1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GALERİCİLERİN “MUHTAR MÜHRÜ” KABUSU
GALERİCİLERİN “MUHTAR MÜHRÜ” KABUSU

GALERİCİLERİN “MUHTAR MÜHRÜ” KABUSU

Galericilerin “Muhtar Mührü” kabusu

A+A-

Oto Galericiler Birliği Başkanı Akın, araç devir işlemlerinde muhtar mührünün geçerli olmasının kayıt dışılığa neden olduğunu ve binlerce liralık zarar uğradıklarını söyledi.

Suna Erden

Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, 1974 yılı Motorlu Araç ve Yol Trafik Yasası’nın araç devirlerinde muhtar mührü olmasını öngörmesinden dolayı kayıt dışılığın her geçen gün arttığını savundu. Star Kıbrıs’a konuşan Akın, kayıt dışı araç satışlarından dolayı hem devletin binlerce liralık zarar uğradığını hem de oto galericilerin zarar gördüğünü ifade etti. Akın, yasanın tüzüklerinde değişiklik yapılıp, muhtar mührüne yasak getirilmesi durumunda kayıt dışılığın ortadan kalkacağını, devletin kazanç sağlayacağını ve hakkı ile araç satış işi yapanların da işlerinin düzeleceğini söyledi. Akın, sektörde yaşanan diğer sorunlara da değindi. Güney Kıbrıs’ta ikinci el oto yedek parçalarının daha ucuz olmasından dolayı kaçak yollardan ülkeye getirildiğini ve kaçakçılığın arttığı öne sürülürken, Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, Güney’den yedek parça kaçakçılığı yapıldığına dair kendilerinin de duyum aldığını söyledi. Akın, bunun nedeninin orada ikinci el yedek parça fiyatlarının daha ucuz olması olduğunu ifade etti.

GALERİCİLERİN MUHTAR MÜHRÜ SIKINTISI

Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, yürürlükte olan 1974 yılı Motorlu Araç ve Yol Trafik Yasası’nın araç devir işlemlerinin ya Araç Kayıt Dairesi mukayyidi, ya da muhtar huzurunda yapılmasını öngördüğünü ifade ederek, bu durumun kayıt dışılığa neden olduğunu söyledi. İbrahim Akın, devir işlemlerinin muhtar nezdinde yapılmasından dolayı vergi kaçırıldığını hem devletin hem de oto galericilerin zarar ettiğini ifade etti. İbrahim Akın, Motorlu Araç ve Yol Trafik Yasası’nın 1974 yılından beridir güncellenmediğini, devir işlemlerinin bu yasaya göre yapıldığını belirterek, “Sistemin tamamen değişmesi, Dünya’da ve Avrupa’da olduğu gibi uygulanması lazım. Araç devirleri ile ilgili birçok sorun yaşanıyor” dedi. En büyük sorunun araçların devirleri ile ilgili işlemlerde başladığını kaydeden Akın, “Çünkü araç sahibi aracını sattığı zaman, aracı alan kişiye sadece bir devir kâğıdı imzalayıp, teslim ediyor. Söz konusu devir kâğıdı daha sonra herhangi bir muhtar tarafından onaylanarak işleme giriyor. Böylece alıcı ile satıcı muhtarın huzurunda birlikte olmadıkları için, alıcı aracı aldıktan sonra devri üzerine almayıp daha sonra birçok kişiye satarak evrakın elden ele gezmesine neden oluyor. Ayrıca, bu durumun vergi kaçakçılığına ve kayıt dışılığa neden oluyor. Hem devlet hem de biz binlerce lira zarara uğruyoruz” şeklînde konuştu.

KAPORTACILAR DA ARABA SATIYOR

Araç satışlarının sokaklarda, kaportacılarda ve internet üzerinde yapıldığını kaydeden Akın, kayıt dışı olan bu satış işlemlerinin sonlanması için yasanın değişmesinin şart olduğunu vurguladı. Akın, bu sorunların ortadan kalmasının tek çaresinin acilen araç devirlerinin Araç Kayıt Dairesi’ndeki mukayyit huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanması olduğunu açıkladı. Akın, ayrıca araçların muhtar mührü yerine galerilerin kendilerine ait kaşesi ile mühürlenmesi gerektiğini, dolayısı ile tüm sektörün kayıt altına alınmış olacağını vurguladı. Sektör olarak kayıt altına alınmak istediklerini ifade eden Akın, tek şartlarının ise internet, gazete ve sokak ilanları ile araç satışlarının sonlandırılması olduğunu belirtti.

KAYIT DIŞILIK BİZİ VURDU

Sektörde yaşanan tüm sıkıntılar için Maliye ve Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını kaydeden Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın şunları söyledi, “Her yeni gelen hükümete dert anlatıyoruz. Devletten bir şey istemiyoruz sadece sistemin düzene girmesini talep ediyoruz. Devlet devirlerden binlerce lira kayba uğruyor. Eğer bizim dediğimiz gibi muhtar mührü kalkarsa kişiler mutlaka resmi daireye giderse, yüzde 80 kayıt dışılık ve sokaktaki satışlar biter. Hurda olan araçlar tekrar trafiğe girmez. Son zamanlardaki en büyük sıkıntımız sık sık bakanların değişmesiydi. Çünkü her yeni gelene dert anlatmak zorunda kalıyoruz. Şimdi bir nebze olsun istikrar var. Bütçe görüşmelerinin bitmesini bekliyorduk. Tekrar hükümet ile temasa geçeceğiz.” KKTC’de toplamda 220 oto galeri olduğunu kaydeden Akın, galerilerin bu işi yapabilmek için binlerce liralık vergi verdiği ancak kayıt dışılığın kendilerine darbe vurduğunu söyledi.

YENİ YILDA SATIŞLAR DURDU

Yeni yıla girmeye sayılı günler kaldığını, geçmiş yıllarda bu zamanlarda araba satışlarının arttığını ancak bu yıl satışların durduğunu ifade eden Akın, alım gücünün düştüğünü, insanların yeni araç almaya korkar hale geldiğini, dövizdeki istikrarsızlığın sürdüğünü ve tüm bunların araç satışlarına olumsuz yansıdığını belirtti.

YEDEK PARÇA KAÇAKÇILIĞI DA YAPILIYOR

Öte yandan Güney Kıbrıs’ta ikinci el oto yedek parçalarının daha ucuz olmasından dolayı kaçak yollardan ülkeye getirildiğini ve kaçakçılığın arttığı öne sürülürken, Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, Güney’den yedek parça kaçakçılığı yapıldığına dair kendilerinin de duyum aldığını söyledi. Akın, bunun nedeninin Güney Kıbrıs’ta ikinci el yedek parça fiyatlarının daha ucuz olması olduğunu ifade etti.

UYGULAMA FARKI FİYATLARA YANSIYOR

Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, KKTC’ye yedek parça olarak getirilen aracın gümrük vergisi ödendikten sonra limanda parçalara ayrıldığını, vergisinin ödendiğini daha sonra satışa çıkarıldığını söyledi. Akın, Güney Kıbrıs’ta ise ikinci el yedek parçaların satıldıktan sonra vergisinin alındığını, dolayısı ile masrafının daha az olduğunu, bunun da fiyatlara yansıdığını belirtti. Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, “Biz daha satmadan vergisini ödüyoruz. Güney Kıbrıs’ta ise sadece satılan parçaların vergisi ödeniyor. Çoğu zaman bir aracın yedek parçanın yüzde 35’ni kullanabiliyorsunuz. Geri kalan kısmını ise satamıyorsunuz ancak satamadığını kısmında vergisini ödüyorsunuz. Güney sadece satılan kısmın vergisi ödendiği için ikinci el araç yedek parçalarının fiyatları daha uygun oluyor. Bazıları da gümrüksüz bir şekilde bu parçaları kaçak olarak getirip kullanıyor” dedi.

star

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.