1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GAÜ'DEN BAL İÇİN ORGANİK SERTİFİKASYON SÜRECİ
GAÜ'DEN BAL İÇİN ORGANİK SERTİFİKASYON SÜRECİ

GAÜ'DEN BAL İÇİN ORGANİK SERTİFİKASYON SÜRECİ

GAÜ Karpaz Yerleşkesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nde üretilen balın

A+A-

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Karpaz Yerleşkesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nde üretilen balın organik sertifikalandırılma süreci başlatılıyor.

GAÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkez’inden yapılan açıklamada, İtalya merkezli kontrol ve sertifikasyon kuruluşu ICEA uzmanı ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarım Dairesi yetkilileri tarafından ziyaret edildi.

Açıklamaya göre GAÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi bünyesinde üretilen balın ICEA tarafından organik sertifikalandırılma sürecinin başlatılmasına süreçte AB organik üretim standartlarının referans olarak alınmasına karar verildi. Geçiş süresi tamamlandıktan sonra, 2015 yılından itibaren Merkez’de üretilen balın organik sertifikayla satılabileceği kaydedildi.

Karpaz bölgesinde üretilen balın hiçbir aşamasında kimyasal veya yan unsur kullanılmadığı belirtilen açıklamada, arıların bölgede yetişen adaçayı, kekik, harnup gibi ballı bitkilerin yanı sıra 24 endemik bitki çeşidinden beslendiğinden bölgede yetişen balın dünyanın en zengin içerikli ballarının başında geldiği kaydedildi.

Merkez‘de bal dışında arı sütü, polen ve propolis gibi arı ürünlerinin de üretildiği, bu ürünlerin karışımından medikal ürünlerin de hazırlandığı belirtilen açıklamada söz konusu ürünlerin bağışıklılık sistemini güçlendirme, hücre yenileyici özelliğe sahip olduğu kaydedildi.

Kıbrıs Arısı Korunması ve Islah çalışmalarının devam ettiği kaydedilen açıklamada, İtalyan arı ( Apis Mellifera L.) ırkının atası olarak kabul edilen Kıbrıs arı ( Apis Mellifera Cypria) ırkının, yavru üretim aktivitesinin çok olması, oğul verme eğilimiminin düşük olması ve en kıt dönemlerde dahi iyi bal toplama özelliğinden dolayı çok kıymetli bir arı ırkı olduğu belirtildi.

Yapılan bazı yanlış uygulamalar neticesinde Kıbrıs arı ırkının genetik kirlenmeye maruz kalarak yavaş yavaş yok olmaya başladığı iddia edilen açıklamada GAÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin en önemli faaliyetlerinin başında Kıbrıs arı ırkının muhafazası ve geliştirilmesi ile ülke çapındaki birçok arı kolonisinin taranıp, saf hatların tespit edilerek muhafaza edilmesi olduğunu kaydetti.

Çalışmalardan beklentilerinin elde edilecek damızlık vasıflı saf Kıbrıs arı ırkının arıcıların hizmetine sunularak mevcut bal verimini 2-3 kat arttırmak olduğunu ifade edildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.