1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GEÇİTKÖY BARAJI ÇEVRESİNE DEV PROJE...
GEÇİTKÖY BARAJI ÇEVRESİNE DEV PROJE...

GEÇİTKÖY BARAJI ÇEVRESİNE DEV PROJE...

Geçitköy Barajı çevresine dev proje...

A+A-

 

Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Geçitköy Barajı’nın etrafında yapımına başlanan “Mesire Alanı Projesi”nin halkın sosyal yaşamı ve doğa için büyük bir kazanım olacağını belirtti.

Bakan Evren, Türkiye'den KKTC'ye su temin projesine ek olarak Türkiye Orman Genel Müdürlüğü ile kendi bakanlığına bağlı Orman Dairesi’nin birlikte yürüttüğü projenin detayları hakkında bilgiler verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Evren, projenin 4 ayağı olduğunu ve bunların; Mesire Yerleri, Doğal Koruma Alanı, Yaban Hayatı Yaşam Alanı ve Yeni Ağaçlandırma Alanları’ndan oluştuğunu açıkladı.

Yaklaşık 220 hektarı kapsayan Mesire yeri bölümlerinde engelli vatandaşların da yararlanabileceği rekreasyonel ihtiyaçların karşılanacağı aktivite alanlarının yanısıra yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, engelli çocuk parkları, macera parkları, koşu parkları, bisiklet parkurları, engebeli bisiklet parkurları gibi aktivite alanlarının olacağını vurgulayan Evren, yine bu alan içerisinde kır lokantaları, piknik alanları ve yaban hayatı gözlem kuleleri de oluşturacaklarını ifade etti.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK

Tüm bu alanlarda yapılacak olan faaliyetlerde kullanılacak malzemelerin ahşap olacağını ve betonarme malzeme kullanılmayacağını vurgulayan Evren, ayrıca alanda gerek aydınlatma gerekse tesislerin ihtiyacı olan enerjinin karşılanması için yenilenebilir enerji kullanılacağını ve tesisin ihtiyaç duyduğu enerjiyi üreteceğini belirtti.

DOĞA KORUMA ALANI

Gölet alanının güney kısmında yaklaşık 70 hektarlık bölümde Doğa Koruma Alanı oluşturmayı düşündüklerini söyleyen Evren, bu alan içerisinde herhangi bir insan aktivitesi olmayacağını, biyolojik çeşitliliğinin; var olan habitat ve faunanın alanda devamlılığı ve artırılması yönünde özel tedbirler alınacağını belirtti.

Evren, yine bu bölgeyi bakanlığına bağlı Orman Dairesi’nin gerekli olduğu hallerde ormancılık ile ilgili müdahaleleri ve özel izin dâhilinde okullar ve üniversitelerin kullanabileceği, bilim adamlarının bilimsel çalışmalarını yapabilecekleri bir alana dönüştüreceklerini söyledi.

YABAN HAYAT YAŞAM ALANI

Projenin bir diğer ayağını oluşturan Yaban Hayat Yaşam Alanı’nın tellenmiş bir alan olacağını ve bu alana özellikle Kıbrıs'a özgü Muflon getirmeyi düşündüklerini ifade eden Evren, diğer canlılar ile birlikte hem koruma altına alınmaları hem de artırılmaları ile birlikte alana görsel bir zenginlik katmayı amaçladıklarını ifade etti.

Bakan Evren, bu amaçla Türkiye Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Hayvancılık Dairesi ile istişare yapılarak, buradaki hayvanların güvenilir bir yaşam ortamında bakımı, idamesi ve gerekli güvenliklerinin sağlanacağını söyledi.

15 BİN FISTIK ÇAMI DİKİLECEK

Baraj bendi ile köy arasında, anayol boyunca uzanan havza içerisinde kalan kısımda yaklaşık 15 bin fıstık çamı fidanı dikilmesinin planlandığını da açıklayan Evren, tesis edilecek olan fıstık çamı plantasyonunun bakım ve idamesi işlerinin Geçitköy’de oturan vatandaşlara bırakılacağını, ağaçların üzerlerine kozalak yapmaları ve verime girmeleri ile birlikte, vatandaşların; bakımını yaptıkları ağaçlardan toplayacağı ve önemli bir ekonomik değeri olan Çam Fıstığı üretiminin teşvik edilebileceğinin belirtti.

Bakan Evren, toplanan mahsulün Orman Dairesi tarafından satın alınacağını açıklarken, 20 yıl sonra bu alandaki ağaçların yetişkin olması ile birlikte bölgenin piknik alanı olarak kullanılabileceğini vurguladı.

Projeye büyük önem verdiklerini ifade eden Evren, 2018 yılına kadar tamamlanması düşünülen proje hayat bulduğunda ülke insanının sosyal yaşamına ve doğadaki canlılığa çok önemli katkısı olacağını düşündüklerini söyledi.

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.