1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. FİLİPİNLER YERLE BİR: 1200 ÖLÜ
FİLİPİNLER YERLE BİR: 1200 ÖLÜ

FİLİPİNLER YERLE BİR: 1200 ÖLÜ

Filipinler’i önceki gün etkisi altına alan Haiyan tayfunu ülkeyi yerle bir etti. 1200 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklandı.

A+A-

Filipinler’i önceki gün etkisi altına alan Haiyan tayfunu ülkeyi yerle bir etti. Filipinler Kızılhaçı, tam olarak doğrulanmasa da tayfun nedeniyle kıyı şeridindeki Tacloban şehri ve Samar bölgesinde en az 1.200 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bölgeden aktarılan ilk resmi bilgilere göre ise henüz sadece 100 cesede ulaşılabildi.

Beşinci kategori fırtına olarak gösterilen ve hızı saatte 379 km’ye çıkan Haiyan tayfununun dört milyon kişiyi etkilediği düşünülüyor. Bir milyona yakın kişinin tahliyesine ve telefon ile elektrik hatlarının kesilmesine yol açan tayfun nedeniyle 15 metrelik dalgalar ve toprak kaymaları oluştu.

Uzmanlar, Haiyan’ın, 1969’da ABD’yi saatte 305 km hızla vuran Camille kasırgasından sonra karaya vuran tarihteki en güçlü tayfun olabileceğini belirtti.

İçişleri Bakanı Max Roxas “Felaketin boyutlarını anlatmak için söz bulamıyorum. İnsanlık trajedisi” ifadesini kullandı. BM doğal afetler ekibi başkanı Rhodes Stampa da “Arabalar çalı yumağı gibi savrulmuş; sokaklar da enkazla kaplı. Daha önce sadece 2004’te Hint Okyanusu’ndan gelen tsunaminin ardından böyle bir manzarayla karşılaşmıştım” dedi.

Vietnam’a doğru ilerleyen ve bugün ülkeyi etkisi altına alması beklenen Haiyan sebebiyle 500 bin kişinin tahliyesine başlandı.

Radikal

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.