1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FONLARIN TASFİYE EDİLMESİ
FONLARIN TASFİYE EDİLMESİ

FONLARIN TASFİYE EDİLMESİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu...

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “bütçenin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, mali disiplinin sağlanması, kaynakların etkin, verimli ve rasyonel kullanılması amacıyla fonların tasfiye edilmesine” bağlı bir takım yasa değişikliklerini kabul etti.

Kurul sırasıyla Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nı, Kalkınma Teşvik Fonu Tesis Kuralının Yürürlükten Kaldırılması Yasa Tasarısı’nı, Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı, Organize Sanayi Bölgeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı ve Sığınak (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı onayladı.

Genel kurul ilk olarak Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nı oy çokluğuyla kabul etti.

Yasa, sabit görüntülü radar sistemi cihazı ile tespit edilen suçlardan tahsil edilen sabit para cezalarından elde edilen gelirlerle kurulan radar sistemlerinden elde edilen gelirlerin devlet bütçesinin gelir ve giderlerinde birliğin sağlanması ilkesi gereği ihtiyaç duyulan diğer giderlerde kullanılmasını öngörüyor.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı’nın sunuş konuşmasının ardından ilk sözü CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu aldı. Kalyoncu, trafik konusunda gerekli denetimin yapılabilmesi için polisin sokağa inmesi gerektiğini söyledi. Kalyoncu, zaman zaman yasalarda ve yollarda sorun olsa da, esas sorunun insanlar ve yeterli denetimin yapılmaması olduğunu belirtti.

Başka konuşma talebi olmamasından dolayı daha sonra yasa tasarısının madde madde görüşülüp, oylanmasına geçildi. Oylama sırasında söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkede meydana gelen kazaların sürücü hatalarından değil de, alt yapı sorunlarından kaynaklandığını savundu. Angolemli, 4 kişinin hayatını kaybettiği ölümlü trafik kazasına değinerek, suçlunun sürücüden çok, ortaya bariyer koymayan devlet olduğunu iddia etti.

Genel Kurul daha sonra İktisadi Kalkınma Teşvik Fonu Tesis Kuralının Yürürlükten Kaldırılması Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Komite başkanının sunuşunun ardından söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, fonlardan bütçeye aktarılacak kaynakların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmanın ardından yasa tasarısı madde madde görüşülerek, oy çokluğuyla kabul edildi.

Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesi sırasında söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, kumarhanelerin kiralanmasından kaynaklanan stopaj vergisi mükellefiyetiyle ilgili tartışmalara değindi. Tatar, konunun yargıda olduğuna işaret etti. Konuşmanın ardından yasa tasarısı madde madde görüşülüp, oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul daha sonra Organize Sanayi Bölgeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Komite başkanının sunuş konuşmasının ardından söz alan UBP Milletvekili Sunat Atun, yasa tasarısındaki bazı ifadelerden mutluluk duyduğunu belirterek, iktidar partilerinden aynı ifadeleri muhalefetteyken de duymak istediğini söyledi. Bütçe rakamlarını artırmanın yollarını bulmak gerektiğini kaydeden Atun, ayakları üzerinde durmak için çalışan bir hükümet yapısının hedeflenmesi gerektiğini belirtti.

Atun, konuşmasında ayrıca bugün KTÖS’ün gerçekleştirdiği eylemde protesto ettiği “Göç Yasası”nın aleyhinde konuşanların bugün iktidarda olduğunu ancak bu konuda bir şey yapmadığını savundu.

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, söz alarak, “Göç Yasası” hazırlanırken eleştirilerde bulunduklarını ve eşitliğe aykırı olduğu yönünde görüş belirttiklerini söyledi. Uluçay, “Halen mevcut çalışan insanlar arasında bir adaletsizlik olursa bu olmaz. O dönem söylediklerimizin arkasındayız. Kamudaki motivasyonsuzluğun bir nedeni de bu eşitsizliktir” dedi.

Uluçay, söz konusu yasa için bugün de adaletlidir demediğine işaret ederek, yıllardır yapılan adaletsiz uygulamaların bir bir önünü açma yönündeki çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Sırası gelince bu konuda da çalışma yapılacağını kaydeden Uluçay, o gün yapılanla bugün yapılanın karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Uluçay, bundan sonrası için eşitsizlik içeren hiçbir yasayı öngörmediklerine işaret etti.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de konuşmasında, iktidarda bulunan CTP’ye, muhalefetteyken geçmemesi için mücadele ettiği “Göç Yasası”nın kaldırılması çağrısında bulundu. Fonların doğru yerde kullanılmayacağını iddia eden Angolemli, aktarılan fonların ilgili alanlara aktarılması gerektiğini söyledi. Angolemli, ayrıca Turizm Fonu ve Sağlık Fonlarının Maliye Bakanlığı’na devredilmemesini eleştirdi.

UBP Milletvekili Ersin Tatar da “Göç Yasası”nın CTP döneminde hazırlandığını ve baremlerde bazı iyileştirmeler yapılarak UBP döneminde geçtiğine işaret etti. Fonların tasfiyesinden elde edilecek kaynağın doğru yerde kullanılması temennisinde bulunan Tatar, turizm ve sağlık fonlarının Maliye’ye devredilmemesinin de iyi bir karar olduğunu söyledi.

Daha sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Sağlık Fonu’nun Genel Sağlık Sigortası çalışmalarına aktarılacağından Maliye Bakanlığı’na yönlendirilmediğini belirtti.

Konuşmaların ardından tasarı madde madde görüşülüp, oy çokluğuyla kabul edildi. Genel kurul daha sonra Sığınak (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Komite başkanının sunumunun ardından ilk sözü UBP Milletvekili Ali Pilli, Güzelyurt’ta gidecek bir hastane olmamasından dolayı çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Pilli, Sığınak Fonu aktarılarak, Güzelyurt’a bir hastane yapılmak istenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Güzelyurt Milletvekilleri Menteş Gündüz (DP-UG), Kemal Dürüst (UBP), Mehmet Çağlar (CTP-BG) ve Armağan Candan (CTP-BG) de ayrı ayrı söz alarak, Güzelyurt’un sorunlarından biri olan hastane sorununun giderilmesi yönünde atılacak adımlardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Güzelyurt’ta bir hastane kurulacak olmasından, kendilerine de sıra geleceğinden dolayı mutlu olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, fonların, fırsat eşitliği yaratacak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de konuşmasında, sağlık fonunun sadece sağlık gerekleri için kullanıldığını, personel giderleri için kullanılmadığını söyledi. Gülle, Genel Sağlık Sigortası’nın nihai hedef odluğunu ancak bu süre içinde fonun Onkoloji Merkezi’nde de kullanılacağını kaydetti. Türkiye’den uzman bir ekip getirterek, özellikle acil müdahaleye ilişkin çalışmalarının bu öneriler çerçevesinde planlandığını kaydeden Gülle, Güzelyurt’taki hastane ihtiyacının da bu çalışma sonunda tespit edildiğini söyledi. Gülle, çalışmada Karpaz’da da hastane ihtiyacının olduğunun ortaya çıktığını ve önlerinde olan konunun bir vizyon çerçevesinde ele alınacağını belirtti.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de sığınak fonunun Güzelyurt’a hastane yapımına aktarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yasaya olumlu oy vereceklerini söyledi. Angolemli, sağlık sorunlarının önemine vurgu yaptı.

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da konuşmasında, ülkenin çok ciddi sağlık sorunu olduğunu belirtti. Doktor milletvekili sayısının her dönem çok olduğuna işaret eden Oğuz, bu sağlık sorunun hala çözümlenmemiş olmasının eleştirdi.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı madde madde görüşüldü ve isim okunarak yapılan oylamada oy birliğiyle kabul edildi.

“ÖZEL HAYATIN VE HAYATIN GİZLİ ALANININ KORUNMASI YASA ÖNERİSİ” GÖRÜŞÜLDÜ

MADDE MADDE KABUL EDİLEN YASA ÖNERİSİNİN GENELİNİN OYLAMASI BİR SONRAKİ OTURUMDA

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi”ni görüştü.

Maddeleri oy birliğiyle kabul edilen yasa önerisinin genelinin oylanacağı 3. görüşmesi, bir sonraki birleşimde gerçekleşecek.

Yasa önerisi, “modern hukukta özel yaşamın, aile yaşamının ve haberleşmenin gizliliği alanında yaşanan gelişmelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna yansıtılması ve Anayasa’nın 19’uncu ve 21’inci maddelerinde sözü edilen hak ve özgürlüklerin korunmasını”  öngörüyor.

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman’ın sunuş konuşmasının ardından söz alan UBP Milletvekili Ali Pilli yasa önerisine destek vereceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından yasa madde madde görüşülüp, oy birliğiyle kabul edildi.

Böylece Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 20 Şubat’ta yeniden toplanacak.

TAK

 

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.