1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Gece sık sık tuvalete kalkanlar dikkat!
Gece sık sık tuvalete kalkanlar dikkat!

Gece sık sık tuvalete kalkanlar dikkat!

Gece sık sık tuvalete kalkanlar dikkat!

A+A-

Kayahan, “Gece idrara kalkma başka bir neden yoksa böbrek yetmezliği yönünden araştırılması gereken bir durumdur.” dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, sinsi hastalıklardan biri olan böbrek yetmezliğinin halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma gibi belirtileri olabileceğini kaydederek, “Bunun yanında gece idrara kalkma başka bir neden yoksa böbrek yetmezliği yönünden araştırılması gereken bir durumdur.” dedi. 

Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, böbrek yetmezliği ile ilgili bilgiler verdi.

Böbrek yetmezliğinin ülkemizdeki en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu ifade eden Kayahan, “Böbrek hastalığı her insanda ve her yaş döneminde oluşabilir. Genelde hastalığın gelişmesi aşamalı olmaktadır. Bundan dolayı çoğu hastada teşhis konulduğu ve tedaviye ihtiyaç duyulduğu ana kadar hastalığından habersizdir. Böbreğin başlıca işlevleri vücut su, tuz, kalsiyum dengesinin sağlanması, idrar aracılığı ile zararlı maddelerin ve ilaçların vücuttan atılması ve hormon, şeker metabolizmasına olan katkılarıdır. Böbrek yetmezliğinde böbreğin bu işlevlerinde bozulma olur. Böbrek yetmezliği ani (akut) veya sinsi (kronik) seyirli olmak üzere iki şekilde gelişebilir. Akut böbrek yetmezliği ağır kanama, kusma, ishal, yanık sonucu kan basıncında düşme, gebelik zehirlenmesi, kalp yetmezliği, ilaçlar, böbrek hastalıkları ve travmalara bağlı kas zedelenmeleri sonucu gelişir. Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri ise, nefrit, diabetes mellitus, hipertansiyon, böbrek kistleri, taş, tümör, tıkanma gibi idrar yolu hastalıkları sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliği çok yavaş ve sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için belirtiler çok sessiz ve silik olabilir. Uzun süredir devam eden halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma non-spesifik belirtilerdir. Gece idrara kalkma, el, ayaklar ve göz etrafında ödem, mevcut anemiye bağlı olarak çarpıntı, halsizlik ve nefes darlığı görülebilir. Erken dönemde bu belirtiler genellikle çok siliktir. Gece idrara kalkma akşam çok sıvı alanlarda veya prostat problemi olanlarda da görülebilir. Bu nedenle hastalar tarafından önemsenmeyebilir. Gece idrara kalkan bir hastada başka bir neden yoksa böbrek yetmezliği yönünden araştırılması gerekir.” diye konuştu. 

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.