1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GAVCAR MANTARI COĞRAFİ OLARAK TESCİLLENİYOR
GAVCAR MANTARI COĞRAFİ OLARAK TESCİLLENİYOR

GAVCAR MANTARI COĞRAFİ OLARAK TESCİLLENİYOR

Gavcar mantarı coğrafi olarak tescilleniyor

A+A-

Ülkemizde kış aylarının gelmesiyle birlikte kırsal ve ormanlık alanlarda yetişen ve vatandaşlar tarafından toplanan gavcar mantarı coğrafi olarak tescilleniyor.

Kıbrıs Postası'ndan Hasan Yıkıcı'nın derlediği bilgilere göre; Çamlıbel Bucağı Güzelleştirme, Kalkındırma ve Yaşatma Derneği (ÇAM-SEV), gavcar mantarının ticaretini yapmak için coğrafi tescilini alıyor. ÇAM-SEV Başkanı Adıgüzel Akdeniz, derneklerinin Ekonomi Bakanlığı’ndan gavcar mantarının marka tescilini aldıklarını ve taze ve kurutulmuş olarak ticaretini yapacaklarını açıkladı. Kültür mantarının üretimi ve gavcar mantarı için atölyeler kuracaklarını ifade eden Akdeniz, gavcar mantarının Avrupa’ya da satışını yapacaklarını söyledi. Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile gavcar mantarının coğrafi tescilline gideceklerini kaydeden Akdeniz, “Coğrafi tescilini yapacağız ve gavcarın dünyadaki tesciline sahip olacağız” dedi.

“Yol kenarlarındaki satışlar yasaklansın”

Gavcar mantarının besin değeri olarak çok yüksek olduğunu ifade eden Akdeniz, bu konuda çeşitli çalışmalar da yapacaklarını kaydetti. Akdeniz, yol kenarlarında gavcar mantarının satışını da engellemek için girişimlerde bulunacaklarını söyleyerek, “Gavcar mantarı sepet veya file ile toplanmalıdır” diyerek, Orman Yasası’na göre sadece 1 kilo kadar mantarın bireysel olarak satılabileceğini de kaydetti. Gavcar mantarının toplanıp kasalarla yol kenarlarında satıldığını kaydeden Akdeniz, “doğadaki ürüne saygı göstermemiz lazım” diyerek sadece yol kenarlarındaki satışların bile engellenmesinin yerinde olacağını söyledi. Akdeniz, Çamlıbel’de Şubat ayı içerisinde Gavcar Festivali de yapılacağını kaydetti.

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.