1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FELLAHOĞLU: “PROJEYLE LEFKOŞA’NIN ÇEHRESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE DEĞİŞECEK”
FELLAHOĞLU: “PROJEYLE LEFKOŞA’NIN ÇEHRESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE DEĞİŞECEK”

FELLAHOĞLU: “PROJEYLE LEFKOŞA’NIN ÇEHRESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE DEĞİŞECEK”

Lefkoşa’nın kalbi olarak nitelendirilen “Surlariçi” bölgesindeki kamusal alanlar “Halkımıza Layık Bir Başkent” projesi çerçevesinde düzenlenecek.

A+A-

PROJE İÇİN ULUSAL YARIŞMA DÜZENLENECEK

SİBER: “ORTAK DUYGUMUZ DAHA GÜZEL, MEYDANLARI PIRIL PIRIL, PARKLARI ÇİÇEKLİ, KALDIRIMLARI DÜZENLİ, BİSİKLET YOLLARI OLAN BİR LEFKOŞA YARATMAKTIR. BU ARZUYLA BİR ARAYA GELDİK”

FELLAHOĞLU: “PROJEYLE LEFKOŞA’NIN ÇEHRESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE DEĞİŞECEK”

ÖGE: “PROJE İÇİN ULUSAL YARIŞMA DÜZENLENECEK. YARIŞMA İÇİN JÜRİ OLUŞTURULACAK VE YARIŞMANIN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLECEK”

Lefkoşa’nın kalbi olarak nitelendirilen “Surlariçi” bölgesindeki kamusal alanlar “Halkımıza Layık Bir Başkent” projesi çerçevesinde düzenlenecek.

Meclisi Başkanı Sibel Siber’in girişimleriyle başlatılan, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (KTMMOB) Mimarlar Odası ortak çalışmasıyla gerçekleştirilecek proje, bugün, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Basın toplantısında proje için ulusal yarışma düzenleneceği de açıklandı.

MECLİS BAŞKANI SİBER’İN RÜYASI

Basın Toplantısında Meclis Başkanı Siber, LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu ile Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge birer konuşma yaptı.

Meclis Başkanı Siber, Lefkoşa’yla ilgili gördüğü bir rüyadan hareketle projeye için girişim başlattığını anlatarak, aynı zamanda “Düşlerim Düşüncelerim” kitabında yer alan ve ilk deneme yazısı olan rüyasından söz etti.

Siber, “Sabah uyanıyorum. Yürüyüş ayakkabılarımı giyiyorum. Lefkoşa’nın merkezinde yürüyüşe çıkıyor, gördüğüm güzellikleri anlatıyorum...” dedi.

ŞEHRE DUYULAN SEVGİ

Bugünün “Sevgililer Günü” olduğunu ve insanların güzel bir söz ya da çiçekle sevgilerini dile getireceğini ifade eden Siber, “İnsan aynı sevgiyi doğup büyüdüğü, yaşadığı şehre de duyar mı” diye sordu, bu konuda 2010 yılında kaleme aldığı bir yazıyı paylaştı.

“LEFKOŞA İÇ AÇICI GÖRÜNÜMDE DEĞİL”

Lefkoşa’nın iç açıcı görünümde olmadığını vurgulayan Siber, gelişmiş ülkelerdeki başkentlere ve insanlarda bıraktığı izlenimlere değindi.

İnsanların aidiyet duygusunun şehirlerin güzelliğindeki rolüne dikkat çeken Sibel Siber, “Lefkoşa’yı dolaşanlar bu şehirdeki insanların ne güçlü aidiyet duygusu var diyor mu” diye sordu.

Siber,  “Ortak duygumuz daha güzel, meydanları pırıl pırıl, parkları çiçekli, kaldırımları düzenli, bisiklet yolları olan bir Lefkoşa yaratmaktır, bu arzuyla bir araya geldik” ifadelerini kullandı.

“BAŞKENTİN SEVGİ DOKUNUŞLARINA İHTİYACI VAR”

İnsan ömrünün sınırlı olduğunu ancak şehirlerin sonsuza kadar yaşadığına dikkat çeken Siber, Başkent Lefkoşa’nın “sevgi dokunuşlarına” ihtiyacı olduğunu söyledi.

Proje’nin finansmanı konusuna da değinen Siber, Meclis Başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne yaptıkları ziyareti anımsatarak, burada ülke için yapılacak yararlı projelere tam destek verileceği yönünde bir mesaj aldıklarını ifade ederek, “Proje’ye bu güvenle de başladık” dedi.

“LEFKOŞA’NIN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK”

Siber’den sonra söz alan LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, Lefkoşa’nın köklü bir geçmiş, kültür ve tarihi zenginliğe sahip olduğunu ifade ederek, “Şehrin bu özellikleri yeteri kadar su yüzüne çıkarılamadı” dedi.

Başkenti çağdaşlaştırmak, güzelleştirmek ve başkentin geçmişine sahip çıkmak istediklerini vurgulayan Kadri Fellahoğlu, bunun yalnız değil, dayanışmayla yapılabileceğini söyledi.

Fellahoğlu, projeyle Lefkoşa’nın çehresinin büyük ölçüde değişeceğine dikkat çekti.

KUZEY VE GÜNEY LEFKOŞA ARASINDAKİ FARKLILIKLAR

Konuşmasında Güney ve Kuzey Lefkoşa arasında ciddi farklılıklar olduğunu vurgulayan Fellahoğlu, Lefkoşa’nın Avrupalı başkente dönüştürülmesi hedeflerini anlatarak, Meclis Başkanı, Mimarlar Odası ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin projeye desteğine işaret etti.

Belediyedeki mevcut koşullardan dolayı eksik ve zorluklar yaşandığını belirten Fellahoğlu, her hal ve koşulda, ülke ve Lefkoşa’ya sahip çıkmaya devam edeceklerini ifade etti.

ÖGE

Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge ise basın toplantısındaki konuşmasında Lefkoşa İmar Planı ile eski eserleri de dikkate alarak Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesinde bulunan yol, kaldırım, park ve yeşil alanlardan oluşan kamusal alanların düzenleneceğini ifade etti.

Proje için ulusal yarışma düzenleneceğini açıklayan Öge, yarışma için jürinin oluşturulacağını ve yarışma gereklerinin yerine getirileceğini söyledi.

PROJE ALANI

Projenin hedeflerini anlatan Azmi Öge, proje alanını şöyle açıkladı:

“Cemal Gürsel Caddesi olarak bilinen, okulların önünden geçen cadde, onun güneyinde bulunan Yusuf Kaptan Sahası ile Orman Dairesi’nin aldığı sur dibi. Girne Kapısı, Girne Kapısı’nın doğusunda bulunan İnönü Meydanı, Cumhurbaşkanlığına kadar çıkan alan ile Girne Caddesi, Atatürk Meydanı diye bilinen, Kooperatif Merkez Bankası’na kadar olan bütün kamusal alanlar.”

Konuyla ilgili olarak LTB’nin İmar Şubesiyle iki aydır çalışma yürüttüklerini, çalışmanın hala sürdüğünü anlatan Öge, Şehir Planlama ve Eski Eserler Dairesi ile istişare içinde olduklarını belirtti.

Azmi Öge, Belediye Başkanı Fellaoğlu ile rüyasını gerçeğe dönüştürmesindeki inançlı girişimi nedeniyle Meclis Başkanı Siber’e teşekkür etti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.