1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “FÜLE’NİN DAVRANIŞI KIBRIS KARŞITI VE AVRUPA KARŞITI”
“FÜLE’NİN DAVRANIŞI KIBRIS KARŞITI VE AVRUPA KARŞITI”

“FÜLE’NİN DAVRANIŞI KIBRIS KARŞITI VE AVRUPA KARŞITI”

KKTC’ye ulaşmayan dünkü sayısında;

A+A-

PETER STANO “NUFFEL PROSEDÜRE HALEN AKTİF KATKIDA BULUNUYOR” DEDİ RUM BASINI AB’NİN GENİŞLEMEDEN SORUMLU KOMİSERİ STEFAN FÜLE’YE YÜKLENDİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in AB’nin Kıbrıs müzakerelerine daha aktif katılımı taleplerine karşılık, Avrupa Komisyonu’nun, Barroso’nun özel temsilcisi Pieter Nuffel’in prosedüre halen aktif katkıda bulunduğu cevabını verdiği haber verildi.

Fileleftheros, KKTC’ye ulaşmayan dünkü sayısında, Avrupa Komisyonu’na yönelttiği sorulara AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin Sözcüsü Peter Stano’nun verdiği yazılı cevapları “Müzakerelere Güçlendirilmiş Müdahiliyet... Komisyon Fileoleftheros’a: Pieter Van Nuffel ‘Prosedüre Halen Aktif Katkıda Bulunuyor”  başlığıyla aktardı.

Brüksel çıkışlı haberde “Brüksel Başkan Anastasiadis’in Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs doğrudan müzakerelerine katılımının daha aktif ve yükseltilmiş olması talebi konusunda, “zorunlu iniş yaptırmaya çalıştığı” yorumu yapıldı.
 
Füle’nin Sözcüsü Stano’nun, “Başkan Barroso’nun özel temsilcisi Pieter Van Nuffel prosedüre halen, her iki tarafın da Komisyon’un uzman görüşünü derhal alabileceği şekilde aktif katkı koyuyor” dediğine dikkat çeken gazete devamla şunları aktardı:

“Komiser Füle’nin Sözcüsü’nün sözlerinin hem tesadüf olmadığı, hem de Sayın Van Nuffel’in güya her iki tarafa AB’nin uzman görüşünü ‘derhal’ alabilme olanağı vererek ‘prosedüre halen aktif katkı koyduğu’ iddiasını ortaya koyarak, Lefkoşa’nın talebini yere indirmeye çalıştığı ortadadır. Hem de bunu Başkan Anastasiadis’in AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine, olası bir çözümün Avrupa müktesebatına uygunluğunun güvence altına alınması için Brüksel’in doğrudan müzakerelere daha özlü katılımının şart olduğunu yüksek sesle söylediği bir zamanda gerçekleşiyor.

Bütün bunlar, Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu’nun yalnız Pieter Van Nuffel’in doğrudan müzakerelere fiilen katılmasını reddetmekle kalmayıp, Avrupalı anayasa uzmanının sunulan önerilerin müktesebata uygunluğu konusunda görüş bile belirtmemesi gerektiğini söylediği bir zamanda cereyan ediyor.

Bu olgulara ve Derviş Eroğlu’nun, AB’nin müzakerelere daha güçlü katılımını sağlama çabalarına ‘kırmızı ışık yakmış olmasına’ bakıldığında, Başkan Anastasiadis AB büyükelçileri önünde Avrupalı çevrelerin, iki taraf arasında uzlaşılacak çözümü AB’nin kabule hazır olduğunu söylemelerini eleştirmişken, Komisyon Sözcüsü’nün Fileleftheros’un sorularına verdiği cevapların maksadının ne olduğu sorusu akla geliyor.

Komisyon’dan aldığımız cevaplar Lefkoşa’nın AB’nin prosedüre katılımının güçlendirilmesi talebini ortada bırakma çabasının ötesinde, gerçeklerden de fersah fersah uzaktır. Van Nuffel’in hiçbir doğrudan müzakereye katılmadığı, Kıbrıs’ta bulunduğu zamanlarda, sadece dolaylı görüşmelerde bazen bir tarafı bazen da öteki tarafı görme olanağına sahip olduğu herkesçe biliniyor.

Komisyon’un, açıklamaları ile manipüle etmeye ve Pieter Van Nuffel’e müzakerelerin kapısını kapatan Derviş Eroğlu’nun tavrını örtmeye çalıştığı ortadadır. Bu da Kıbrıslı Türk lidere daha da cesaretlenmesi için her türlü hakkı veriyor.

Van Nuffel’in bir ofiste oturmasını ve görüş beyan etme hakkı olmadan ve önerilerin müktesebatla uyumluluğu hakkında görüş vermeden kah bir tarafla, kah öteki tarafla görüşmesini isteyen Eroğlu’nun çizgisi geçerli olursa ve Brüksel de Avrupalı anayasa uzmanının prosedüre halen aktif katkı koyduğu iddiasına devam ederse Lefkoşa kendini çok nahoş bir durumda bulacak. Çünkü gerçekte öneriler müktesebata uygunlukları açısından incelenmeden, teorik olarak ve AB’nin müzakere prosedürüne güya ‘aktif katılımı’ olmuş olacak.”

Gazete Avrupa Komisyonu’na yönelttiği soruları ve Stano’nun verdiği yazılı cevapları da okurlarıyla şu şekilde paylaştı:

FİLELEFTHEROS’UN SORULARI VE STANO’NUN CEVAPLARI

“Fileleftheros’un yazılı sorularını da Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano’nun ‘Başkan Barroso’nun Özel Temsilcisi Pieter Van Nuffel’in ‘prosedüre halen aktif katkı koyduğu’ iddiasında bulunduğu cevaplarını da satır satır yayınlıyoruz.

Fileleftheros’un Soruları:

1-Kıbrıslı Türk lider Sayın Eroğlu’nun AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü için yürütülen doğrudan müzakerelerde (Pieter Van Nuffel aracılığıyla) güçlendirilmiş rolü olmasını reddettiği doğrulanıyor mu?

2-Başkan Barroso’nun özel temsilcisinin prosedüre katılmasına müsaade edilmezken AB, olası bir çözümün müktesebata uygunluğu konusunda nasıl görüş belirtecek?

3-AB’nin doğrudan müzakerelere katılımını önemli buluyor musunuz? Lütfen nedenini izah ediniz.

4-AB’nin doğrudan müzakerelere güçlendirilmiş rolü olmasını kabul etmesi için Türk tarafına baskı yapmaya çalıştınız mı?

Stano’nun cevapları:

1-Avrupa Komisyonu Kıbrıs sorununa, BM çerçevesinde, Güvenlik Konseyi kararlarına ve AB’nin üzerine bina edildiği ilkelere dayalı kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözümü destekliyor.

2-Avrupa Komisyonu, taraflara ve BM’ye daha çok faydalı gördüklerini sağlayarak müzakerelere destek veriyor.

3-Başkan Barroso’nun özel temsilcisi Pieter Van Nuffel prosedüre, iki toplumun Komisyon’un bilirkişi görüşünü derhal alabilecekleri şekilde halen aktif katkı koyuyor.”

Gazeteye göre Fileleftheros bu yanıtlar üzerine Stano’ya, yeni bir yazılı soru yönelterek Nuffel’in müzakerelere doğrudan katılmadığı, Nuffel’in prosedüre halen aktif katkı koyduğu görüşünde ise bunun nasıl olduğunu ve müzakerecilerin hangi görüşmesine katılmasına müsaade edildiğini sordu. İki gün sonra Stano’dan “açıklayıcı sorularınıza ve ilginize teşekkür ederiz. Daha önce verdiğimiz izahata ekleyecek bir şeyimiz yoktur” yazılı cevabını aldı.

“FÜLE’Yİ KİM TOPARLAYACAK?”

Gazete haberinin “Füle’yi Kim Toparlayacak?” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise “Lefkoşa’nın Brüksel nezdinde girişimlerde bulunması zaruridir çünkü Füle’nin siyasi davranışı Derviş Eroğlu’nu gittikçe daha çok cesaretlendiriyor” ifadesine yer verdi, şunları yazdı:

“Sayın Füle’nin son aylardaki faaliyetleri biliniyor. Kıbrıs hükümeti tarafından tek taraflı olarak dondurulmuş (TC’nin) müzakere başlıklarının açılmasını isterken, Maraş’ın kapsamlı çözümün parçası olduğu şeklindeki Türk tarafının tezini benimseyerek Kıbrıs hükümetinin Maraş’ın iadesiyle ilgili önerisini ortada bırakıyor. Nikolo Rinaldi’nin 5 yıllık deneme bazındaki doğrudan ticaretle ilgili revize önerisinde de ‘eli var’.”

OMİRU “FÜLE’NİN DAVRANIŞI KIBRIS KARŞITI VE AVRUPA KARŞITI”

Fileleftheos bugünkü sayısında “Omiru Hükümeti Girişimde Bulunmaya Çağırıyor... ‘Komiser Füle’nin Tavrı Kıbrıs Karşıtı ve Avrupa Karşıtı” başlıklı haberinde, Rum Meclis (ve EDEK) Başkanı Yannakis Omiru’nun Füle’nin davranışlarını “Kıbrıs karşıtı ve Avrupa karşıtı” olarak niteleyip Rum Yönetimi’ni, Füle’nin tavrı nedeniyle girişimde bulunmaya çağırdığını yazdı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.