1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. GAZPROM: “GAZ VANASININ KONTROLÜ ARTIK TÜRKİYE’DE”
GAZPROM: “GAZ VANASININ KONTROLÜ ARTIK TÜRKİYE’DE”

GAZPROM: “GAZ VANASININ KONTROLÜ ARTIK TÜRKİYE’DE”

Gazprom: “Gaz vanasının kontrolü artık Türkiye’de”

A+A-

 

Rusya’nın Güney Akım projesini durdurması ve bunun yerine Avrupa’ya Türkiye üzerinden gaz satmaya karar vermesinin yankıları sürerken Gazprom Genel Müdürü Aleksey Miller, ilginç açıklamalarda bulundu. “AB ve Avrupa Komisyonu Türkiye’ye bir ‘gaz vanası’ sundu.Türkiye’nin bunu Avrupa ile diyaloğunda kullanabileceğine inanıyorum” diyen Miller, Türkiye’yi kastederek gaz ticaretinde Rusya’nın artık yeni bir stratejik ortağının olduğunu da söyledi.

Gazprom Genel Müdürü Miller, Rossiya 1 kanalına verdiği demeçte Güney Akım projesisinin durdurulması ile Rusya’nın Avrupa gaz pazarına yönelik stratejisinin temel değişikliklerden geçtiğini, Rusya’nın Avrupa’da “kapıdaki teslimat”a son vererek bundan böyle Avrupa’nın gazı Türkiye’den alıp kendin taşıması gerekeğini belirtti.

AB’nin “gaz vanasının kontrolünün artık Türkiye’de olacağını” söyleyen Miller, RT tarafından yansıtılan açıklamalarında Gazprom ile yaptığı yeni gaz sözleşmesinin Ankara’ya ekonomik ve siyasi yararları sağlarken Avrupa ve özellikle Bulgaristan’ı milyarlarca dolar değerindeki yatırımdan yoksun bıraktığını savundu.

Aleksey Miller, Bulgaristan’ın 3 milyar dolardan fazla yatırımı, 6 binden fazla iş olanağını, yıllık garantili bir geliri kaybettiğini vurguladıktan sonra “Bütün bunlar şimdi Türkiye’ye gidiyor” şeklinde konuştu.

Yeni boru hattı yapımından sonra Bulgaristan üzerindeki gaz geçişine son verileceğinin de altını çizen Miller, “AB ve Avrupa Komisyonu,, Türkiye’ye bir ‘gaz vanası’nı sundu. Türkiye’nin bunu AB ile diyaloğunda kullanabileceğine inanıyorum. Ve bizler, gaz ticaretinde yeni bir stratejik ortağımız var” dedi.

Gazprom Genel Müdürü ayrıca, 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin, halen Kuzey Akım boruhattı ile Rusya’dan gaz alan Almanya’dan sonra Gazprom’un Avrupa’taki ikinci ortağı haline gelmekte olduğunu da söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.