1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GAYRI RESMİ YEMEKTE “DUVARA YUMURTA ATTIK”
GAYRI RESMİ YEMEKTE “DUVARA YUMURTA ATTIK”

GAYRI RESMİ YEMEKTE “DUVARA YUMURTA ATTIK”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam ara bölgedeki Chateau Status restoranda gerçekleşen yemekli toplantısına katılan Rum heyetinden

A+A-

TÜRK TARAFI ORTAK AÇIKLAMAYLA İLGİLİ İKİ TASLAK SUNDU, RUM TARAFI TATMİN OLMADI

“DENKTAŞ’IN İKTİDARDAN İNDİRİLDİĞİ 2004’TEKİNE BENZER BİR DÖNEM... NAMİ’NİN DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞMESİ KAYGAN ORTAMIN GÖSTERGESİ”

ANASTASİADİS, CUMHURBAŞKANI’NIN NOEL’DEN ÖNCE AP. ANDREAS’I BİRLİKTE ZİYARET TEKLİFİNİ KABUL ETMEYECEK”

“DOWNER’IN HAYALETİ CHATEAU STATUS’TEYDİ...”

ANASTASİADİS YEMEK ÖNCESİNDE OMİRU, ABD VE İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

“EROĞLU SİNİR BOZUCU DERECEDE BUZ GİBİYDİ ANCAK ERTUĞ EROĞLU’NDAN BİLE KATIYDI”

ANASTASİADİS KÖŞK’E HAYAL KIRIKLIĞIYLA DÖNDÜ, SİYASİ PARTİ BAŞKANLARINA, MAVROYANNİS’İN KENDİLERİNE DETAYLI BİLGİ VERECEĞİNİ HABER VERDİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün akşam ara bölgedeki Chateau Status restoranda gerçekleşen yemekli toplantısına katılan Rum heyetinden, adı belirtilmeyen bir yetkili toplantıyı “duvara yumurta attık” sözüyle değerlendirdi.

Rum gazetelerin bugünkü sayılarında manşet olan yemekli toplantı için “hiçbir sonuç çıkmadığı”, “boşu boşuna çokça kahve içildiği”, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın izinden gittiği, yemeğin “çıkmaza kapı açtığı” yorumları yapıldı.

Simerini haberini “Gayrı Resmi Görüşme, Beklendiği gibi, Uçurumu Teyit Etti... Duvara Yumurta Attık... Başkan Anastasiadis: Halen Alacak Çok Yolumuz Var... Görüşmenin Başarısızlığının Ardından Ufuk daha Da Grileşiyor” başlık ve spotlarıyla okurlarına aktardı.

Gazete Anasasiadis’in yakın bir mesai arkadaşının (adını vermedi) Anastasiadis’in Eroğlu’nu ortak açıklama yapılmasına ikna etme çabalarına işaret etmek için “duvara yumurta attık” vecizesiyle nitelemesinde bulunduğunu yazdı.

“UFUK DAHA DA GRİLEŞTİ”

Cumhurbaşkanı’nın kendi tezlerinde ısrar ettiğini, bu nedenle yaklaşık iki buçuk saat süren yemek sırasında hiçbir yere varılamadığını savunan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in yemek sonrasında yaptığı yazılı açıklamada “arzu edilen sonuca, yani ortak açıklamaya varmak için daha alacak çok yolumuz var” dediğine işaret etti.

Eroğlu’nun güç paylaşımı başlığındaki anlaşmazlıkların ana nedenleri üzerinde durduğunu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i, Noel’den önce Apostolos Andreas Manastırı’nı birlikte ziyarete davet ettiğini belirten gazete, görüşmenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bayrağı yeniden Osman Ertuğ ve Andreas Mavroyannis’in aldığını yazdı “ufkun daha da grileştiği” yorumunu yaptı.

Gazete iç sayfasında “Hiçbir Şey İçin Çok Kahve... Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesinde İlerleme Kaydedilmedi” başlığıyla detaylandırdığı haberinde, Rum tarafı ortak açıklama yapılmasında ısrar ettiği, Türk tarafı da müzakerelerin derhal başlaması karşı önerisinde bulunduğu için anlaşmazlıkların aşılamadığını yazdı, şunları aktardı:

“Edindiğimiz bilgilere göre Eroğlu, Anastasiadis ve çalışma arkadaşları Anastasiadis’in daveti ile gerçekleşen gayrı resmi toplantı çerçevesinde 2 saatten fazla bir süre iyi bir ortamda görüşmüş olsa da,  ortak açıklama metni konusunda ilerleme veya cesaret verici olarak algılanabilecek herhangi bir unsur olmadı.

Açıkçası, iki tarafın müzakerelerin yeniden başlaması ışığı altında ortaya koyduğu hedeflerde görüş birliği olup olmadığı bile ortaya çıkmadı. Çünkü Rum tarafı çözümün ana unsurlarının ortak açıklama ile peşinen belirlenmesi gerektiğine, Türk tarafı da bütün esas meselelerin müzakere prosedüründe çözülmesi gerektiğine inanıyor. Yani özün ötesinde, zaman ve usul konularında da anlaşamıyorlar. Kıbrıs Başkanı’nın yakın çalışma arkadaşı durumu,  Sigmalive’a ‘görüşme sırasında duvara yumurta attık’ açıklamasıyla niteledi.

ANASTASİADİS: DAHA ALINACAK ÇOK YOLUMUZ VAR”

Başkan Anastasiadis görüşmeden ayrılırken ‘maalesef arzu edilen sonuca ulaşana kadar daha alacak çok yolumuz var’  diyerek mevcut aşamada ortak metinde mutabakat zafiyeti olduğunu doğruladı. Görüşmenin, ortak açıklamada mutabakata varabilirmiyizi görmek olduğunu söyleyen Anastasiadis, iki tarafın gerek birbirlerinin tezlerini, gerek mutabakata varılmasını engelleyen nedenleri açıklıkla görmesine olanak tanıyan faydalı bir görüşme olduğunu anlattı.

Anastasiadis aynı zamanda hedefin, başarıyla sonuçlanacağı yönünde sağlam perspektifler yaratacak özlü bir diyalog başlaması olmaya devam ettiğini belirterek ‘Bizim tarafın niyeti, müzakerelere başlayabilmemiz için ortak bir açıklamada mutabakata varmak hedefiyle istişarelerin iki toplumun müzakerecileri arasında devam etmesidir’ ifadesini kullandı.

İki tarafın ortak bir açıklamaya varmaya daha yakın olup olmadığı sorulan Anastasiadis, hiçbir yorum yapmak istemediğini söyledi.

EROĞLU: “SAYIN ANASTASİADİS YURTDIŞINDAN DÖNER DÖNMEZ GÜÇ PAYLAŞIMI BAŞLIĞINDAN BAŞLAMAMIZI ÖNERDİM”

Derviş Eroğlu ise ortak açıklama konusunda ele alınan konuların yönetim ve güç paylaşımı başlığıyla alakalı olduğunu belirterek ‘Bu nedenle Sayın Anastasiadis’e, yurtdışından döner dönmez, kapsamlı bir çözüm müzakerelerine, bütün bunları ele almak için Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığından başlamamızı önerdim’ dedi. Bu sözüyle hazırlık prosedürünün bypass edilmesini ve doğrudan müzakerelerin başlamasını önerdi. İşgalin başı ‘Sizlere vermek istediğim mesaj nettir. Gerekli zemin müzakere masasındaki yaklaşımlarda vardır. Sayın Anastasiadis yurtdışından döndükten sonra hiçbir ön şart olmadan masaya oturmaya hazırım’ dedi, Başkan’a bazı yeni formüller önerdiğini de açıkladı.

Bu arada Derviş Eroğlu Başkan Anastasiadis’e 30 Mayıs 2013’te yaptığı, birlikte Apostolos Andreas Manastırı’nı ziyaret davetini yineledi. ‘Bu ziyaret Noel’den önce gerçekleşirse halklarımıza iyi bir mesaj vereceğimizi düşünüyorum’ ifadesini kullandı. Anastasiadis bu konuda görüş belirtmedi. Eroğlu ayrıca Glafkos Klerides’in ölümü nedeniyle taziyelerini de iletti.”

Politis “İki Liderin Dün Geceki Görüşmesi Sonuçsuz... Derviş Eroğlu Çıkmaz İstedi... Kıbrıs Türk Tarafında Yöneticinin Kendisi Olduğu Mesajını Vermek İstedi” başlıklı manşet haberinde, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun dün geceki görüşmeye “olguları çıkmaza sürüklemeye kararlı gittiğini” iddia etti.

Gazete gerek Erğolu’nun ,gerek Özel Temsilcisi Osman Ertuğ’un, iki kurucu devlet tezi başta olmak üzere, ön hazırlık dönemindekinden “çok daha aşırı tezler ortaya koyduğunu” iddia etti.

Cumhurbaşkanı’nın ortak açıklama konusunda, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in kabul edemeyeceğini peşinen bildiği iki taslak sunduğunu, taslaklarda Rum tarafının tek egemenlik, tek uluslar arası temsiliyet ve tek vatandaşlıkla ilgili endişelerini tatmin edecek hiçbir şey olmadığını yazan gazete özetle şu detayları verdi:

TÜRK TARAFI ORTAK AÇIKLAMAYLA İLGİLİ İKİ TASLAK SUNDU, RUM TARAFI TATMİN OLMADI

“Derviş Eroğlu Başkan Anastasiadis’le Chateau Status’taki yemeğe, prosedürü çıkmaza sürüklemeye hazır gelmiş görünüyor çünkü ortak açıklama konusunda, Kıbrıs Rum tarafının asgari beklentilerini bile karşılamayan iki taslak sundu.

Gazetemizin güvenilir bilgilerine göre birinci taslak; ihtilaf konusu olan tek egemenlik, tek uluslar arası temsiliyet ve tek vatandaşlık konusunda somut bir ifade içermeyen, beklentileri asgari ölçüde bile belirlemeden, sadece müzakerelerin başlangıç vuruşunu teşkil edecek gevşek bir açıklama ile ilgilidir.  İkinci taslak Kıbrıslı Türklerin, artık yetkilerin netleştirilmesiyle ilgili endişelerine cevap verirken Kıbrıs Rum tarafının baştan ortaya koyduğu endişeleri hafifletmiyor. Kıbrıslı Türk müzakereci Osman Ertuğ da, federasyonu oluşturacak iki kurucu devlet konusunu açıkça ortaya koyarak açıklamasında çok sert göründü.

Kıbrıs Rum tarafı, ortak açıklamayla ilgili önerilerden tatmin olmadığı cevabını verdi, Başkan Anastasiadis ‘iki taraf arzu ettikleri federasyonun ne olduğunu netleştirmezse dün gece ortaya çıkan sorunları yeniden önümüzde bulacağımızı’ tekrarladı.

Gazetemizin öğrendiğine göre, Kıbrıs Rum tarafı müzakerecilerin görüşmelerinin normal şekilde devam etmesini önerdi, Kıbrıs Türk tarafı bu öneriye cevap vermedi. Eroğlu görüşme sonrasında Kıbrıslı Türk gazetecilerin sorularını yanıtlarken, dün geceki görüşmenin özel bir görüşme olduğunu, doğal olarak müzakerelerin BM’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde devam ettiğini söyledi.

“DENKTAŞ’IN İKTİDARDAN İNDİRİLDİĞİ 2004’TEKİNE BENZER BİR DÖNEM... NAMİ’NİN DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞMESİ KAYGAN ORTAMIN GÖSTERGESİ”

Gazetemize konuşan diplomatik kaynaklar Eroğlu’nun Kıbrıs Türk toplumuna ve Ankara’ya, işgal bölgelerindeki siyasi oyunu kendisinin yönettiği ve müzakereleri kendisinin yaptığı mesajını vermek için olguları çıkmaz sınırına sürüklediğini değerlendirdi.

Aynı kaynaklar yeniden, Rauf Denktaş’ın iktidardan indirildiği 2004 öncesindekine benzer bir dönemde bulunuyor olma ihtimalimizi göz ardı etmediler. Bu nedenle de müdahil bütün taraflar şimdi Türk Dışişleri Bakanlığı’nın ve Türk hükümetinin dün geceki gelişmelerle ilgili tavrını merakla bekliyor.  Dahası, işgal bölgelerinin dışişleri ‘bakanı’ Özdil Nami’nin dün Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi kaygan ortamın göstergesi kabul ediliyor.”

ANASTASİADİS, CUMHURBAŞKANI’NIN NOEL’DEN ÖNCE  AP. ANDREAS’I BİRLİKTE ZİYARET TEKLİFİNİ KABUL ETMEYECEK”

Gazete Anastasiadis’in,Eroülu’nun Noel’den önce birlikte Ap. Andreas Manastırı’nı ziyaret davetine cevap hakkını saklı tutmasına ve görüşme sonrasındaki açıklamasında bu konuda yorum yapmadığını yazdı.

Anastasiadis’in “malum nedenlerden dolayı bu davete cevap vermesinin söz konusu olmadığı” bilgisini aldığını haber veren gazete şunları yazdı:

“Gazetemizin edindiği bilgilere göre Eroğlu’nun önerisi kabul edilmeyecek çünkü hukuki engeller var. Başkan Anastasiadis işgal bölgelerini ziyaret edemez, bunun yanı sıra müzakereci sıfatı da taşımıyor.”

Fileleftheros manşetine “Çıkmaza Kapı Açtı... Eroğlu Bilinen Şiirini Söyledi ve İletişim Oyunu Oynamaya Çalıştı... İşgal Lideri Yeni görüşme İstedi” başlığını attı.

Dün geceki görüşmede ileri doğru tek bir adım dahi atılmadığını, bilgi sahibi kaynakların, gayrı resmî görüşmenin sonucunun ‘sıfıra sıfır’ ifadesiyle özetlenebileceğine işaret ettiklerini yazan gazete, Anastasiadis’in çözüm şeklini ve temel ilkeleri güvence altına alacak ortak açıklamanın gerekliliğini izah ettiğini, ancak görüşler arasındaki uçurumu görünce müzakereciler düzeyinde devamını önerdiğini kaydetti.

DOWNER’IN HAYALETİ CHATEAU STATUS’TEYDİ...

Gazete haberini “Türkler Ortak Açıklama İstemiyor, Ap. Andrea İle İletişim Oyunu Oynuyor” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdı.

Gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın hayaletinin dün gece Chateau Status Restoran’da olduğunu çünkü Anastasiadis’in sosyal paylaşım sitesi twitter’deki hesabına ‘Downer’la görüşmek için Başkanlık Köşkü’nden çıkış’ diye yazdı ancak yanlışı anlayınca hemen ‘Sayın Eroğlu’yla görüşmek için Başkanlık Köşkü’nden çıkış’ diye düzelttiğini vurguladı.

ANASTASİADİS YEMEK ÖNCESİNDE OMİRU, ABD VE İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Habere göre Anastasiadis dün Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesinin öncesinde Rum Meclis (ve EDEK) Başkanı Yannakis Omiru ve ABD’nin ve İngiltere’nin Güney Kıbrıs’taki büyükelçileriyle görüştü.

Büyükelçilerle görüşmelerinin planlı olmasına karşın Eroğlu ile görüşmesi öncesine denk geldiğine işaret edilen haberde, Anastasiadis’in muhataplarına, prosedürle ilgili Rum tezlerini ve ortak açıklama yapılması gereğiyle ilgili görüşlerini aktardığı kaydedilirken, Omiru’yu Rum Başkanlık Köşkü’ne çağırarak kendisine Eroğlu ile yapacağı görüşme hakkında bilgi verdi.

Omiru “Başkan Anastasiadis bana, Sayın Eroğlu ile görüşme öncesinde cereyan edenler hakkında bilgi verdi ve kendisi yurtdışında olacağından benim başkanlık edeceğim Cuma günkü Bakanlar Kurulu toplantısıyla ilgili konuları aktardı. Ben de kendisine kısa süre önce Atina’da Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis başkanı ile yaptığım temaslar hakkında bilgi verdim” dedi.

Alithia “Denktaş’ın İzinde Bir Eroğlu... Başkanlar Çıkmaz Konusunda Bilgilendiriliyor” başlıklı manşetinde, güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün gece, bütün çabalarına karşın karşısında ‘buz’ gibi bir Eroğlu bulduğunu, daha çok Ertuğ ile konuştuğunu yazdı.

Rum yönetimi Başkanı ve çalışma arkadaşlarının dün akşamki yemeğe, ortak açıklamada mutabakat sağlamak için iyi niyetle, çok iyi hazırlanmış ve birçok alternatif önerilerle gittiğini savunan gazete şu ifadeleri kullandı:

“EROĞLU SİNİR BOZUCU DERECEDE BUZ GİBİYDİ ANCAK ERTUĞ EROĞLU’NDAN BİLE KATIYDI”

“Ancak karşısında bir duvar, sinirleri bozacak derecede soğuk buz gibi bir Eroğlu ve Kıbrıslı Türk liderden bile daha katı, biraz daha samimi konuşmaya başlar başlamaz Eroğlu’nu kesen ve ortamı daha da soğutan bir Kıbrıslı Türk müzakereci (Osman Ertuğ) buldu. Bütün istikametlere –Ankara, Kıbrıs Rum tarafı ve uluslar arası camia- ‘buranın yöneticisi biziz, oyunu biz yönetiyoruz’ mesajını vermek istedikleri apaçıktı.

Bunları, gazetemize konuşan çok iyi bilgili bir kaynak (kadın) aktardı. Aynı kaynak ‘Esasen dün gece Kıbrıs Türk tarafı ile ortak açıklamayla ilgili müzakerenin tüketildiği, çıkmaz olduğu doğrulandı. Başkan’ın niyeti, ortak açıklama için iki tarafın müzakerecileri arasındaki istişarelerin devam etmesi olmasına karşın, Türkiye harekette bulunmazsa müzakereler olmayacak’ dedi. ”

ANASTASİADİS KÖŞK’E HAYAL KIRIKLIĞIYLA DÖNDÜ, SİYASİ PARTİ BAŞKANLARINA, MAVROYANNİS’İN KENDİLERİNE DETAYLI BİLGİ VERECEĞİNİ HABER VERDİ

Başkan ve çalışma arkadaşları dün akşam Köşk’e hayal kırıklığı içerisinde döndü. Çünkü Derviş Eroğlu’nun en azından küçük bir ileri adım atmak niyetinde olmasını bekliyorlardı. Anastasiadis dün gece siyasi parti başkanlarıyla konuştu ve onlara yarın –yani bugün- Kıbrıslı Rum müzakereci Büyükelçi Andreas Mavroyannis’in geceden çıkan sonuçlar hakkında kendilerine detaylı bilgi vereceğini söyledi.  Ayrıca büyükelçilere, yabancı ülke büyükelçilerine, diplomatlarına ve BM’ye de bilgi verilecek. Teorik olarak top yeniden iki tarafın müzakerecilerine döndü ancak aslında öteki taraf bu oyuna girmek istemiyor görünüyor.”

Haravgi de manşete çektiği haberine “Hiçbir Sonuç Yok” başlığını attı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.