1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GEÇİŞ DÖNEMİNİN SÜRATLE YAPILMASI GEREKİYOR”
“GEÇİŞ DÖNEMİNİN SÜRATLE YAPILMASI GEREKİYOR”

“GEÇİŞ DÖNEMİNİN SÜRATLE YAPILMASI GEREKİYOR”

Çözümsüzlükte en fazla sıkıntı yaşayan ülke KKTC ...

A+A-

 

Batı ülkelerinin bölgede başarı hikayesine ihtiyaç duyduğunu dile getiren KTTO eski başkanı Çerkez, çözümsüzlükte en fazla sıkıntı yaşayan ülkenin KKTC olduğuna dikkati çekti

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) eski Başkanı Günay Çerkez, iki elektrik sisteminin bağlanmasının ve ticari araçların güneye geçmesinin, çözüm için en uygun güven arttırıcı önlemlerden birisi olduğunu ifade ederek, 1 ay içinde sistem güvenliğinin sağlanacağını ve telefonların karşılıklı olarak kullanılabileceğini söyledi.

Batı ülkelerinin bölgede başarı hikayesine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Çerkez, çözümsüzlükte en fazla sıkıntı yaşayan ülkenin KKTC olduğuna vurgu yaparak, geçiş döneminin süratle yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Çerkez, komitelerin yavaş çalıştığını belirterek, mülkiyetle ilgili konuların %80’inin komiteye gitmesinin ekonomiye zarar vereceğini kaydetti. ADA TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk olan KTTO Eski Başkanı Günay Çerkez, Türkiye’den gelen suyun güneye barış suyu olarak önerilebileceğini de sözlerine ekledi.

“SİSTEMLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR 4-5 HAFTA İÇİNDE TAMAMLANACAK”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) eski Başkanı Günay Çerkez, iki elektrik sisteminin bağlanmasının ve ticari araçların güneye geçmesinin, çözüm için en uygun güven arttırıcı önlemlerden birisi olduğunu ifade ederek, 1 ay içinde sistem güvenliğin sağlanacağını ve telefonların karşılıklı olarak kullanabileceğini söyledi.

Adanın kuzeyinden yurtdışındaki ülkelere konuşma maliyetinin yüksek olduğuna değinen Çerkez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Telefon değiştirmeden konuşabiliyorsa çözümde umutlar artacaktır. 2011 yılının Temmuz ayında güneydeki elektrik santrali hasar görmüştü. Teknik komitelerin hazır bulunduğu iki tarafın denetleme kurumlarının başkanları toplantılar yapıldı. 1 ay içerisinde telefonlar karşılıklı olarak kullanılabilecektir. Gecikmesinin sebebi mobil telefonda internetin olmasıyla ilgili çalışmalardır. Rumlar kuzeye geçtiğinde yalnız güneye değil, diğer ülkeleri de arayabilme ihtiyacını hissettiklerinden kapsamlı bir çalışmadır.

Kuzeye geçenlerin telefonla güneyde konuşması basit fakat Avrupa ülkelerine fiyatlandırma açısından konuşmak zor. Rumların ikili sistemin bağlanmasıyla elektriğin çökme korkusuyla ilgili sistem güvenlik çalışması var. Bu çalışma 4-5 hafta içinde tamamlanır.”

“GÜNEYLE RESMİ TİCARET ÇALIŞMASI YAPIYORUZ”

Rum gazetelerinin kuzeyden herhangi bir reklam kabul etmediğine değinen Çerkez, yapılan ticaret çalışmasıyla ve Rumların ticari politikasıyla ilgili şunları söyledi:

“Güneyle resmi ticaret çalışması yapıyoruz fakat güneyde hiçbir gazete kuzeyden herhangi bir reklam kabul etmiyor fakat bir zamanlar bizim gazetelerimiz kabul ediyordu. Güneydeki marketlerin rafta Kuzey Kıbrıs ürünü yok, bu da organize olarak yıllardır yapılan işlem. Halbuki yıllar içerisinde giderek artan Türkiye ürünleri görülüyor. Rum tarafının siyasi duruşundan dolayı nasıl olursa kendi ülkesinde, ticareti serbest bırakabilir, anlam veremiyorum.”

“GEÇİŞ DÖNEMİNİN SÜRATLE YAPILMASI GEREKİR”

Batı ülkelerinin bölgede başarı hikayesine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Çerkez, çözümsüzlükte en fazla sıkıntı yaşayan ülkenin KKTC olduğuna vurgu yaparak, geçiş döneminin süratle yapılması gerektiğinin altını çizdi. Çerkez, komitelerin yavaş çalıştığını belirterek, mülkiyetle ilgili konuların %80’inin komiteye gitmesinin ekonomiye zarar vereceğini kaydetti.

Çerkez, mülkiyet meselesinin yatırım açısından önemine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Batının bölgede başarı hikayesine ihtiyacı var. Bizim ülkemizde sıcak çatışma yok fakat çözüm süreci devam etmektedir. Dolayısıyla bölgede pozitif başarı hikayesi üretmenin en uygun yeri Kıbrıs’tır. Çözümsüzlükte en fazla sıkıntı yaşayan ülke KKTC’dir. Çözümün adil olması için kriterlere uyulması lazım. Süreç uzun zaman alırsa ciddi riskleri beraberinde getirebilir. Geçiş döneminde bir takım konuların süratle bitirilmesi.

Mülkiyet meselesi yatırım açısından büyük önem taşıyor. Mal sahibiyle şimdiki kullanıcı anlaşamazsa mülkiyet komitesine gidecek fakat bu komite ne kadar büyük olabilir ki? Komitelerin yavaş çalıştığını biliyoruz. Formül öyle olmalıdır ki mülkiyet komitesine çok az konular gönderilsin. Kuzeydeki mülkiyetle ilgili konuların %80 i komiteye giderse ekonomi ve insanımız açısından kötü olur.”

“TÜRKİYE’DEN GELECEK OLAN SUYLA 50 YILLIK SU İHTİYACI TEMİN EDİLECEK”

KKTC’de yaşayan insanların Su Temin Projesi’yle, suyla ilgili sıkıntıların kalkacağını ifade eden Çerkez, Türkiye’den gelen suyun güneye barış suyu olarak önerilebileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Artık KKTC’de yaşayan insanların kullanım suyu için yağmura bağımlılığı kalkmış olacak. Su dağıtımıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Başka kıtadan Kıbrıs adasının kuzeyine 75 milyon ton su gelecek ki bu miktar kullanım ihtiyacımızın yarısı kadar. Projenin tasarımı KKTC’de yaşayan insanlar için gelecek 50 yıl içinde ihtiyaç duyacağı kullanım suyunu temin etmektir. Yapılan arıtma kaynak su, Toros dağlarının kaynak suyudur ve kalitesi çok iyidir fakat içinde herhangi bir küçük toprak bir şey varsa bunları tutmak için arıtmadan geçecektir.

Bir diğer olasılık fazla olan suyu güneyle de paylaşmak. Benim kanaatim bu yöndedir. Çünkü kullanım için bütün adaya su dağıtımıyla ilgili boru sistemi yapılırken, sulamayla ilgili şu ana kadar proje tamamlanmadı. Bu proje ilk defa dünyada denizaltından 60 km askılı sistemle uygulanan proje. Aynı zamanda buradaki sulama ve tarım için esas yağmur sularının mümkün olduğu kadarını toplamaktır. Bunun için 4-5 baraj öngörülmektedir.”

Star Kıbrıs

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.