1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FEMA'DAN HABER VAR!
FEMA'DAN HABER VAR!

FEMA'DAN HABER VAR!

Feminist Atölye, “Ceza Değişiklik Yasa Önerisi’nin” bugün Meclis’te kabul edilmesinin, insan ihlallerinin önüne geçilebilmesi için önemli bir adım olduğunu kaydetti.

A+A-

Feminist Atölye, “Ceza Değişiklik Yasa Önerisi’nin” bugün Meclis’te kabul edilmesinin, insan ihlallerinin önüne geçilebilmesi için önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Feminist Atölye yaptığı yazılı açıklamada, önerinin Meclis’te kabul edilmesiyle, Kuzey Kıbrıs’ın insan hakları ihaleleri ile değil, demokrasi, adalet ve özgürlükler ile anılan bir ülke olması yönünde kalıcı bir adım atıldığına inanç belirtti.

Bu yasa ile kadınların, “LGBTQ bireylerin”, çocukların ve engelli bireylerin ceza yasası kapsamlarında korunması ve İngiliz sömürge zamanlarından yasada bulunan, çağdaş suç tanımlamalarından uzak, çeşitli maddelerin insan hak ve özgürlükleri açısından iyileştirilmesinin sağlanacağına dikkat çekilen açıklamada, idam cezasının da kaldırılmasının bunların başında geldiğine işaret edildi.

Kadına yönelik şiddet ve istismar suçlarının yeni Ceza Yasası kapsamında genişletildiği belirtilen açıklamada, “böylelikle ataerkil sistem tarafından ötekileştirilen ve görmezden gelinen başta kadınlar olmak üzere tüm bireylerin bugüne kadar süregelen hak ihlalleri artık engellenmiş olacaktır. Yasa içerisinde özellikle senelerdir birçok LGBRQ bireyi mağdur eden, erkekler arası eşcinsel ilişkiyi yasaklayan 171.maddenin kaldırılması, bunun yanında kadınlar ve erkeklere yönelik cinsel tecavüz, taciz ve şiddet gibi önemli suçların ceza tanımlarının genişletilmesi, “ahlaka aykırı” değil, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlar olarak tanımlanması önemli yeniliklerdir” ifadelerine yer verildi.

Özellikle son dönemde medyada da sıkça tartışılan bireylerin cinsiyet, cinsel yönelim veya cinsel kimliğinden dolayı aşağılanmasına yol açan söylemlerin de ceza kapsamına alındığı vurgulanan açıklamada, böylece nefret söyleminin yaygınlaşmasının önüne geçilmesinin hedeflendiği kaydedildi. 

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.