1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GARANTİLER DİKEN...”
“GARANTİLER DİKEN...”

“GARANTİLER DİKEN...”

Kıbrıs müzakerelerinde ....

A+A-

“İLK PAZARLIK SIRASINA ALINSIN VE ‘EŞDEĞER KARŞILĞI’ OLSUN”

Kıbrıs müzakerelerinde karşılıklı tezlerin netleştirilmesi görüşmelerinde ortaya konulan ilk görüşlerden, garantiler konusunda anlaşmazlıklar saptandığı, “dikenli” addedilen “Güvenlik/Garantiler” başlığının en zor başlıklardan biri olacağı haber verildi.

Haberi manşetten veren Fileleftheros, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri yakından takip eden yabancı diplomatların, garantiler konusunun ilk pazarlık (al-ver) sırasına alınması ve garanti sisteminin devam edip etmemesinde sonuca varılması için “eşdeğer karşılık” olması gerektiğine vurgu yaptıklarını savundu.

Kıbrıslı Türk tarafının, Müzakereci Özdil Nami aracılığıyla, garanti sisteminin devam etmesi gereğinde ısrar ettiği belirtilirken Rum tarafı ve Yunanistan’ın bu sistemi “modası geçmiş” buldukları ve iptalini istedikleri hatırlat ve büyük resimde İngiltere’nin de bulunduğu vurgulandı.

Haberde Londra’nın garantilerle ilgili görüşünü alenen söylemekten kaçınmasına karşın İngiltere’nin esas istediğinin,  üslerle ilgili anlaşma aracılığıyla Kıbrıs’taki varlığını ilelebet sürdürmek olduğu, garantiler konusunu tali (ikincil) gördüğü bilgisi bulunduğu kaydedildi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak bir kenara bırakılmasına karşın garantiler konusunun, daha sonra çok konuşulacağını çünkü müdahillerin plan tatbikatlarına başladığını belirterek şunları ekledi:

“Türk tarafınca hazırlanan senaryolardan biri, sadece Kıbrıs Türk oluşturucu devletine garanti sağlamaktır. Ancak bu halen var olan sistemden çok daha tehlikeli bir senaryodur. Bazı üçüncü taraflar NATO’yu da dâhil etmek isterken Avrupa Birliği veya Güvenlik Konseyi korumasını kalkan yaparak garantilerin tamamen kaldırılması görüşü de var.”

LİDERLER “ÖZÜN ÖZÜNE” GİRMEK İÇİN...

Öte yandan Alithia liderlerin, müzakerelerin özün özüne girebilmek için 17 Haziran’daki görüşmelerine kadar bütün ‘silahlarının’ önlerinde olmasını istediğini, müzakerecilerin de görüş birliklerini, anlaşmazlıkları ve iki tarafın yakın olduğu pozisyonları kaydetmek için yoğun çalıştığını belirtti “Ancak, iki liderin göğüslemesi gerekecek ilk görüş ayrılıklarını getirecek bir öz” ifadesini kullandı.

Liderlerin sosyal görüşmelerinin de yardımıyla müzakere prosedürünün şu ana kadar hiçbir ciddi sorun olmadan devam ettiğine dikkat çeken gazete, Rum siyasi partilerinin ise Anastasiadis’ten çözüm süreci hakkında bilgilendirme beklediğine vurgu yaptı.

Gazete Rum kaynakların, prosedürün ekspres olmayacağı,  ancak ortaya çıkacak sorunların süratle çözümüne gidileceği vurgusunu da okurlarına aktardı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.