1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FETÜSLERDE “POTASYUM”, BEBEKTE “PROPOFOL”
FETÜSLERDE “POTASYUM”, BEBEKTE “PROPOFOL”

FETÜSLERDE “POTASYUM”, BEBEKTE “PROPOFOL”

Ülke gündeminde geniş yankı yaratan yasadışı kürtaj olayıyla ilgili Türkiye’de Adli Tıp Kurumu’nda incelenen fetüsler ve 34 haftalık bebekle ilgili raporlara ulaştı:

A+A-

Elmas TOKAY

Girne’de meydana gelen ve ülke gündeminde geniş yankı yaratan yasadışı kürtaj olayıyla ilgili Türkiye’de ‘Adli Tıp Kurumu’nda incelenen fetüsler ve 34 haftalık bebekle ilgili raporlara ulaştı.

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, ‘Adli Tıp Kurumu’nda yapılan incelemenin ardından raporlar hazırlandı ve bugün KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’na teslim edilecek.

Türkiye’den incelenen fetüslerde “potasyum” maddesine, 34 haftalık bebekte ise “propofol” maddesine rastlandığı öğrenilirken, ıslak imzalı detaylı raporlarların bugün KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’na elden teslim edileceği belirtildi.

Potasyum ve propofol nedir?

Potasyum, anne karnındaki bebeklerin kas gelişimi, sinir hücreleri arasındaki iletişim ve diğer hayati fonksiyonların gerçekleşmesi için oldukça önemli bir mineraldir. Ancak yüksek miktarda potasyuma maruz kalan bir fetüsün hayati faaliyetleri kalp krizi geçirir.

Propofol ise, anestezik bir maddedir ve amacı anestezinin devamını sağlamak değildir. Başlangıçta hızlı bir şekilde hastayı uyutmak için kullanılır. Özelikle hamile kadınlarda aşırı dozda verildiği takdirde, karındaki bebeğe geçer ve solunumunu durdurur.

Neler olmuştu?

Girne Polis Müdürlüğü ekipleri, Girne’deki Ada Hospital (Tunçbilek Sağlık Hizmetleri Ltd) isimli özel dal hastanesinde, bazı hamileliklerin yasal olmayan şekilde sonlandırıldığına yönelik aldığı ihbar üzerine 24 Şubat 2016 tarihinde bir operasyon yapmış ve hastane sahipleri Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Verda Tunçbilek, hastane başhekimi Dr. Fahri Karagözlü, anestezi uzmanı Rasiha Serdaroğlu, hemşireler Ayşegül İşbilen ve Taner Okburan ile güvenlik görevlisi Aziz Doğgün, sekreter Cemaliye Ölmez ve kısa bir süre sonra ise hastane çalışanı Aygün Gündüz’ü soruşturma maksatlı gözaltına almıştı.

Girne polisi, KKTC tarihinde bir ilk olan bu olayla ilgili olarak yürüttüğü soruşturma ve operasyonlarda, güvenlik görevlisi Aziz Doğgün’ün gösterimleri sonucunda, Çatalköy bölgesindeki Hz. Ömer Türbesi ile eski Zeyko Yağ Fabrikası yakınlarında toprak altında 1 bebek ve 7 fetüs bulmuştu.

KKTC’de yapılan ön otopside bulunan fetüslerin en küçüğünün 14-15 haftalık, bulunan bebeğin ise 34 haftanın üzerinde olduğu tespit edilmiş ve ardından da fetüsler ve bebek, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda 3 aşamalı otopsi için gönderilmişti.

34 haftalığın üzerine olduğu düşünülen bebeğe toksikolojik (zehirli madde araştırması), patolojik (organların, dokunun, hastalığı ve ölüm sebebinin incelenmesi) ve antropolojik (kemik yaşının incelenmesi) inceleme yapılarak, sonucun bu aşamaların ardından rapor olarak verileceği açıklanmıştı.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.