1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. GELECEKTEKİ YERİMİZ AB'DİR
GELECEKTEKİ YERİMİZ AB'DİR

GELECEKTEKİ YERİMİZ AB'DİR

Başbakan Küçük, AB günü nedeniyle mesaj yayınlayarak, en kısa sürede adadaki sorunun çözülmesi yönünde temennide bulundu:

A+A-

Başbakan İrsen Küçük, hükümetinin AB uyum hedefiyle başlattığı reform çalışmalarını kararlılıkla devam ettireceğini vurgulayarak “Aynı şekilde bu kararlılığımızın AB tarafından görülmesini ve Kıbrıs Rum tarafının da cesaretlendirilerek en kısa zamanda adadaki sorunun çözülmesini temenni ediyorum” dedi.

Başbakan İrsen Küçük 9 Mayıs AB Günü nedeniyle yayımladığı mesajda “Bugün, Avrupa kıtasına 60 yıldır barış, istikrar ve özgürlük getiren Avrupa Birliği’nin temelinin atıldığı gün olan 9 Mayıs Avrupa Gününü kutluyoruz. Tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, 9 Mayıs Avrupa Gününün ülkemizde de kutlanması, halkımızın gelecekteki yerinin Avrupa Birliğinde olduğunu göstermektedir” dedi.

2004 yılında Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüme ve AB’ye “evet” diyen Kıbrıs Türk halkının, bu yöndeki kararlılığının müzakere sürecinde ortaya konan çaba ve AB’ye yönelik artan çalışmalarla devam etmekte olduğunu vurgulayan Başbakan İrsen Küçük, Güney Kıbrıs’ta Nikos Anastasiadis’in yeni Kıbrıs Rum lideri olarak seçilmesini takiben, müzakerelerin ivedi bir şekilde başlaması için Kıbrıs Türk tarafınca yapılan çağrıların, halen daha cevapsız kalması üzüntü verici olduğuna dikkat çekti.

“Kıbrıs Rum halkının içinde bulunduğu ekonomik kriz, elbette ki Sn. Anastasiadis’in gündemini oldukça meşgul eden istenmeyen bir hadisedir. Ancak daha önce de belirttiğim gibi, Kıbrıs’ta varılacak kapsamlı bir çözüm, adada yaşayan her iki halkın yararına olacak fırsatları da beraberinde getirecek ve AB’nin adada yarım kalan entegrasyon sürecini tamamlayacaktır” diyen Başbakan İrsen Küçük mesajını şöyle sürdürdü:

“Hükümetimiz, müzakerelere yönelik belirttiği desteğin yanı sıra, bir öncelik olarak belirlediği halkımızın refah seviyesini artırmak gayesiyle, gelecek nesillerimize yasal ve idari yapılarıyla modern bir devlet bırakmak için AB’yi bir kılavuz olarak kullanarak reform çalışmalarına büyük destek vermektedir. Bu bağlamda, Başbakanlık Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezinin eşgüdümünde Bakanlık kurum ve kuruluşlarımız ile AB arasında tesis edilen ortak işbirliği sayesinde, bir dizi AB uyumlu mevzuatın hazırlanmasını ve Meclisimizden onaylanarak yürürlüğe girmesini sağladık. Hükümetten ve ana muhalefet partisinden milletvekillerimizin, daha önce benzerine rastlanmayan bir işbirliği içerisinde Meclisimizdeki AB uyum komitesinde reform nitelikli yasaları oybirliğiyle onaylamaları, AB uyumuna yönelik ortak irademizi ortaya koymaktadır. Aynı milletvekillerimiz, Brüksel’de ve Strazburg’ta AB yetkilileri ile düzenli temaslar kurarak, Kıbrıs Türk halkının AB yönündeki kararlılığını ilgili kesimlere aktarmakta ve bu yönde AB desteğinin devam etmesi için girişimlerde bulunmaktadırlar.”

Mesajına devamla, son zamanlarda AB kurumları içerisinde yaşanan idari değişiklikler nedeniyle, Kıbrıs Türk halkının 2004’teki iradesinin azaldığı görülmekte olduğuna işaret eden Başbakan Küçük, “Bu bağlamda, AB kurumlarının pozisyonlarında Kıbrıslı Rumları tatmin etmeye yönelik bazı değişikliklere gitmesi hayal kırıklığı yaratmaktadır. Bu tür yaklaşımlardan uzak durulmalı ve AB’nin üzerine inşa edildiği özgürlükler ve insan hakları bağlamındaki değerlere ters düşen girişimlerden kaçınılmalıdır” dedi.

Başbakan Küçük mesajını şöyle tamamladı:

“Son olarak, Kıbrıs Türk halkının ortak hedefi Avrupa ailesinin içerisinde yer aldığını yineler, Avrupa Birliğinin de entegrasyon sürecini Kıbrıslı Türk halkı ve Anavatan Türkiye olmadan tamamlayamayacağını vurgulamak isterim.

Bizler AB uyum hedefiyle başlattığımız reform çalışmalarını kararlılıkla devam ettireceğiz. Aynı şekilde bu kararlılığımızın AB tarafından görülmesini ve Kıbrıs Rum tarafının da cesaretlendirilerek en kısa zamanda adadaki sorunun çözülmesini temenni ediyorum.

Bu vesileyle başta Kıbrıs Türk halkı olmak üzere tüm Avrupa halklarının 9 Mayıs Avrupa Gününü kutluyorum.”

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.