1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GELECEK NESİLLERİ İPOTEK ALTINA ALMAMAK İÇİN ...ZORUNDA"
“GELECEK NESİLLERİ İPOTEK ALTINA ALMAMAK İÇİN ...ZORUNDA"

“GELECEK NESİLLERİ İPOTEK ALTINA ALMAMAK İÇİN ...ZORUNDA"

“Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın bütçe görüşmelerinin ilk gününde adeta ders içeren bir konuşma yaptığını” söyledi;

A+A-

 

ÖZGÜR: “GELECEK NESİLLERİ İPOTEK ALTINA ALMAMAK İÇİN SİYASETÇİLER BAZI ZOR KARARLARI ALMAK ZORUNDA"

TATAR: “HÜKÜMET 2013-15 EKONOMİK PROGRAMI’NDAKİ EV ÖDEVLERİNİN ÇOĞUNU YAPMAYA HALEN BAŞLAMADI”

CANDAN: “KAMU REFORMU YASASI’NIN MECLİS’İN BAŞARI HİKAYELERİNDEN BİRİ OLMASINI İSTİYORUZ”

Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Başbakanlık bütçesi görüşülürken ilk sözü alan Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, bütçe açığının yüzde 6’yı geçmemesi ve gelecek nesilleri ipotek altına almamak için siyasetçilerin bazı zor kararları almak zorunda olduğunu söyledi.

Komite Başkanı Birikim Özgür, bütçe görüşmelerinin üçüncü gününde olduklarına işaret ederek “Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın bütçe görüşmelerinin ilk gününde adeta ders içeren bir konuşma yaptığını” söyledi.

Muhalefetin de genel bütçeyle ilgili konuşurken olumlu bir tavrı bulunduğunu, sürdürülebilir bir yapı için katkı yapacağını gözlemlediklerini kaydeden Özgür, “Güzel şeyler söylenir ama önemli olan bunun pratiğe yansıtılması, popülizmden uzak durulması, toplumsal ortak tavır sergileyerek mali sürdürülebilir bir yapı sağlamaktır” dedi.

“GELECEĞE SOMUT ZEMİNDE YÜRÜNEBİLİR”

Kıbrıs Türk halkının somut bir zeminde geleceğe yürüyebileceğini; olmayan kaynaklarla geleceğe yürünemeyeceğini vurgulayan Birikim Özgür, mali sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti.

Özgür, bütçe açığının yüzde 6’yı geçmemesi ve gelecek nesilleri ipotek altına almamak için için siyasetçilerin bazı zor kararları almak zorunda olduğunu ifade ederek 2015’te bütçe açığının düşecek olmasının olumlu bir adım olduğunu, hükümetin bütçe disiplinine uygun hareket etme kararlılığı gördüklerini söyledi.

Birikim Özgür, mali sürdürülebilirliğin tek başına yetmeyeceğini, sosyal sürdürülebilirliği gözeten bir hükümetin olmasının toplum için avantaj olduğunu kaydetti.

Özgür, Başbakanlığın öncülüğünde köklü reformların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

“2015’te ya ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız, ya da 2015 reformlarla anılan, ülkenin sadece mali sürdürülebilirlik değil, sosyal sürdürülebilirlik yönünden de açılacağı bir yıl olacak” diyen Birikim Özgür, Başbakanlık bütçesinin görüşüleceği toplantıyı önemsediğini söyledi.

Birikim Özgür, toplantıda ek bütçe tartışması yapılmayacağını, bunun da avantaj olduğunu kaydetti ve komitede ek bütçe tartışmalarını benimsemediğini ifade etti.

Hükümetin DP-UG kanadından 3 milletvekilinin istifa ettiğini hatırlatan Özgür, istikrara, uyumlu koalisyonun önemine vurgu yaptı.

TATAR: “AFFEDİLEN MİKTARI DA BİLMEK İSTERİZ”

Komite Başkan Yardımcısı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, bütçedeki açığın 386 milyon TL’den 100 milyona düştüğünü ancak faiz borçları da bulunduğunu söyledi.

Tatar, açık azalıyor göründüğünü çünkü yasa gücüyle yapılan aftan sonra 175 milyon TL para toplandığını; gerçek performans gösterilmediğini; afların bir kereye mahsus olduğunu belirtti ve “Önemli olan kalıcı düzenlemelerdir” dedi.

Aftan kimlerin yararlandığını ve affedilen miktarı bilmek istediklerini kaydeden Ersin Tatar, ekonominin kayıt altına alınmasının ve eylem planının henüz hayata geçmediğini ifade etti.

Devlete büyük performans kazandıracak e-devlet projesinin durduğu bilgisi aldığını kaydeden Ersin Tatar, projenin Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınıp Başbakanlık’a verilmesi yönünde girişimler yapıldığını belirtti.

“HİÇ BİR DÖNEMDE OLMADIĞI KADAR ÇOK MÜŞAVİR YARATILDI”

UBP Milletvekili Tatar, müşavirler sorununa çözüm bulacağını söyleyen hükümetin hiçbir dönemde olmadığı kadar çok müşavir yarattığını söyledi. Bunun kamuoyu vicdanında soru işaretleri yarattığını vurgulayan Tatar, “Günün sonunda biraz olur ama yok da bu kadar!” ifadelerini kullandı.

Ekonomik program konusunda Türkiye’nin büyük memnuniyetsizlik duyduğunu iddia eden Ersin Tatar, önceleri karşı çıksa da CTP’nin de bu programlara imza attığını anlattı.

Tatar, “KIB-TEK’in 15 milyon Euro’ya ihalesiz iki santral aldığını bu halk biliyor mu? Genel Sekreterleri ‘evet partililerimizi işe aldık’ diyor. Halka yazık ediliyor” diye konuştu.

Bütçe açığının aslında 1 milyar liranın üzerinde olduğunu savunan Ersin Tatar, “Türkiye’den para almama lüksümüz yoktur” dedi.

Tatar, KIB-TEK’in akıllı sayaç ihalesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve eğer ihale uyarıları üzerine iptal edilmeseydi 15 milyon Euro zarar edeceğini öne sürdü.

İhalesiz santral alımı konusunda açıklama isteyen Tatar, aksi halde Meclis’e soru önergesi sunacaklarını açıkladı.

Dünya petrol fiyatları düşerken neden KKTC’de elektrik fiyatlarının düşmediğini soran Ersin Tatar, halkın sesinin duyulmasını istedi. Başbakan’ın sorumluluğu bulunduğunu söyleyen Tatar, konuya el atmasını istedi.

“EV ÖDEVLERİNİN ÇOĞUNA BAŞLAMADINIZ”

Tatar, 2013-15 Ekonomik Programı’nın amaçlarına değinen Ersin Tatar, hükümetin ev ödevlerinin çoğunu yapmaya halen başlamadığını söyledi.

“KAMU ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞMELİ.. 9 AY KIŞ, 3 AY YAZ”

Bunlara örnek olarak yeni kamu görevlileri yasası ve kamuda çalışma saatlerini gösteren Ersin Tatar, kamu mesaisinin “9 ay kış, 3 ay yaz mesai saatleri” olarak tekrar düzenlenmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi ve bugünkü çalışma sisteminin en az 10 milyon TL ek mesai mükellefiyeti doğurduğunu ifade etti.

UBP Milletvekili Ersin Tatar, Ekonomik Program’da yükün Maliye Bakanlığı’nda olduğunu belirterek, Başbakan Yardımcılığı’nın 4 konuyu daha bünyesinde bulundurmasını eleştirdi ve Başbakan’ın buna nasıl göz yumduğunu sordu.

Ercan Havalimanı ihalesinin yeni terminal yapımını içerdiğini hatırlatarak niye hala inşaatın başlamadığını soran Tatar, doğru yapılmayan işlerin kokusunu aldığını ve bundan rahatsız olduğunu söyledi.

Tatar, Ercan ihalesini alan şirkete kendi hükümetleri döneminde dirayetli duruşları sonucu teşvik verilmediğini de ifade etti.

Yerel yönetimlerdeki yeniden yapılanmanın da henüz başlatılamadığını kaydeden Ersin Tatar, açılan bir dava yüzünden belediyelere katkı payından mahsuplaşmaya gidilemediğini anlattı.

Komite Başkanı, UBP Milletvekili Tatar, bütçe disiplini için yapılanlara rağmen fonların halen Başbakan Yardımcılığı’nda bulunduğunu söyledi.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda da hükümeti eleştiren Tatar, “Kayıt Dışı Ekonomiyle Eylem Planı Bakanlar Kurulu’ndan geçse de başarıyla uygulanamadığını” savundu.

Tefeciliğin ortadan kalkması için düzenleme gerektiğini belirten Tatar, fiber optik hatların döşenmesinden sonra Telekomünikasyon Dairesi’nin işlevinin kalmayacağını savundu.

Tatar, iki GSM operatörünün aylık gelirinin 200 milyon TL; Telekomünikasyon Dairesi’nin ise 20 milyon TL olduğunu belirterek, dairenin sektördeki payının yüzde 10’lara düştüğünü söyledi.

GSM’de rekabetin olmamasından halkın zarar gördüğünü belirten Ersin Tatar, “300 bin nüfusa 600 bin cep telefonuyla KKTC’nin bu konuda şampiyon olduğunu”; hükümetin GSM konusunda seyirci kaldığı için devletin payının azaldığını belirtti.

ARABACIOĞLU

DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, ek mesailer konusuna değinerek bu konuda bilgi istedi.

CANDAN: “KAMU REFORMU YASASI’NIN MECLİS’İN BAŞARI HİKAYELERİNDEN BİRİ OLMASINI İSTİYORUZ”

CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, “Ersin Tatar’a 4 yılda 104 görevden alma ve atama yaptığını hatırlatmak isterim” diyerek başladığı konuşmasında, “Ülke tarihine bir kara leke olarak geçen UBP kurultayı sırasında yaşananlarda, UBP içinde farklı pozisyonlar aldığı için çeşitli üst düzey yöneticilerin görevden alındığını ve yerlerine öteki kanattakilerin atandığını da hatırlatmak isterim” dedi.

Candan, kamu reformu konusunda UBP’nin niçin 4 yıl boyunca hiçbir şey yapmadığını sorarak bugün müşavirlik sisteminden şikayet edenlerin niye hazır olan bir yasayı geçirmediğini düşünmesini istedi.

Armağan Candan, 153 maddelik Kamu Reformu Yasa Tasarısı’nın 108 maddesinin ilgili komitede görüşüldüğünü, CTP olarak bu yasanın bir an önce Meclis’in başarı hikayelerinden biri olarak hayata geçirilmesi için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.

AB Uyum Komitesi olarak yaptıkları çalışmalara değinen Armağan Candan, mümkün olduğunca hızlı ilerlemeye çalıştıklarını vurguladı. 3 yıl boyunca 83 yasa, 228 tüzük geçirilmesi hedefi konulduğunu belirten Candan, Meclis olarak ellerinden geleni yapacaklarını; Başbakanlık ve AB Koordinasyon Merkezi’yle uyum içinde çalıştıklarını anlattı.

CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, Dünya Bankası’nın bazı çalışmalara başlayacağını, eğitim, sağlık, tarım gibi önemli kamu politikalarına ilişkin önemli sonuçlar beklediklerini kaydetti.

İstatistik Kurumu’nun oluşturulmasının ne aşamada olduğunu soran Candan, YAGA’nın çalışmalarıyla ilgili de bilgi istedi.

Toplantıda daha sonra UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz aldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.