1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. FLAŞ! BEŞ ÜLKE BİRLEŞTİ...
FLAŞ! BEŞ ÜLKE BİRLEŞTİ...

FLAŞ! BEŞ ÜLKE BİRLEŞTİ...

Yeni para birimi geliyor...

A+A-

BRICS ülkeleri banka kuruyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS ülkelerinin yeni bir kalkınma bankası ve ortak bir döviz rezervi oluşturma konusunda çalışmaları tamamladığını bildirdi.
Rusya'nın dönem başkanlığında düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesinde 77 maddelik ortak bildiri kabul edildi.


Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da düzenlenen zirvenin ardından liderler "Ufa Deklarasyonu" ve "Ufa Eylem Planı"na imza attı. Zirve sonunda ayrıca BRICS ekonomik ortaklık stratejisi, kültür alanında işbirliği zaptı, ortak internet sitesi oluşturulması ve yeni Kalkınma Bankası'yla işbirliği konularında mutabakat zaptı imzalandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, BRICS kapsamında yeni finansal bir yapı oluşturulduğunu söyledi. Geniş katılımlı toplantılarda toplam 200 milyar dolar hacimli yeni kalkınma bankası ve ortak döviz rezervi oluşturulması çalışmalarının tamamlandığını belirten Putin, yeni bankanın ulaşım, enerji, altyapı ve endüstriyel gelişim alanlarında kredi sağlayacağını aktardı.
Toplam sermayesi 100 milyar dolar olan BRICS ülkeleri döviz rezervleri havuzu, üye ülkelerde nakit dolar sıkıntısının oluşması durumunda mali istikrarı sağlamak amacıyla oluşturuldu. Ortak havuza Çin 41 milyar dolar, Brezilya, Hindistan ve Rusya 18'er milyar dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti ise 5 milyar dolar katkı sağlayacak.
Putin, ayrıca  BRICS ülkelerinin terörizm ve aşırılık tehditlerine karşı durarak Nazi ideolojisinin canlanmasını önleme, uyuşturucu ticareti, korsanlıkla mücadele ve sanal güvenlik gibi konularda birlikte hareket edeceklerini söyledi. Putin,BRICS ülkelerinin uluslararası güvenlik ve küresel güvenliğin sağlanmasına katkı sunmaya devam edeceğini belirtti.
BRICS yol haritasının en geç bu sene sonuna kadar hazır hale geleceğini ifade eden Putin, BRICS liderlerinin Antalya'da düzenlenecek G20 zirvesinde ayrıca bir araya geleceğini ifade etti.
İRAN'A YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI İSTENDİ
Öte yandan, BRICS ülkeleri, yayımladıkları ortak deklarasyonla İran'ın nükleer programının barışçıl amaçlarla kullanılmasını garanti altına alarak, Tahran'a karşı tüm yaptırımların kaldırılmasını sağlayacak anlaşmanın bir an önce hayata geçmesini talep etti.
Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere değinilen deklarasyonda, bu ülkedeki sorunun ancak politik yollarla çözülebileceği belirtildi.
BRICS ülkeleri, DAEŞ terör örgütü ve terörizmin her çeşidini de "en kararlı şekilde" kınadı. Liderler, ayrıca, uluslararası toplumu Afganistan'ı desteklemeye çağırdı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.