1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. FRANSA'YLA ABD, KIBRIS VE GİRİT'İ HAREKAT ÜSSÜNE DÖNÜŞTÜRÜYOR
FRANSA'YLA ABD, KIBRIS VE GİRİT'İ HAREKAT ÜSSÜNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

FRANSA'YLA ABD, KIBRIS VE GİRİT'İ HAREKAT ÜSSÜNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Fransa'yla ABD, Kıbrıs ve Girit'i harekat üssüne dönüştürüyor

A+A-

 

Fransa, ABD ve müttefik güçler Suriye özelinde yeni askeri adımlara Girit'te hazırlanıyor. Kıbrıs da ilerleyen günlerde Fransa, ABD ve Batı'nın yeni planları için kritik rol oynayacak.

Girit'in Souda NATO Askeri Üssü'nde büyük bir hareketlilik göze çarpıyor. Konu hakkında konuşan Yunanistanlı kaynaklar, hareketliliğin Paris'teki saldırılarla alakalı olduğunu belirtti.

Yunanistanlı deneyimli gazeteci Apostolos Tomaras, önümüzdeki Perşembe günü Fransa Donanması'nın dev uçak gemisi ‘Charles De Gaulle'ün Kıbrıs açıklarına demirleyeceğini belirtiyor. 

Kıbrıs, Suriye'deki harekat için Fransa'ya destek sunacak. Fransa'nın dev uçak gemisine, Kıbrıs açıklarında Fransa donanmasının modern savaş gemileri eşlik edecek.

GİRİT VE KIBRIS YENİ HAREKATIN ANA ÜSSÜ

Tomaras'a göre, Suriye'de vuku bulacak yeni gelişmeler bağlamında önümüzdeki günlerde Girit ve Kıbrıs kritik rol oynayacaklar. Girit'in Souda Üssü'ndeki halihazırdaki büyük hareketliliğe dikkat çeken deneyimli gazeteci, ileriki günlerde benzer hareketliliğin Kıbrıs'ta da yaşanacağına dikkat çekiyor.

Tomaras'a göre ‘Charles De Gaulle' uçak gemisinin Kıbrıs açıklarına demirlemesi başlı başına tarihi önem arz eden bir olay. Önümüzdeki hafta Kıbrıs açıklarına gelmesi beklenen uçak gemisine, 2 Fransız denizaltısı ve 2 savaş gemisi eşlik edecek. Ayrıca, Kıbrıs'a ulaşan son bilgiler, Kıbrıs açıklarında Fransız Donanmasına başka Batılı ve müttefik güçlerin de destek verebileceği yönünde. 

Tomaras ayrıca, istenildiği takdirde Kıbrıs'ın Fransa Donanmasına yardım sunacağı bilgisinin altını çiziyor.

LİMASOL AKROTİRİ ÜSSÜ YENİ HAREKATA HAZIRLANIYOR

Lefkoşa'daki son bilgiler Limasol'daki İngiliz Akrotiri Üssü'nde de yoğun bir hareketliliğin gözlemlendiği yönünde.

Tomaras ileriki günlerde Limasol Üssünün Suriye'dekin yeni harekat ve İslam Devleti Örgütü ile mücadele kapsamında devreye girebileceğini belirtiyor.

ABD VE DİĞER MÜTTEFİKLER DE HAZIRLIK YAPIYOR

Kıbrıs'a çeşitli batılı başkentlerden ve Atina'dan ulaşan son bilgiler, ABD ve diğer müttefik ülkelerin de Girit ve Kıbrıs üzerinden Suriye'deki terörist unsurları desteklemek için hazırlık içerisinde olduklarına işaret ediyor. 

Bu bilgiyi değerlendiren Tomaras, benzer bir durumun 2013 yılında yaşandığına dikkat ediyor. İki yıl önce, Batılı ülkelerin donanmaları Kıbrıs kıyılarında teyakkuz durumuna geçmişlerdi.

'YUNANİSTAN RUSYA'YA DESTEK SUNABİLİR'

Kritik öneme haiz son gelişmeler çerçevesinde, Atina'daki diplomatik ve savunma odaklı kaynaklarda dillendirilen yeni bir iddiaya değinmekte yarar var.

Henüz teyit edilmemiş bir bilgiye göre, ilerleyen günlerde, NATO'nun ve ABD'nin desteğiyle Yunanistan, Rusya Donanması'na ve Hava Kuvvetleri'ne Suriye'deki operasyonlar için destek sunabilir. Bazı Yunanistanlı kaynaklara göre, Moskova'ya Atina tarafından verilecek destek dahilinde, Rus askeri Girit'ten faydalanabilir.

YUNANİSTAN OPERASYONLARDA YER ALMAYACAK

Doğu Akdeniz'de bu önemli gelişmelerin yaşandığı bir ortamda, Atina hiçbir durumda İslam Devleti'ne karşı askeri operasyonlarda yer almayacağını vurguluyor. Bu yöndeki açıklama, geçtiğimiz saatlerde Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı.

Atina'nın bu yeni çıkışı, uluslararası terörle mücadelede Yunanistan'ın müttefiklerine teknik destek sunmayacağı anlamına gelmiyor. Atina yeni açıklamasıyla, sadece askeri operasyonlarda birebir, aktif ve fiili olarak yer almayacağını açıklamış durumda.

 

Sputnik

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.