1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FELAKETİN BEDELİ 84 BİN 900 TL
FELAKETİN BEDELİ 84 BİN 900 TL

FELAKETİN BEDELİ 84 BİN 900 TL

Çevre Yasası’na göre devletin AKSA ve Kaptanoğlu isimli gemi sahibi şirketine kesebileceği ceza, asgari ücretin 60 katı

A+A-

YASAYA GÖRE RAKAM BELLİ… Çevre Yasası, KKTC karasularına herhangi bir şekilde yağ veya petrol akıtan gemilerin büyüklüğüne göre ceza kesilmesini öngörüyor. Kaptanoğlu isimli geminin 4 bin gross tondan büyük olması nedeniyle kesilebilecek en büyük ceza asgari ücretin 60 katı

 TAZMİNAT YOLU AÇIK… AKSA, temizlik çalışmalarıyla ilgili masrafları da ödemek zorunda. Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na göre, temizlik çalışmaları yaklaşık 5 milyon doları bulacak. Bölgede mağdur olan yatırımcıların AKSA’ya tazminat davası açma hakkı var. Devlet de kamu davası açabilir


AKSA’ya yakıt aktarımı sırasında yaşanan felaketin çevresel boyutu maddi olarak ölçülemezken, KKTC yasalarına göre, AKSA veya akaryakıtı boşaltan Kaptanoğlu isimli gemi sahibine kesilecek yasal ceza, sadece asgari ücretin 60 katıyla sınırlı.
Çevre Yasası’nın 26’ncı maddesi, benzer durumlarda denizi kirletenlere verilecek cezaları belirliyor.  Buna göre, yükü 4 bin gross tondan fazla olan Kaptanoğlu gemisine kesilecek ceza da asgari ücretin 60 katı. Asgari ücretin bin 415 TL olduğu KKTC’de, AKSA ve ilgili şirkete kesilebilecek en yüksek ceza 84 bin 900 TL.

Kamu davası açılabilir
Bu arada, çevre kirliliğine yönelik verilecek 84 bin 900 TL’lik cezaya ek olarak, devlet de AKSA’ya kamu davası açma hakkına sahip.
Kamu davası açılabilmesi için de, uzmanlar tarafından hazırlanacak raporları beklemek gerekiyor. Teknik raporlardan gelecek sonuca göre, kamu zararını da AKSA’nın karşılaması talep edilebilecek.

Yasa gereği AKSA ödeyecek
Bu arada, yine Çevre Yasası gereği, yaratılan çevre tahribatını da ilgili şirketin ödemesi gerekiyor.
Yasa, çevreyi kirleten şirkete bölgeyi temizleme şartını da getiriyor. Şirketin temizliği reddettiği durumlarda ise, belediye devreye giriyor, temizliği yapıyor, faturayı ise şirkete ödetiyor. Aksi halde mahkemeye gidiliyor.

Öngörülen 5 milyon dolar
Şu ana kadar bölgeye nakledilen ekipman ve personel masrafı olarak 1 milyon dolarlık bir faturanın ortaya çıktığı öğrenildi.
Sürecek çalışmalarla birlikte, bölgenin temizliği için en az 5 milyon dolarlık bir faturanın çıkması beklentisi var.
Bununla birlikte, hem çevresel, hem de teknik rapor hazırlayacak uzmanların masrafları da AKSA tarafından ödenecek.
Bugüne kadar oluşan tüm masraflarla ilgili faturalar AKSA’ya kesilirken, şirketinde ufak harcamalar dışında faturalara itiraz etmediği öğrenildi.

Uzmanlar çalışmaya başladı
Bu arada, yaşanan felaketin boyutunu araştıracak teknik kurul da saptandı. Tamamen uzmanlardan oluşan kurul için yurt dışından uzmanlar KKTC’ye geldi.
AKSA felaketinin çevresel boyutlarını rapor haline getirecek ekip dün sabah çalışmalarına başladı. Merakla beklenen Çevresel Etki Raporu’nu ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ahmet Kıdeys, Kimya Uzmanı Prof. Dr. Semal Yemenicioğlu, Kimyager Dr. Hasan Örek ve yine Kimya Uzmanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu hazırlayacak. Dün KKTC Çevre Dairesi yetkilileri de olay yerinde kirlilik düzeyinin tespiti için çalışmalarda bulundu.

Bariyerler patladı... Denize giren siyah çıktı
Kalecik’te AKSA Elektrik Santrali için boşaltım yapan gemiden denize sızan tonlarca fuel-oil’in diğer bölgelere ulaşmaması için kurulan bariyerler önceki gün patladı. Petrol atıkları Bafra sahiline kadar ulaştı. Kısa süre içinde yeniden bariyerler kurularak petrol atıklarının diğer bölgelere ulaşması engellendi. Bölgede denize giren vatandaşlar ve turistler, vücutlarında katran lekesi oluştuğunu fark etti.

Rezervasyonlar iptal edildi
Kalecik’te yaşanan felaketin duyulmasının ardından tatil için bölgeye gelen turistler de tedirgin oldu. Bölge halkı ve esnafından edinilen bilgiye göre,  bölgede bulunan otellere aylar öncesinden yer ayıran turistler rezervasyonlarını iptal ettirmeye başladı. Ancak otel yetkililerin bu iddia ile ilgili resmi bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Esnaf endişeli
Havadis’e konuşan bölge esnafı ise olumsuz bir tablo çizmedi ancak turizmin bölgenin önemli bir geçim kaynağına olmasına dikkat çekerek bu olaydan dolayı bölgedeki turist sayısının azalmasından endişelendiklerini belirtti. Özellikle Kalecik’e yakın restoran ve sahiller, hem turistler hem de yerlilerin paniği nedeniyle boşaldı. 

Esnaf ne dedi?
Hasan Oykun: Bizim restoranımız deniz sahilinde olmadığı için bu durumdan çok etkilenmedik. Ancak deniz sahilinde olan restoranlar bu durumdan etkilendi. Halkta endişe yok. Ancak herkes denizdeki bu kirliliğin en kısa sürede temizlenmesini bekliyor.

 

 

 

İsmail Avcı: Bu ay turist sayısı azaldı. Ancak bu sadece Kalecik’te yaşanan felakete bağlı değil. Aynı zamanda Ramazan ayı ve bundan etkileniyoruz. Bizim bölgemizin turizmi denize bağlı. Bu nedenle turist sayısının azalmasından endişeliyiz.

 

 

Gökmen Köl: Bir yandan Ramazan ayının gelmesi diğer yandan Kalecik’te yaşanan felaket işlerimizi etkiledi. Bu bölgeye gelen turistler zaten deniz için geliyor ya da otellerden çıkmıyor. Deniz için gelen turistler endişeli.

 

 

 

Osman Yılsev: Yaz sezonu turist bekliyoruz. Ramazan ayı olması ve Kalecik’teki olay işlerimiz çok etkiledi. Bölgeye gelen turistler daha çok deniz için geliyor. Durum böyle olunca da turistler denize girmekten kaçınıyor.

 

 

 

Hasan Uluel: Halk bu durumdan panik yapmamalıdır. Bu bir çevre felaketidir. Biz bunu daha önceden biliyorduk ve bölgeye petrol dolum tesis yapılmasına karşı çıkmıştık. En küçük bir kazanın bile bölgeyi olumsuz etkileyeceğini dile getirdik. Zaten petrol kalıntısı kalan bölgedeki balıklar öldü. Bu yüzden balık yemekte bir sakınca yok.

 

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.