1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'G.KIBRIS İÇİN TÜRKİYE'YLE İŞBİRLİĞİMİZİ RİSKE ATAMAYIZ'
'G.KIBRIS İÇİN TÜRKİYE'YLE İŞBİRLİĞİMİZİ RİSKE ATAMAYIZ'

'G.KIBRIS İÇİN TÜRKİYE'YLE İŞBİRLİĞİMİZİ RİSKE ATAMAYIZ'

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Güney Kıbrıs'ın büyük şirketlerle ortaklık kurarak açık denizde yapmayı planladığı aramalar konusunda, "Türkiye ile olan işbirliğimizi riske atmayız" dedi.

A+A-

Novak, Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. dönem toplantısına katılmak için geldiği Antalya'da Türk gazetecilerle sohbet etti.

İŞBİRLİĞİMİZİ RİSKE ATMAYIZ

Rus Enerji Bakanı Novak, Güney Kıbrıs'ın açık denizde yapmayı planladığı aramalar konusunda "Türkiye ile olan işbirliğimizi riske atmayız" dedi.

Kıbrıs açıklarıyla ilgili çözülmemiş bazı zor konular bulunduğunu, Rusya olarak faaliyetlerde bu konuları mutlaka dikkate aldıklarını vurgulayan Novak, "Türkiye Cumhuriyeti ile eskiye dayalı işbirliğimiz var, bu tarz durumlar ortaya çıktığı zaman dostça ilişkilerimizi her zaman dikkate alarak, kesinlikle iş prensiplerimizi ihlal etmeyi düşünmüyoruz" açıklamasında bulundu.

Novak, 4 milyar metreküplük doğalgazın daha Rusya'dan özel sektör eliyle getirilmesi konusunun, BOTAŞ ve Gazprom arasındaki anlaşmaya bağlı olduğunu kaydetti.

Doğalgaz ithalat kontratlarının yavaş yavaş BOTAŞ'tan özel sektöre geçmeye başladığını hatırlatan Novak, bu konuyla ilgili kararın tamamen Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının elinde olduğunu söyledi. Novak, "6 milyar metreküplük doğalgazda BOTAŞ ile biten kontratlar özel sektör ile yapıldı. 4 milyar metreküplük kontrat da 2020'de bitiyor. Gazprom ve BOTAŞ anlaşırsa erken devir mümkün olabilir" diye konuştu.

SAMSUN-CEYHAN PROJESİ

Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı projesinde İtalyan enerji şirketi ENI'nin, Güney Kıbrıs'taki faaliyetleri nedeniyle geri çekilmesinin ardından nasıl bir yol izleneceği de Rus Bakan Novak'a soruldu.

Aleksandr Novak, söz konusu projenin ekonomik olarak şu anda çok uygun bir pozisyonda olmadığını, projenin verimli hale gelmesi durumunda başka bir firma ile ortaklığa gidilebileceğini söyledi.

Novak, şöyle konuştu:

"Bu projenin geleceği ekonomik açıdan rekabet edebilir mi edemez mi bu durumun değerlendirilmesi lazım. Herhangi bir firma, bu projenin doğru bir proje olduğuna kanaat getirildiği anda projeye dahil olabilir. Şu anda hesaplanan tarifelere göre boğazdan nakliyeye kıyasla yüzde 40 daha pahalı görünüyor. Dolayısıyla diğer sevkıyat metotlarına kıyasla fizibilitenin olumlu çıkması gerekiyor. Ekonomik açıdan projenin karlı hale gelmesi lazım. Proje, yeterince karlı olursa boğazların da yükünü hafifletecek. Boğazda yoğun bir trafik var ama kimse daha pahalı taşımak istemez."

KAYA GAZI DOĞALGAZLA REKABET EDEBİLİR Mİ

Doğalgaza alternatif gösterilen kaya gazı konusunda belirli tahminler yürütüldüğünü hatırlatan Novak, ucuz olması ve yaygın kullanılması nedeniyle doğalgazın uzun vadede ana kaynak kalmaya devam edeceğini ifade etti.

Novak, 2030 yılına kadar doğalgaz talebinin artmaya devam edeceğini düşündüklerini belirterek, "Doğalgaz yanında kaya gazının da çıkarılması, talebin azalacağı anlamına gelmez. Sektöre yeni bir oyuncu daha geldi. Biz de piyasanın çeşitlendirilmesi için doğudaki bölgelere ilgi göstermeye başladık" diye konuştu.

 

Kaynak: AA

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.