinin arttığına dikkat çekti.

“Ucuz para kalmadı” diyen NovaBank Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ayfer, FED kararının direk etkisine ilişkin ‘dalga etkisi’ riskine işaret etti.

Türkiye’nin konjonktürle sıkıntılarına da işaret eden Ayfer, yatırımlar açısından tek para birimi olan dolar maliyetinin böylece artmış olduğunu vurguladı.

 

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.