1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Gaz sancısı olanlar dikkat!
Gaz sancısı olanlar dikkat!

Gaz sancısı olanlar dikkat!

Hafife almayın!

A+A-

Gaz geçişi, karın şişkinliği, ağrı ve geğirme gibi belirtilerle kendini gösteren Gaz sancısı nedir? Gaz sancısı neden olur? Gaz sancısı nasıl geçer? İşte, bilinmesi gerekenler ile ilgili haberimiz…

GAZ SANCISI NEDİR?

Yuttuğumuz hava ile ve besinlerin sindirimi ve parçalanması esnasında bağırsaklara hava kaçması sonucunda mide ve bağırsaklarda gaz oluşur. Oluşan gaz miktarı çok olursa ve vücut bu gazı dışarı atmakta zorlanırsa gaz sıkışması görülür. Bu sıkışma da şiddetli gaz sancısına ve şişkinliğe yol açabilir.

GAZ SANCISI NEDEN OLUR?

Karın ağrısı ve gaz sancısı problemi yaşayan kişinin öncelikli olarak beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Probleme neden olan besinin ne olduğunu belirlemeli ve o besini olabildiğince az tüketmelidir. Kişi alerjisi olan bir gıdayı tükettiğinde de gaz problemiyle karşılaşabilir. Hava yutma, fazlaca hareketsiz kalmak, yüksek lifli gıdalar tüketmek, zamanı geçmiş gıdalar tüketmek, bağırsaklardaki problemler, ayak ve karın bölgesinin soğuk alması, sigara ve alkol tüketimi, mideyi rahatlatıcı hafif yiyecekler yerine ağır bol yağlı kızartma türü yiyecekleri tercih etmek, gazlı ve şekerli glikoz oranı yüksek içecekler tüketmek, süt tüketiminin gerekenden fazla olması, baharat oranı yüksek yiyecekler tercih etmek ve yemek yerken lokmaları çiğnemeden yutmak gibi durumlar gaz sancısı yaşamamıza neden olabilir.

GAZ SANCISI BELİRTİLERİ

– Karında şişlik
– Geğirme
– Karın ağrısı
– Midede doluluk hissi
– Karında gerginlik
– Karında ağrıya dönüşen keskin kramplar

GAZ SANCISI TEDAVİSİ

 

Gaz sancısından kurtulmak için ilaç tedavisi başta olmak üzere çeşitli yöntemler uygulanabilir. Yetişkinlerde gaz sancısı nasıl geçer diye düşünenler ilaç tedavisinin yanı sıra diyet programları ve bitkisel yöntemler de uygulayabilirler.

İlaç tedavisi

Doktor genelde durumu inceledikten sonra gaz çıkarmayı destekleyecek hafif ilaçlar reçete edecektir. İnatçı gaz sancılarını ortadan kaldırmak için antiasit ve antibiyotik türünde ilaçlar verilebilir. Bu ilaçları reçetesiz kullanmak, doktor onayı olmadan ilaç tedavisine başlamak bazı sıkıntılı durumların doğmasına neden olabilir.

Diyet programı

Sık sık gaz sancılarıyla karşı karşıya kalanlar uzman eşliğinde uygulayacakları bir diyet programı sayesinde problemi ortadan kaldırabilirler. Çok fazla yağ içeren, kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Geçici bir süre için yüksek lif içeren besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Laktoz intoleransı olan kişiler süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kaçınmalıdırlar.

GAZ SANCISI NASIL GEÇER?

Gaz sancılardan kurtulmak için uygulanabilecek bazı bitkisel yöntemler şunlardır:

Zencefil

Bünyesindeki shagol ve gingerol etken maddeleriyle mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir.

Papatya çayı

Gaz sıkışmasına iyi gelen içeceklerden birisidir. Rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar.

Nane çayı

Midedeki gurultuyu ortadan kaldırır, sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğindeki mentol sayesinde sindirim sistemini rahatlatır.

Kimyon

Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir.

Bal kabağı

Sindirimi kolay yiyeceklerden biri olan bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.

Mandalina kabuğu

Mandalina kabuklarını ve defne yaprağını kaynatarak suyunu çay olarak tüketebilirsiniz. Mandalina kabuğunu çiğ olarak tüketmeniz de gaz sıkışması ağrısını ortadan kaldıracaktır.

Kabartma tozu

1-2 çay kaşığı kabartma tozu ile karıştırılan su, sancıya sebep olan midedeki fazla asitle daha etkin bir mücadele verilmesine katkı sağlar.

Elma sirkesi

İki yemek kaşığı kadar içilen elma sirkesi ağrınızı azaltacaktır.

Egzersiz

Gaz sıkışması belirtileri ile karşılaştığınız an bacak-göğüs egzersizi yapmayı deneyebilirsiniz. Yere sırt üstü uzanın ve bacaklarınızı karnınıza doğru çekerek bu hareketi 10 kez tekrarlayın.

Sıcak su torbası

Sıcak su torbası özellikle gaz sancısı rahatsızlıklarını ortadan kaldırmak için en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Sıcak su torbasını karnınıza koyarsanız gaz sıkışmasına bağlı ağrıyı ortadan kaldırabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.