1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FİYAT SORAN YOK!
FİYAT SORAN YOK!

FİYAT SORAN YOK!

Vatandaş uğramıyor!

A+A-
Dövizin hız kesmeden yükselişi oto galericileri de yaraladı. Vatandaş galerilere uğramaz oldu, satışlar tamamen durdu

Eniz ORAKCIOĞLU

Dövizin özelliklede sterlinin yükselişi tüm ülkede en acı şekilde hissedilirken, bu yükselişten en çok etkilenen sektörlerden biri de oto galeri sektörü oldu.  Galericiler, dövizin hızlı bir şekilde yükselmesinin vatandaşın alım gücünü düşürdüğünü, bununla bağlantılı olarak da araba satışlarının durduğunu vurguladı.  Hükümetten kötü gidişata dur demesini bekleyen oto galericiler, fon, gümrük ve KDV gibi vergilerin düşürülerek geçici önlemler alabileceğini savundu.

Mustafa Üstüner: Vatandaş dövizin durağanlaşmasını bekliyor

“Dövizle alış ve satış yaptığımız için maalesef bizde etkilendik. Böyle tip durumlarda insanlar dövizin durağan hale gelmesini beklemektedir. Son dönemlerde de aşırı döviz yükselişinden dolayı vatandaşlar tekrardan düşer mi beklentisi ile dışarı çıkıp araba bakma veya alma eyleminde bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde döviz kurlarının sabitleneceği konuşulmaktaydı ama bu uygulamaya geçilse bile çözüm olacağını sanmıyorum, yapılması gereken bu kötü günler geçene kadar gelen malı geldiği günkü kurdan sabitlemektir. Araç için geldiği günün kurundan ödeme yapılırsa, galericiler bunu maliyetlerine yansıtır ve bu araç fiyatlarının da düşmesini sağlar. Bu noktada devletin biraz kaybedeceği doğrudur, ama zaten şu anki durumda da bir şey kazanmamaktadır, çünkü satış olmamaktadır. Eğer yukarda söylediğim uygulama gerçekleştirilirse devlet sürümden kazanacaktır.”

 

Oktay Özbeycan: İşler tamamen bitti

“Dövizin hızla yükselmesi işleri tamamen bitirdi. Devletin bu noktada gümrük oranlarını düşürmesi veya arabaları sattığımız günkü kurdan gümrük almaya son vererek bu kuru sabitlemesi gerekir. 3 ay var işlerin durgun olduğunu ve doğru düzgün araba satışı olmadığını da üzülerek söylüyorum, acilen önlemler alınması şart.”

Erol Ballıkaya: 2 aydır satışlarda hareketlilik yok

“Ülke genelindeki yaşanan ekonomik olumsuzluklar galeri sektörüne de olumsuz yansıdı. Dövizin yükselişi ile yaklaşık 2 aydır satışlarda bir hareketlilik yok, maalesef insanların alım gücü düşmüştür ve bu da tüm sektörlere yansıdığı gibi bizi de etkilemiştir. Devletin bu kötü gidişata müdahale etmesi ve gümrük vergileri ile fonlarda indirime gitmesi gerekir. Bunun yanında eski araçları belli bir miktar para karşılığında hurdaya alarak piyasayı biraz hareketlendirebilir. Ama normal şartlarda KKTC hükümetin dövizin yükselişine müdahale edemeyeceği bilincindeyiz, belki yukarda saydığım gibi ufak tefek müdahalelerle küçükte olsa önlemler alınabilir.”

 

Erkan Ballıkaya: Alım gücünün düşmesi bize yansıdı

“Tüm sektörlerin dövizin hızlı bir şekilde yükselişi ile etkilendiğini ve zor durumda olduğunu biliyoruz. Bizim sektörde de durum aynı. Yaşanan olumsuzluklarla insanların da alım gücü düştüğü için birkaç aydır araç satışlarımızda düşüş yaşanmakta ve maalesef bu konuda elimizden bir şey gelmemektedir. Hükümetin yapabildiği oranda önlemler alması fon ve vergilerde indirime giderek tedbirler alması piyasanın az da olsa hareketlenmesine yarayabilir.”

 

Murat Çelik: Hükümet önlemler almalı

“Dövizin yükselmesi galerileri de kötü etkiledi. 10 bin sterlin olan bir araç 3 ay önce 50 bin, 55 bin TL’yken, şimdi 65 bin TL olmuştur, tüm bu kötü ekonomik koşullar doğrultusunda da alım gücü düşen vatandaş arabaya ihtiyacı olsa da alamamaktadır. Sektörde oluşan bu durgunluğun özellikle sterlinin 6’yı bulması ile tamamen hissedildiğini söyleyebilirim. Bu noktada hükümet önlemler almalı ve kuru sabitlemelidir.”

 

Hüseyin Dümenci: Satışlar durmuştur

“Talep olmamasından dolayı satışlarımız da durmuştur. Bunun sebebi de yüzde yüz dövizin yükselişinden kaynaklanmaktadır. Bu noktada alınabilecek önlemlerin olduğunu düşünüyorum. Örneğin atılabilecek adımlar arasında KDV oranlarının düşürmek söz konusu olabilir ki daha önce de geçici bir süreliğine bu oranlar yüzde 10’a düşürüldüğünü hatırlıyorum. Gelen açları bugünkü kurdan değerlendirmek de galeriler için çok da fazla bir anlam ifade etmemektedir. Yapılması gereken araba maliyetlerini düşürmek vatandaşa yani müşteriye yönelik hamleler yapmaktır ki bizde araba fiyatlarını aşağıya çekebilelim.  Ocak ayında 10 bin sterlinlik bir araba 50 bin TL iken bu gün aynı araba 65 bin TL olmuştur. Zaten vatandaşın alım gücü düşmüş durumdadır ve zor dönemlerden geçmektedir birde 4 ay önce sorduğu 50 bin TL değerindeki araba bugün 65 bin TL olduğunda bunu müşteriye izah edebilmek çok zorlaşmıştır.”

 

Sertaç Özçelik: Vatandaş galerilere uğramıyor

Vatandaş artık galerilere uğramaz oldu. Dövizin yükselmesi ile hayat şartlarının günden güne daha kötü bir hal alması ve geçim derdine düşen vatandaş bu şartlar altında araba almayı düşünemez olmuştur. Hükümetin tam da bu noktada alabileceği önlemler vardır, fonları ve vergileri düşürerek işe başlanabileceğini düşünüyorum. Öte yandan ara sıra gelen müşterileri ise 15 bin TL ve civarı araç arıyor ama bilindiği üzere bu şartlarda sterlinin geldiği noktada 15 bin TL’lik araç bulmak neredeyse imkânsız oldu.

Haber Kaynağı: Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum