1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. FRANSA'DA EŞCİNSEL EVLİLİKLERİNE İZİN!
FRANSA'DA EŞCİNSEL EVLİLİKLERİNE İZİN!

FRANSA'DA EŞCİNSEL EVLİLİKLERİNE İZİN!

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eşcinseller arasındaki evliliklere ve bu çiftlerin evlat edinebilmesine izin veren yasa tasarısını imzaladı.

A+A-

Böylece Fransa, eşcinsel evliliklerini yasallaştıran Avrupa'da dokuzuncu, dünyada 14. ülke oldu.

Fransa Parlamentosu yüz binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerinin arından yasa tasarısını geçen ay onaylamıştı. Ancak eski sağcı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi UMP, Anayasa Konseyi'ne itiraz başvurusu yaptı.

Konsey Cuma günü yasa tasarının anayasaya aykırı olmadığına hükmetti.

Mahkemenin bu kararından sonra Hollande'ın imzasıyla düzenleme yasalaştı. Hollande, "Kararı aldım. Şimdi Cumhuriyet'in yasalarına saygı gösterme zamanı" dedi.

Tasarı, sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'ın vadettiği başlıca sosyal reformlardan biriydi.

Yüzde 55-60 destek

Kamuoyu yoklamaları, Fransızlar arasında eşcinsel evliliklere destek verenlerin oranının yüzde 55-60 civarında olduğuna işaret ediyor.

Aynı anketlere göre eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesine verilen destek de yüzde 50 civarında.

Anayasa Konseyi kararında, yasal düzenlemenin anayasanın ilkelerine ters düşmediği ve temel haklar ve özgürlüklerle ulusal egemenliği ihlal etmediği belirtildi.

Kararda, bu yasal düzenlemenin eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmesine otomatik olarak izin vermediği vurgulanarak her davada çocukların gönencinin gözetileceği kaydedildi.

Yasaya karşı muhalefetin bayraktarlığını yapan komedyen Frigide Barjot, düzenlemeyi "kışkırtma" olarak niteledi ve protestolara devam edilmesi çağrısında bulundu.

Bu evliliklere karşı çıkan ve Katolik Kilisesi tarafından desteklenen gruplar yasanın toplumun temellerini sarsacağını savunuyor.

 

Kaynak: BBC

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.