1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. FT'DEN ÇARPICI ANALİZ! AK PARTİ TABANI NE DÜŞÜNÜYOR?
FT'DEN ÇARPICI ANALİZ! AK PARTİ TABANI NE DÜŞÜNÜYOR?

FT'DEN ÇARPICI ANALİZ! AK PARTİ TABANI NE DÜŞÜNÜYOR?

Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta, bir süredir sıklıkla yaptığı gibi Gezi Parkı protestocularını kınamayı bırakıp daha pozitif mesajlar verdiğini yazıyor.

A+A-

Yazının başlığı, "Erdoğan Türklere, daha güzel günlere yürüme sözü verdi".

Değerlendirmede Erdoğan'ın yeni beş yıllık planlar koyan başbakan halkın ekonomik çıkarlarına seslendiği ve ortalama geliri yüzde elli artırarak 16 bin dolara çıkarmayı, ülkenin artık uzun süredir var olan cari açığını azaltmayı, 4 milyon kişiye istihdam sağlamayı ve enflasyonu kontrol altına almayı vadetti kaydediliyor.

Gazete başbakanın, "Bizim en büyük sermayemiz kardeşliğimizdir... Bütün bu hedeflere ulaşırken, demokrasimizi çok daha ileri hedeflere taşıyacağız... Hep birlikte çok daha güzel geleceğe yürüyeceğiz." şeklindeki sözlerini de aktarıyor.

FT: Erdoğan'ın tabanı protestoları önemsemiyor

"Bu amaçlar, "hükümetin barışçıl kitlesel gösteriler tarafından sallandığı bir dönemde iddialı olsa da, Erdoğan'ın tabanının önemli bir kesimi için bunlar boş laftan fazlası değil."

Financial Times, Erdoğan'ın iktidarındaki on yılda, Türkiye’nin görülmemiş bir ekonomik reform, siyasi istikrar ve kurumsal reform sürecinden geçtiğinin de altını çiziyor.

Haberde ayrıca, 2002 yılından bu yana kişi başına düşen milli gelirin yüzde 40'tan fazla artış sergilediği; zayıf koalisyonların ardından güçlü bir tek parti hükümetinin ekonomik başarı için zemin teşkil ettiği de belirtiliyor.

Gazeteye göre, Erdoğan'ın sağlam bir halk desteği ile birlikte dümende kendisinin olduğu bir Türkiye'nin daha da büyüyeceği ve sorunlarını çözeceği vaadi, nüfusun büyük bir kesiminde yankı buluyor ve AK Parti, son dönemde azalan desteğine rağmen ülkenin açık ara farkla en popüler partisi olmaya devam ediyor.

Financial Times, Erdoğan'ın reçetesinin zaman aşımına uğrayıp uğramadığı ve hükümetin büyüme ve reform günlerinin artık geride kalıp kalmadığını sorgulayanlar olduğunun da altını çizip, başbakanın en büyük başarılarının geride kalmış olabileceğine dair işaretler olduğunu da belirtiyor.
Gazete, Kürt sorunu konusunda başbakanın, protestocularla mücadele sırasında, Türk milliyetçileriyle ortak zeminde açıklamalar yaptığını ve Kürt eylemci ve militanlarının görüşmelerin geleceği konusunda kötümserliklerini ifade etmeye başladıklarını da yazıyor.

Köşe yazarı Cengiz Çandar'ın "Bazı konularda demokratik ve özgürlükçü olup diğer konularda katı ve despotik olamazsınız" dediği de yazıda yer verilen görüşlerden.

Independent: Sarısülük'ün öldürülmesine soruşturma

Independent gazetesi Gezi protestolarına destek için Ankara'da yapılan eylem sırasında Ankara'da vurularak öldürülen Ethem Sarısülük'ü kimin vurduğu konusunda bir soruşturma başlatıldığını duyuruyor.

Türk polisinin protestolara karşı uyguladığı taktiklere karşı uluslararası alanda tepkilerin olduğunu belirten gazete, eylemlerde şimdiye kadar en az 4 kişinin öldüğünü ifade ediyor.

Vurulduğu sırada 27 yaşında olan Sarısülük'ün diğer ölümlerden farklı olarak gerçek mermi ile vurulduğunun otopsi raporunda tespit edildiği de haberde aktarılan ayrıntılardan.

Savcılık istemine rağmen, polisin olayı soruşturmaya yanaşmamasının ülkede büyük tepki uyandırdığını belirten gazete, Sarısülük'ü vurduğundan şüphelenilen polisle ilgili video görüntüleri ve isminin soruşturmayı yürütenlere verildiğini de kaydediyor.

Independent ayrıca, Takvim gazetesinin CNN gazetecisi Christiane Amanpour ile düzmece bir röportaj yayınlaması nedeniyle kınandığını ve gerçek olmayan röportajda Amanpour'un uluslararası iş çevrelerinin çıkarları doğrultusunda Türkiye'yle ilgili yanlı yayın yaptıklarını itiraf ettiğinin yazıldığını da belirtiyor.

 

BBC

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.