1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FOTİU: “ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ ŞART”
FOTİU: “ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ ŞART”

FOTİU: “ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ ŞART”

Rum Savunma Bakanı Fotis Foitu, Güney Kıbrıs’ın İsrail’le ortak deniz sınırları ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırına sahip olduklarını, bu yüzden de İsrail’le işbirliği yapmalarının şart olduğunu söyledi.

A+A-

Simerini gazetesindeki söyleşisinde Fotiu, İsrail Dışişleri Bakanı Moshe Yaloon’un daveti üzerine 2 Mayıs’ta İsrail’e giderek temaslarda bulunacağını belirtirken, Yaloon’la yapacağı görüşmede MEB’e ilişkin konular ile enerji güvenliği konularının da gündeme geleceğini ifade etti.

İsrail’le işbirliklerinin bölgede güvenlik, kalkınma ve istikrarı hedeflediğini; hiçbir ülkeyi hedef almadığını iddia eden Fotiu, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a yönelik tehditlerinin ise sorunların çözümüme katkı koymadığını ifade etti.

Fotiu, politikalarının temelinde uluslararası hukuktan ileri gelen egemenlik haklarının bulunduğunu ve bu çerçevede hareket ettiklerini ileri sürerken, Türkiye’nin hareketlerini dikkatle izlediklerini ve gerekli hallerde uluslararası alanda gerekli tüm girişimleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Ekonomik krizin Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ve savunma kalemlerini de etkilediğini ancak bu etkiyi en aza indirmek için çalıştıklarını ifade eden Fotiu, önceliği MEB’deki güvenliği sağlama konusuna verdiklerini vurguladı.

Söyleşisinde Güney Kıbrıs’ın Barış İçin Ortaklık Örgütü’ne üyelik başvurusu konusuna da değinen Fotiu, söz konusu örgüte üye olmalarının kendilerine enerji güvenliği, deniz yolları güvenliği vs. gibi birçok alanda avantajlar sağlayacağını belirterek, örgüte başvuru yapacakları zamanın ise birçok faktöre bağlı olduğunu söyledi.

Fotiu, bu konuda diplomatik temaslarının sürdüğünü ve uygun zaman geldiğinde üyeliğe başvuru yönünde siyasi kararın da alınacağını vurguladı.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.