1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GAZİMAĞUSA HALKI SUSUZLUKTAN KIRILIYOR
GAZİMAĞUSA HALKI SUSUZLUKTAN KIRILIYOR

GAZİMAĞUSA HALKI SUSUZLUKTAN KIRILIYOR

Gazimağusa halkı susuzluktan kırılıyor

A+A-

 

Gazimağusa’da bir süredir devam eden ve önceki gün Mağusa İnsiyatifi’nin açıklaması ile de doruğa çıkan su sıkıntısı ile ilgili tartışmalara, Famagusta Su İşletmesi LTD direktörü Aydın Çelikbaş noktayı koydu. 

Konu hakkında konuşan ve arıtma tesisini gezdirerek bilgi veren Çelikbaş, şehirde ciddi boyutlarda olan ve gelecek yaz mevsiminde daha da ciddi boyutlara ulaşması öngörülen su sıkıntısı nedeniyle, belediyenin de uyarısını dikkate alarak, arıtma tesisinin 4 bin metreküp olan su kapasitesinin 8 bin metreküpe çıkarılması için revizyon çalışmalarına başladıklarını ve bugünden itibaren arıtma tesisi ünitelerinin aşamalı olarak devreye konulacağını ve su sıkıntısının sona ereceğini söyledi.

“Biz siyaset yapmıyoruz, ticaret yapıyoruz”

Şehirde ciddi boyutlardaki su sıkıntısının önümüzdeki yaz aylarında daha da ciddi boyutlara ulaşacağının öngörülmesi üzerine, arıtma tesisinin kapasitesini artırmak için çalışmalara başladıklarını belirten Çelikbaş, 1 milyon dolar yatırım ile revizyon çalışmalarına başladıklarını ifade etti. 

Yeni ünitelerin bugünden itibaren kademe kademe devreye gireceğini söyleyen Çelikbaş, tesisin su kapasitesinin 8 bin metreküp olacağını söyledi. 

Basında çıkan bazı açıklamaları üzülerek takip ettiklerini belirten Çelikbaş, kendilerinin siyaset yapmadığını sadece ticaret ile uğraştığını söyledi.

Güzelyurt’tan gelen suyun kaynağı tükendi

Konu ile ilgili açıklama yapan Gazimağusa Belediyesi yetkilileri Güzelyurt’tan gelen suyun kaynağının tükenmesi ve Gazimağusa Arıtma Tesisinin su kapasitesinin yükseltilmesi amacı ile yapılan tadilat çalışmaları nedeni ile su sıkıntısının yaşandığını ancak, bugünden itibaren arıtma tesisindeki su kapasitesinin artması ile beraber bu sorunun ortadan kalkacağını ifade etti.

Kayalp: Sıkıntı mali nedenlerden kaynaklanıyor

Gazimağusa Belediyesi Eski Başkanı Oktay Kayalp, Gazimağusa kentinin iki tane su kaynağı olduğunu söyledi. 

Bu kaynaklardan birinin Güzelyurt’tan gelen 4-5 bin metreküp su olduğunu söyleyen Kayalp, diğerinin ise denizden arıtılan yedibin metreküp kapasitesinde su olduğunu ifade etti. Denizden arıtılan suyun ikibin metre küplük kısmının Doğu Akdeniz Üniversitesi ve askeri kışlalara ayrıldığını anlatan Kayalp, dolayısı ile her iki kaynak ile Gazimağusa’ya gelen suyun 9 bin metreküp olduğunu söyledi. 

Belediye başkanlığı döneminde arıtma tesisindeki su miktarının yedibin metreküp seviyesindeyken, yeni belediye başkanının daha az para ödemesi için bunu dörtbin metreküp seviyesine düşürdüğünü iddia eden Kayalp, “2 bin 500 metreküp suyun da Doğu Akdeniz Üniversitesi ile askeri kışlalara verildiğini düşündüğümüz zaman, Gazimağusa halkına bin 500 metreküp su kalıyor” diyerek, bu miktardaki suyun Gazimağusa için asla yeterli olmadığını vurguladı. 

Sorunun çok ciddi olduğunu belirten Kayalp  kendisine göre sıkıntının arıtma tesisinden gelen suyun azalması ve  mali  olduğunu söyledi.

Vatandaş durumdan şikayetçi

Diyalog muhabirine konu ile ilgili görüşlerini aktaran Gazimağusa halkı da, su sorunundan dolayı ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. 

Evlerine neredeyse haftada bir su verildiğinden yakınan vatandaşlar bu sıkıntının bir an önce çözülmesini istedi.

Gazimağusalılar ne dedi?

Üsmen İlyas: Evime basınçsız su geliyor ama yarım saat aktıktan sonra yine kesiliyor. Suyu hep dışardan satın almak zorunda kalıyorum. İki buçuk aydır bu sorunu yaşıyorum. Suya para vermekten bıktım.

Recep Hayta: Evimde damla su yok. Bir hafta önce sabaha karşı az miktarda su geldi, ama çok geçmeden yine kesildi. Son zamanlarda bu sorunu sık sık yaşıyoruz.

Ali Acar: Boruların patlaması su sorununu ortaya çıkarıyor. Boruları sağlam döşeyeceklerine üstünkörü döşüyorlar, ondan sonra da bu sıkıntıları yaşıyoruz. Türkiye buraya deniz altına borular döşeyerek su yolladı ancak, biz toprağa bile doğru dürüst boru döşeyemiyoruz.

Ayla Gazi: Çeşmelerimizden neredeyse haftada bir su akıyor. Şimdi kış mevsimindeyiz, yaz aylarında da bu böyle devam ederse ne yapacağız? Neden bu sıkıntıyı yaşıyoruz? Bize bir açıklama yapsınlar.

Davut Özdemir: Evime haftada bir su geliyor. Deposu 25 TL’den su satın almak zorunda kalıyorum, eski başkan döneminde çeşmelerimizden acı da olsa, tatlı da olsa, her gün su akıyordu ancak şimdi su gelmiyor. Dişimizi fırçalayacak su bile bulamıyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.