1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. G8 ZİRVESİ, KUZEY İRLANDA'DA DEVAM EDİYOR
G8 ZİRVESİ, KUZEY İRLANDA'DA DEVAM EDİYOR

G8 ZİRVESİ, KUZEY İRLANDA'DA DEVAM EDİYOR

ZİRVENİN İKİNCİ GÜNÜNDE VERGİLENDİRME, TİCARET VE ŞEFFAFLIK GÜNDEMDE

A+A-

SONUÇ BİLDİRİSİNDE CENEVRE TOPLANTISINA DEĞİNİLMESİ BEKLENİYOR

MOSKOVA'DA 3-4 EYLÜL'DE ABD-RUSYA ZİRVESİ YAPILACAK

Vergilendirme, ticaret ve şeffaflık konuları, Kuzey İrlanda'da devam eden G8 zirvesinin ikinci gününde ele alınıyor.

G8 grubunda yer alan ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Kanada ve Japonya liderleri bugün vergi uyumu konusunu görüşecek. Vergi kaçırmayı önlemenin yanı sıra, ticareti arttırmak da G8 ülkelerinin liderlerinin gündeminde olacak.

Zirvede dün ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmelerin ilkinin gelecek ay Washington'da yapılacağı açıklanmıştı. Anlaşmanın AB ekonomisine katkısının yaklaşık 120 milyar avro, ABD ekonomisine katkısının ise yaklaşık 95 milyar avro olması bekleniyor.

G8 liderleri bugün ayrıca terörle mücadele ve rehin alma olayları gibi konuları da masaya yatırıyor. Terörle mücadele oturumuna Meksika ve Etiyopya liderleri de katılıyor.

Zirvenin ilk gününde ise Suriye'deki durum ele alındı. ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün yaptıkları görüşmede, Suriye konusunda görüş ayrılıklarının sürdüğünü ancak bu ülkedeki şiddete son verilmesini istediklerini bildirdi.

Bu arada görüşmenin ardından ABD ile Rusya arasında 3-4 Eylül tarihlerinde Moskova'da zirve yapılmasına karar verildi. Obama-Putin görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamada, Eylül ayında yapılacak zirveyle "ikili ve uluslararası konuların detaylı olarak ele alınacağı" belirtildi.

Liderler ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım bağlarını geliştirme kararı aldı. Açıklamada, "Anlaşma çerçevesinde ayrıca, Dışişleri ve Savunma Bakanları arasında 2 2 formatında görüşmeler yürütülecek. Böylece, stratejik istikrar, uluslararası güvenlik ve ülkelerimize yönelik ortak tehditler ele alınacak" denildi.

İngiltere, Suriye'ye ilişkin G8 sonuç bildirisinde de yer alacak bir anlaşmaya varmak istiyor. Bildiride Suriye'ye ilişkin neler yazabileceği üzerinde çalışıldığı basına yansıyor. G8 sonuç bildirisinde, Cenevre'de yapılması planlanan Suriye konusundaki barış müzakerelerine verilen desteğin vurgulanması ve Suriye'nin tüm bölgelerine insani yardımların ulaştırılmasına izin verilmesi çağrısı yapılması bekleniyor.

G8 zirvesi yayımlanacak sonuç bildirisi ve düzenlenecek basın toplantısıyla bugün sona erecek.

 

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.