1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. FISTIK EZMELİ, ALZHEİMER TESTİ!
FISTIK EZMELİ, ALZHEİMER TESTİ!

FISTIK EZMELİ, ALZHEİMER TESTİ!

Uzmanlar beyindeki hasarın işareti.. diyor

A+A-

Fıstık ezmesi ve mentol ile yapılan koklama testi alzheimer riskini ortaya koyuyor. Uzmanlar "20 santim mesafeden koku alamamak beyindeki hasarın işareti" diyor

Alzheimer olup olmadığınızı anlamak için bir çay kaşığı fıstık ezmesi yeterli. Bilim adamları, koku testi ile alzheimer riskinin tespit edilebileceğini açıkladı. Bu testi mentol, fıstık ve sabun ile yapmak mümkün. ABD'nin Florida Üniversitesi McKnight Beyin Enstitüsü Koku ve Tat için Merkezi'ndeki araştırmacılar; hastalığın erken dönemlerinde insanların sol burun deliğinden koku alamayınca alzheimer'a yakalanma risklerinin arttığını açıkladı. Zira koku alma merkezi bozulması alzheimer işareti.

ÖNCE SOL HEMİSFER ETKİLENİR
Fıstık ezmesinin keskin kokusu nedeniyle bu test için en ideal madde olduğu ifade ediliyor. Yapılan testlerde alzheimer hastalarının burnun sol tarafında yapılan 20 santim testinde kokuyu alamadıkları görüldü. Araştırmacılar bu durumu "Alzheimer hastalığında ilk etkilenen sol hemisferdir. Daha büyük bir dejenerasyon gösterir" diyerek açıkladı.

Koklama eksikliği beyin hasarı sonucu
Doç. Dr. Serdar DAĞ (nörolog): Koklamadaki eksiklik beyin hasarından kaynaklıdır. Demans yani bunama beyin hasarı ile oluşan bir hastalıktır. Alzheimer demansın bir türüdür ve beyin hücrelerinde henüz tam bilinmeyen sebeplerden dolayı ilerleyici ve kalıcı hasar oluşur. Bu hasarlı dokuların içinde koku algılamasına yardımcı hücreler de vardır ve o hücreler de zarar görür.

Sabah

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.