1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GELİŞMELER BENİ ÜZÜYOR”
“GELİŞMELER BENİ ÜZÜYOR”

“GELİŞMELER BENİ ÜZÜYOR”

3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümetin su ve ekonomik iş birliği protokolü konusunda bir an önce uzlaşması ve Türkiye’yle anlaşması gerektiğini kaydederek, “Aksi takdirde ya erken seçime gidilecek, ya da başka bir hükümet modeli aranacak” dedi.

A+A-

EROĞLU: “HÜKÜMETİN SU VE EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ KONUSUNDA BİR AN ÖNCE UZLAŞMASI VE TÜRKİYE İLE ANLAŞMASI GEREK”

“AKSİ TAKDİRDE YA ERKEN SEÇİME GİDİLECEK YA DA BAŞKA BİR HÜKÜMET MODELİ ARANACAK”

“BEN CTP İLE KOALİSYONA KARŞIYDIM. GENEL BAŞKANIN YERİNDE OLSAM BÖYLE BİR HÜKÜMETE GİRMEZDİM”

“BEN PARTİDEKİLERİN HEPSİNDEN ÇOK DAHA ESKİ UBP’LİYİM, KURULUŞUNDAN BU YANA HEP UBP’DEYİM. UBP’NİN ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMEM. GELİŞMELER BENİ ÜZÜYOR”

3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümetin su ve ekonomik iş birliği protokolü konusunda bir an önce uzlaşması ve Türkiye’yle anlaşması gerektiğini kaydederek, “Aksi takdirde ya erken seçime gidilecek, ya da başka bir hükümet modeli aranacak” dedi.

CTP ile koalisyona karşı olduğunu da söyleyen Eroğlu, “Genel Başkan’ın yerinde olsam böyle bir hükümete girmezdim. Parti yönetimiyle bir diyalog bulunmadığı, görüşüm sorulmadığı için bu konuda ortaya bir tavır koyma gereği de duymadım” şeklinde konuştu.

Eroğlu’nun Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, 3’üncü Cumhurbaşkanı katıldığı bir televizyon programında, güncel konuların yanı sıra su ve Kıbrıs konusunda da açıklamalarda bulundu.

Derviş Eroğlu, bir soru üzerine Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin su konusundaki açıklamasını da değerlendirerek, “Bu açıklamayı, Büyükelçilik yerine Türkiye’den bir Bakanın veya Başbakan Yardımcısı’nın yapması daha doğru olurdu. Nitekim sonra Sayın Türkeş bir açıklama yaptı” dedi.

“HÜKÜMETİN BİR BAKANI SUYUN İŞLETİLMESİ KONUSUNDA TÜRKİYE İLE ANLAŞTI… CTP PARTİ MECLİSİ’NİN BUNU REDDETMESİ YANLIŞ”

Derviş Eroğlu, hükümetin bir bakanının suyun işletilmesi konusunda Türkiye ile anlaştığını, bu noktadan sonra CTP Parti Meclisi’nin bunu reddetmesinin yanlış olduğunu kaydederek “Bu siyasi etikle bağdaşmıyor” dedi.

“SU KONUSUNDAKİ TARTIŞMALAR VE AÇIKLAMALAR KIBRIS TÜRKÜ’NE ZARAR VERECEK BOYUTA ULAŞTI… UBP’NİN TAVRINI ORTAYA KOYMASI ŞART”

Su konusundaki tartışmaların ve açıklamaların Kıbrıs Türkü’ne zarar verecek boyuta ulaştığını ve bunun üzücü olduğunu söyleyen Eroğlu, “Hükümetin daha fazla uzatmadan bu konuyu karara bağlaması gerek. Bu noktada UBP’nin tavrını ortaya koyması şart” ifadesine yer verdi.

Derviş Eroğlu, bir soru üzerine Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin su konusundaki açıklamasını da değerlendirdi.

“BÜYÜKELÇİLİK YERİNE BAKAN YAPSAYDI...”

Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, programda Eroğlu’na “Büyükelçiliğin yanlış açıklamalar karşısında dayanamayarak su konusundaki gerçekleri açıklamasını nasıl buldunuz?” şeklindeki bir soru yönetildi.

Eroğlu, şu yanıtı verdi:

“Büyükelçiliğin talimat almadan böyle bir şeyi yapması mümkün değildir. Belli ki bir noktaya gelinmiş ve talimat verilmiştir ama Büyükelçilik yerine Türkiye’den bir bakanın veya Başbakan Yardımcısı’nın yapması daha doğru olurdu, nitekim sonra Sayın Türkeş bir açıklama yaptı.”

“GELİŞMELER BENİ ÜZÜYOR”

Hükümetle ilgili soruları yanıtlayan ve UBP’nin CTP ile koalisyona girmesini değerlendiren Eroğlu şunları söyledi:

“Ben CTP ile koalisyona karşıydım. Genel Başkan’ın yerinde olsam böyle bir hükümete girmezdim, ancak parti yönetimiyle diyalog bulunmadığı, görüşüm sorulmadığı için bu konuda ortaya bir tavır koyma gereği duymadım.

UBP, bu hükümette küçük ortak durumunda yer alıyor. CTP sanki tek başına iktidardaymış gibi davranıyor yorumları ortaya çıkıyor. Ben herhalde bugün partinin içinde olanların hepsinden çok daha eski UBP’liyim, kuruluşundan bu yana hep UBP’deyim. UBP’nin zarar görmesini istemem. Gelişmeler beni üzüyor.”

“SU KONUSUNDA BİR AN ÖNCE UZLAŞI SAĞLANMASI, TÜRKİYE İLE ANLAŞILMASI GEREK….”

3’üncü Cumhurbaşkanı Eroğlu, hükümetin ve UBP’nin bundan sonra yapması gerekenlerle ilgili soru üzerine ise şunları belirtti:

“Hükümetin su ve ekonomik iş birliği protokolü konusunda bir an önce uzlaşması ve Türkiye ile anlaşması gerek. Aksi takdirde ya erken seçime gidilecek, ya da başka bir hükümet modeli aranarak hükümetin sona erdirilecek.”

“FATURA SADECE CTP’YE DEĞİL, UBP’YE DE KESİLİYOR”

Bugünkü koşullarda erken seçim kararı almanın zor olduğunu da ifade eden Eroğlu, halkın 13’üncü maaşların ödenmemesi, söz verilenlerin yapılmaması nedeniyle faturayı sadece CTP’ye değil, UBP’ye de kestiğini belirtti.

“BU YIL İÇİNDE ÇÖZÜME VARILMASI GİBİ BİR OLASILIK GÖRMÜYORUM”

Eroğlu, Kıbrıs konusundaki soruları da yanıtladı.

“Rum tarafının tutumu değişmedi, dolayısıyla bu yıl içinde bir çözüme varılması gibi bir olasılık görmüyorum” diyen Derviş Eroğlu, “Rum tarafının her konuda Türk tarafının kabul edemeyeceği noktalarda ısrar ediyor” ifadesine yer verdi.

“TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNİN OLMADIĞI BİR ANLAŞMAYI HALKIN REDDETMESİ İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPARIM”

Çok dikkat edilmesi çağrısında da bulunan Eroğlu, bir soru üzerine Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin yer almadığı bir çözüme “evet” denilemeyeceğini, bunun kırmızıçizgi olduğunu vurguladı.

Bunun Meclis’te oy birliğiyle alınan kararla kesinleştirildiğini, böyle bir antlaşma ortaya çıkarsa kendisinin de “evet” demeyeceğini söyleyen Eroğlu, “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin yer almadığı bir anlaşmayı halkın reddetmesi için elimden geleni yaparım” dedi.

“RUMLARIN TÜRKİYE’NİN GARANTİSİNDEN RAHATSIZLIK DUYMAMASI GEREKİR”

Derviş Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ya da NATO’nun garantisi ile bir yarar sağlanamayacağı 1995’te Srebrenica’da görüldü. Birleşmiş Milletler kamplara topladığı Boşnakları korumadı ve 8 bin 300 kişi katledildi.

42 yıldır Kıbrıs’ta barış Türk askerinin varlığı ile devam ediyor. Türk askerinin bir antlaşma sağlansa da adada kalması şart. Kıbrıs Türkü’ne saldırma niyetinde olmayan Rumların bundan rahatsızlık duymaması gerekir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.