1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "GELİŞMELERİ RUM TARAFINDAN ÖĞRENİYORUZ"
"GELİŞMELERİ RUM TARAFINDAN ÖĞRENİYORUZ"

"GELİŞMELERİ RUM TARAFINDAN ÖĞRENİYORUZ"

Tunalı: "Gelişmeleri Rum tarafından öğreniyoruz"

A+A-

 

 

GİAD Başkanı Ceyhun Tunalı ve Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Kıbrıs müzakere sürecini değerlendirdi. GİAD Başkanı Tunalı, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen süreçle ilgili net bir bilginin olmadığını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendi vatandaşını bilgilendirmediğini, gelişmelerin Rum tarafından öğrenildiğini belirtti.

Tunalı, Kıbrıs sorununda  Türk toplumunun motivasyonunu yitirdiğine vurgu yaparak, bakış açısının değiştiğini, toplumun gündeminde  öncelikli olarak ekonomik sorunların yer aldığını kaydetti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, “Müzakere sürecini basından takip ediyoruz. Çözüme ulaşmak bütün tarafların menfaatine olacak. Güney’den de Kuzey’den de bazı bilgiler sızdırılıyor. Ama bunlar net değil. Geçen yıllara göre daha çok ilerleme sağlandı. Referandumun 2016 yılı içinde olma olasılığı yüksek görülüyor”dedi.

GİAD Başkanı Ceyhun Tunalı ve Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Kıbrıs müzakere sürecini değerlendirdi. Genç İşadamları Derneği (GİAD) Başkanı Ceyhun Tunalı, 2004 yılında başlayan süreçle birlikte olası bir çözümü desteklediklerini belirterek, gelinen aşamayla ilgili bilgi almaya çalıştıklarını söyledi. Kıbrıs müzakerelerinde gelinen süreçle ilgili net bir bilginin olmadığını ifade eden Tunalı, birçok şeyin  Rum tarafından öğrenildiğini kaydetti. Tunalı, gizlilik ilkesi olsa da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendi vatandaşını bilgilendirmesi gerektiğini belirterek, toplumun Kıbrıs sorununa bakış açısının değiştiğini, halkın umudunu yitirdiğini kaydetti. Toplumun gündeminde artık öncelikli olarak ekonomik sorunların olduğuna vurgu yapan Tunalı, “adanın çevresinde bütün güçlerin savaş gemileri dolaşıyor. Nasıl çözüm sürecine gidilecek, bu da başka bir soru işareti” şeklinde konuştu.

Tunalı şöyle devam etti: “Referandum yakın olabilir. Bu herkesin beklentisidir. Ama endişelerimiz var. Daha önce de referanduma gidildi. Ancak çözüme ulaşamadık. Türk toplumu motivasyonunu yitirdi. Ancak, Kıbrıs Türk tarafı çözüm yanlısıdır. Biz GİAD olarak olası bir çözümden önce toplumun hazırlanmasını savunuyoruz. Örneğin, özel sektörün rekabete açık olması gerekiyor. Kamu sektörü AB’ye girdikten sonra yasaların uygulanmasında geride kalacak.  Olası bir çözüm sonrasında ekonomide bir durağanlık yaşanabilir. Adaya gelecek yatırımların artmasıyla ekonomide ilerleme sağlanabilir”

Çıralı: “Çözüme ulaşmak tüm tarafların menfaatine olacak”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakere sürecini oda olarak basından takip ettiklerini ifade ederek, geçen yıllara göre daha fazla iyi yönde ilerleme olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Her konuda olmasa da bazı konularda mutabakat sağlandığı yönünde bilgiler geldiğini söyleyen Çıralı, “Bir çözüme ulaşmak bütün taraflar için uygun olacak, tüm tarafların menfaatine olacak. Kıbrıslı Türkler ve  Rumlar gibi Türkiye’nin ve Avrupa Birliği’nin de yararına olacak” dedi. Çıralı, görüşmelerin her safhasında kamuoyunu bilgilendirmenin mümkün olmadığını belirterek, üzerinde uzlaşı sağlanacak olanın bütünlüklü bir çözümün parçası olacağını söyledi.

Çıralı şunları söyledi: “Güney’den de Kuzey’den de bazı bilgiler sızdırılıyor. Ama bunlar net değil. Halkın onayına sunulacak olan en son metindir. Referandumun bu yıl içinde olma olasılığı yüksektir. Niyet varsa olur. Hazırlık sürecini ise komiteler görüşüyor”

Kıbrıs Postası

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.