1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GELENEĞİ YABANCILAR SÜRDÜRÜYOR
GELENEĞİ YABANCILAR SÜRDÜRÜYOR

GELENEĞİ YABANCILAR SÜRDÜRÜYOR

Türk kültürü ile özdeşleşmiş olan hamam kültürünü sürdüren Büyük Hamam, yabancıların gözdesi oldu

A+A-

Kuzey Kıbrıs’ta Osmanlı kültüründen gelen hamam geleneğini yabancı turistler sürdürüyor.Lefkoşa Suriçi’nin tarihi miraslarından olan Büyük Hamam’ı her gün onlarca turist ziyaret ediyor. Bayram’ın ikinci ve üçüncü gününde de hizmet veren Büyük Hamam’ı yine yabancılar turistler boş bırakmadı.Tarihi dokusu ile kadın - erkek her yaştan kişiye hizmet veren Büyük Hamam’a giden yabancı turistler, göbek taşına yatarak hamamın keyfini sürdü.Yabancıların uğrak yeri haline gelen Büyük Hamam’a Kıbrıslı Türkler pek rağbet etmediği belirtildi.Büyük Hamam’da Halkla İlişkiler görevini yürüten Kemal Evecen, ziyaretçilerinin genellikle yabancı turistler olduğunu, Kıbrıs Türk Halkı’nın hamama çok fazla rağbet etmediğini söyledi.

TARİHİN GÖLGESİNDE HAMAM KEYFİ: Dünyada Türk kültürü ile özdeşleşmiş olan hamam kültürü, Surlariçi’nde faaliyet gösteren Büyük Hamam ile sürdürülüyor. Özellikle yabancıların uğrak yeri haline gelen Büyük Hamam, her gün onlarca kişiyi ağırlıyor. Tarihi dokusu ile kadın - erkek her yaştan kişiye hizmet veren Büyük Hamam’a giden yabancı turistler, göbek taşına yatarak hamamın keyfini sürüyor.Sıcak göbek taşı üstünde yapılan keyiften sonra isteyene vücudu arındırıcı özelliği olan Türk Kesesi ile peeling yapılıyor, isteyene de köpük ya da aromatik yağlarla masaj uygulanılıyor.

GELENEK YAŞATILIYOR: Gökyüzü hissi veren aydınlık kubbesi, göbek taşı, halveti, eyvanları, soyunmalık kısmı, kapıları ve şark bölümü bulunan hamamda, bakır aksesuarlar kullanılıyor.Su doldurmak için kullanılan kazan, su dökmek için kullanılan ibriklerin hepsi Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan bakır metallinden oluşuyor. Hamam ve masajdan sonra şark köşesi olarak adlandırılan bölümde Türk kahvesi servisi yapılıyor. Şark köşesinde kullanılan yastık ve örtüler Osmanlı kültürünü anımsatıyor.
Yabancıların uğrak yeri haline gelen Büyük Hamam’a Kıbrıslı Türkler pek rağbet etmiyor. Büyük Hamam’da Halkla İlişkiler görevini yürüten Kemal Evecen, Hamamın ziyaretçilerinin genellikle yabancı turistler olduğunu söyledi.Kıbrıs Türk Halkı’nın hamama çok fazla rağbet etmediğini belirten Evecen, hamamın yabancıların yanı sıra Türkiye’den gelen yerli turistlerin de uğrak mekanı olduğunu ifade etti.

BİZE, HAREMLİK SELAMLIK: Pazartesi günü hariç haftanın 6 günü hamamın hizmet verdiğini dile getiren Evecen, saat 09.00 -21.00 saatleri arasında açık olan hamamın belli saatlerinin yerli halka, belli saatlerinin turistlere ayrıldığını, belli günlerde sadece kadınların, belli günlerde ise sadece erkeklere açık olduğunu ifade etti. Evecen, turistler için ayrılan zaman diliminde ise kadın erkek ayrımı yapılmadığını dile getirdi.

Star Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.