1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ, ATIK SU ARITMA TESİSİNİN TANITIMINI YAPTI
GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ, ATIK SU ARITMA TESİSİNİN TANITIMINI YAPTI

GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ, ATIK SU ARITMA TESİSİNİN TANITIMINI YAPTI

Gazimağusa Belediyesi, 2009 yılındaki ilk etap kanalizasyon projesi ile eş zamanlı olarak başlatılan ve 2011 yılından itibaren devreye konan kanalizasyon atık su arıtma tesisinin tanıtımını yaptı.

A+A-

4 BİN 100 METRE KÜP KAPASİTELİ TESİSTE   2 BİN METRE KÜP SU ARITILIYOR

TESİS, KULLANDIĞI ELEKTRİĞİN YÜZDE 30’UNU KENDİ ÜRETİYOR 

Gazimağusa Belediyesi, 2009 yılındaki ilk etap kanalizasyon projesi ile eş zamanlı olarak başlatılan ve  2011 yılından itibaren  devreye konan  kanalizasyon atık su arıtma tesisinin tanıtımını yaptı.

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, bugün  basın mensuplarına tesisi gezdirerek bilgi verdi. Basın mensupları,  şebekeden gelen atık suyun arıtıldıktan sonra temiz suya dönüşme sürecini yerinde gözlemledi.

Belediyeden verilen bilgiye göre, günlük  4 bin 100 metre küp arıtma kapasiteli tesiste, 2 bin metre küp arıtma yapılarak, biyolojik arıtma sistemiyle  31 bin nüfusa hizmet veriliyor.

İhtiyaç halinde tesisin tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte günlük 8 bin ton arıtma ile 62 bin nüfusa hizmet verilebilecek.
 
Ekim ayı itibarıyla toplam 5 bin 820 adet konut ve işyerinin kanalizasyon sistemine bağlandığı Gazimağusa’da, belediye sınırları içerisindeki sokakların yüzde 45’ine şebeke hattı döşendi, hanelerin ise yüzde 33’ü kanalizasyon sistemine bağlandı.

2014 yılında, kanalizasyon sisteminin toplam uzunluğunun ise  yaklaşık 65 kilometreye ulaşacağı bildirildi.

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, Gazimağusa’daki kanalizasyon sisteminin atık su arıtma tesisinin yüklenici firmalardan Belediye’ye devredildiğini, Belediye’nin de çıkılan ihaleyle tesisi Remondis Firması’nın işletmesine verdiğini söyledi.

Kayalp, mevcut tesisin Gazimağusa’nın  nüfusunun  yarısına  cevap verebilecek kapasitede olduğunu, kentin 60 bin nüfusun üzerine çıkması durumda dahi tesise eklenecek modullerle ihtiyaçlara cevap verebileceklerini ifade etti.

 Herhangi bir koku veya yan etkinin olmadığını tesiste, çıkan gazın tekrardan kullanılarak enerjiye dönüştürüldüğünü belirten Kayalp, arıtılan suyun ise Çanakkale göletine verildiğini, çıkan suyun içme suyuna yakın bir kalitede olduğunu söyledi

Kayalp, finansmanı Avrupa Komisyonu tarafından karşılanan tesisi  Belediye’ye hibe ettikleri için  AB yetkililerine teşekkür etti.

Bütün sistemin bilgisayarlarla kontrol edildiğini, giren ve çıkan suyun miktarının görülebildiğini, tüm  arızaların anında görüldüğünü ifade eden Kayalp, tesiste 24 saat görevli bulunduğunu, önümüzdeki günlerde şebekedeki pompa istasyonlarının da bilgisayar sistemine bağlanacağını ve şebekenin de kontrol edileceğini söyledi.

Atık suyu, çevresel limit değerlerinin altında (atık su arıtma standartlarının üzerinde), sulama suyu kalitesine dönüştüren tesisin arıttığı suyu  tarım sektöründe kullanılmasını hedeflediklerini belirten Kayalp,  tesisin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 30’unu da bio-gazdan ürettiğini sözlerine ekledi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.