1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GENÇLER NE DEDİ
GENÇLER NE DEDİ

GENÇLER NE DEDİ

Gelecek yok....

A+A-

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle gerek çalışan, gerekse okuyan gençlere çeşitli sorular yönelterek, bugünkü yaşamları ve gelecekle ilgili düşüncelerini paylaştı. Gençlerin hemen hepsi, geleceğin belirsizliğinden ve ülkedeki adaletsizliklerden yakındı.

Bazı gençlerin lisan konusunda sıkıntı yaşadığı ortaya çıkarken, bazılarının umudunu Kıbrıs sorununun çözümüne bağladığı görüldü. Bazı gençlerin hedefi ise yurt dışında eğitim görmek, çalışmak ve kariyer sahibi olmak. Gençlerin çoğunluğu KKTC’de siyasete ve medyaya da güvenmiyor.

 

İşte gençlere sorulan sorular ve cevapları;

1)Şu an ne yapıyorus, ileride hedefin ne?

2)Bugünkü hayatından memnun musun?

3)Geleceğe dair hedeflerin var mıdır, nelerdir?

4)Bu ülkede gelecek nedir, ne bekliyorsun?

5)Kazancın nedir, nasıl geçiniyorsun?

6)Günlük harcaman ne kadar, nerelere harcıyorsun, parayı kim veriyor?

7)Günde kaç tane sigara ve hangi sıkılıkla alkol tüketiyorsun?

8)Para ile gazete alıyor musun?

9)Yabancı dil biliyor musun, derecesi nedir?

10)Çözüm olursa ne yapacaksın, meslek öğrenmeye hazır mısın?

11)Aşağıdaki kurumların hangisine güveniyorsun;

a) Siyasi partiler b)Eğitim c)Medya

 

Arda Çeliker

1) Şu anda Türk Maarif Koleji'nde 11. sınıf ÖSS öğrencisiyim. Hedefim gelecek yıl YGS ve LYS'de iyi bir yer tutturup üniversitede sağlık bölümlerinden birine devam etmek.

2) Genel olarak bugünkü hayatımdan memnunum. Ailem hep yanımda, destekliyor. Okul hayatımı sorarsanız o da iyi.

3) Geleceğe dair hedeflerim var tabi ki. Türkiye'de üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra Kıbrıs'a dönmeyi düşünüyorum. Alanımda kendimi geliştirmek ve ülkeme yararlı bir birey olmak ana hedefim bugün için.

4) Bu ülkedeki geleceğin tanımını yapmak çok zor. Nedeni şu ki ülkemizde maalesef torpil ve kıyak üzerine kurulu bir sistem var. Eğitimimi tamamladıktan sonra bu ülkeye döneceğim evet ama nelerle, hangi haksızlıklarla karşılacağımı bilmiyorum. Adalet her şeyin temeli bence.

5) Herhangi bir kazancım yok, geçimim ailem tarafından karşılanıyor.

6) Okul günleri eğer dershanem yoksa  5-7 TL arası harcıyorum, dershanem varsa öğle yemeğinide kattığımızda 20-25 TL'ye kadar çıkıyor. Harçlığım ailem tarafından veriliyor.

7) Sigara kullanmıyorum. Alkolü de bayram veya özel gecelerde ortama ayak uydurmak adına tüketiyorum.

8) Evet, parayla gazete alıyorum. Hergün olmasa bile markete uğradığımda mutlaka bir gazete alırım.

9) 2 yabancı dil eğitimi aldım. İngilizceyi çok iyi derecede biliyorum; ama Fransızca da pek iyi olduğum söylenemez.

10) Kıbrıs'ta çözüm olmasından çok iki halkın arasındaki zincirlerin kırılmasını, barışı arzuluyorum. Yapacağım işi geliştirmek ve daha sonra Birleşik Kıbrıs için çaba ortaya koymak hayallerim arasında.

11) Bu kurumlardan hiçbirine tam anlamıyla güvenmiyorum. Medyanın çoğu olaylara yanlı bakıyor. Meclisteki siyasi partilerden sadece 1 tanesine güveniyorum. Eğitim kalitesinin iyi olduğunu söyleyemem..

 

 

Celal Çorba

 

1) Şu anda GAÜ’de öğrenciyim. İleride polis olmayı istiyorum. Babam polistir ve gelecekte rahat bir meslektir.

2) Memnunum. Öğrencilik yaşamımdan da sosyal hayatımdan da memnunum.

3) Bu ülkede gelecek yoktur. Hiçbir beklentim de yoktur.

4) Dediğim gibi polis olmak istiyorum. Çünkü ülkemizde ambargolar var, spor ambargolarımız var, aynı zamanda sporcuyum ama Avrupa’da spor yapamıyoruz.

5) Öğrenci olduğum için ailemden alıyorum harçlığımı.

6) Günlük harcamam 30-40 TLdir. Yemek ve gezmek için harcıyorum. Parayı ailemden alıyorum.

7) Sigara kullanmam, arada bir her gencin yaptığı gibi alkol tüketiyorum.

8) Parayla gazete alırım. Ben tenis turnuvalarına katılırım ve bizimle ilgili haber çıktığı zaman gazeteyi alıyorum.

9) Yabancı dil İngilizcem vardır. Konuşup anlaşabileceğim kadar biliyorum.

10) Çözüm olacağına inanıyorum. Türkiye sayesinde inşallah olur. Çözüm olursa spora daha ağırlık vereceğim. Avrupa turnuvalarına katılmak istiyorum. Çözüm olursa polislik yerine Avrupa’da veya Türkiyede en çok önem verilen işi yapmayı hedefleyebilirim.

11) Ben en çok eğitime güveniyorum. Çünkü doğru olan eğitimdir. 

 

 

Derviş Yalnız

1) Şu anda Lefkoşa Türk Belediyesinde çalışıyorum. İleride duruma göre hareket edeceğim.

2) Bugünkü hayatımdan özelde memnunum fakat iş konusunda daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Sosyal hayatımda yine iyidir.

3) Geleceğe dair hedeflerim var belki ileride belediyemizin durumu düzelirse bu alanda devam edeceğim. İleride polislik sınavlarına katılırım.

4) Bu ülkede gelecek belirsiz. Bugün varsın yarın yoksun bu kurumlarımız içinde geçerledir. Ekonomik yapımız düzelirse ve daha istikrarlı bir ekonomiye toplum ve devlet olarak ulaşabilirsek sanırım daha net cevaplar alabileceksiniz. Beklentim her alanda adalet.

5) Var dediğim gibi belediyede çalışıyorum .

6) Çok fazla harcama yapmamaya özen gösteririm ama hiç hesabını da tutmadım.Duruma göre değşir.

7) Hayır sigara kullanmam. Alkol de eskiye göre şu an da hiç kullanmam desem yanlış olmaz.

8) Evet hergün bir gazete alıyorum bazen arkadaşlara da alırım.

9) İngilizce bilirim. Anlarım ve kendimi ifade edecek kadar da konuşabilirim.

10) Çözüm olsa da olmasa da bu ülkede yaşamaya devam edeceğim çünkü ben ülkemi seven insanlardanım. Ailem, her şeyim buradadır. Meslek öğrenmeye gelince insan ömrü zaten öğrenmekle geçer.

11) Eğitim

 

 

Ecem Aksöz

1) Lefkoşa Türk Lisesi’nde öğrenciyim. İleride Zihinsel Engelliler için eğitimci olmak istiyorum

2) Evet okulumdan memnunum. Normal sosyal çevremden de memnunum.

3) Geleceğe dair hedefim Zihinsel Engelliler için eğitimci olmak istiyorum. Bu ülkede yaşamayı istemiyorum. Londra’da yaşamak için projelerim var. Bu ülkede hiç birşey olmayacağına inanıyorum.

4) Bu ülkede gelecek yok. Beklentilerim yurt dışında. Çünkü bu ülkede gençlerin geleceği için bir yapılanma yok ne yazık ki. Küçüklüğümden beridir bu yüzden yurt dışını isterim.

5) Ailem bana destek oluyor.

6) Günde 32 TL alırım ailemden. Telefon için harcarım. Az bir miktar da soyal hayatım için harcarım her halde ona hiç dikkat etmedim.

7) Sigara içmiyorum. Alkol da çok seyrek kullanırım ayda yılda bir.

8) Hayır almam. Çünkü hiç ihtiyaç duymadım. Ailem genelde iş yerinde gazetesini okur gelir bende pek gazete okumam.

9) Yabancı dilim yok. Ama geliştirmeye çalışıyorum. İngilizce anlıyorum ama konuşamıyorum.

10) Kıbrıs’ta bir çözüm olup olmayacağını hiç düşünmedim. Çünkü siyasetle ilgilenmiyorum. Çözüm olacağına inanmıyorum. Çünkü ben doğdum doğalı bu sorun konuşulur artık umutlanmam.

11) Hiçbirine güvenmiyorum. Çünkü hepsi de yanlı. Hiçbiriyle de ilgilenmiyorum.

 

 

 

Hüseyin Dağlı

1) Şu anda YDÜ’de öğrenciyim ayrıca Kanal T de reji’de çalışıyorum.

2) Biraz yorucu ama memnunum. Okuldan da memnunum, iş konusunda yorucu olduğunu düşünüyorum, ama aileme destek olmak için çalışıyorum ayrıca ileride okuduğum alanla ilgili olduğu için tecrübe olur diye düşündüm.

3) Hedeflerim var tabi ki Televizyon alanında ve mesleğim açısından ilerleyebildiğim kadar ilerlemek istiyorum.

4) Bu ülkede bir gelecek olduğuna inanmıyorum. Çünkü herkes ve her şey siyaset üzerine kuruludur. Eğer bir siyasi partiye mensup değilseniz geleceğiniz yok ne yazık ki ben de özel sektörde çalışmayı hedefliyorum sonuçta torpil mekanizmasının içinde değilim. Tam da bu noktada geleceğin bu ülkede çok parlak olduğuna inanmıyorum.

6) Günde en az 20 TL harcarım. Yemek veya benzin parası olarak harcıyorum. Maaşımdan harcarım sıkıştığım yerde de ailem destek olur.

7) Sigara kullanmıyorum. Alkol kullanıyorum günde bir iki bira içiyorum arkadaşlarla uygun ortam olursa.

8) Alıyorum. Hemen hemen hergün almaya özen gösteriyorum. Gazeteyi ev için alıyorum.

9) Karşımdaki konuşunca anlayabiliriyorum ama kendi derdimi anlatacak kadar iyi konuşamıyorum. İngilizce eğitim aldım.

10) Kıbrıs’ta bir çözümü elbette ki çok isterim. Kendi mesleğime devam edip alanımda geniş bir iş sahasının olmasını isterim. Şu anda stüdyo kameramanlığı yapıyorum ama yönetmenliğe kadar yükselmek hedefimdir.

11) Eğitim. 

 

 

Rüya Sevinç Dedeler

1) Şu anda özel bir bankada çalışıyorum. İleride hedefim müdür olmak.

2) Bugünkü hayatımın birçok şeyinden memnunum açıkçası. İşimden de memnunum zaten bir bankada işe başlamak benim için önemliydi sevdiğim için bu mesleği. Fakat ülke koşullarından memnun olduğumu söyleyemem gençler için iş sahalarının genişletilmesi ve aynı zamanda gençlerin gerek özel sektör gerekse de devlet tarafından desteklenerek bu ülkede kalmalarını sağlamak gerektiğine inanıyorum.

3) Geleceğe dair her zaman hedeflerim var. Ben hep daha iyiyi isteyen bir kişiliğe sahibim dolayısıyla çok az şeye kanaat getirebiliyorum. Zaten hedefleriniz olması için hep daha iyiyi istemeniz gerekiyor eğer tamamdır bu kadar yeter derseniz hedefler sapar.

4) Meçhul olduğunu düşünüyorum geleceğin ve buna çok üzülüyorum. Hep aynı sonuçlar gençler için ne yaparsanız yapın  hep aynı sonuca gidiyorsunuz yani ülke kapasitesi belli ve gelişmekte olan bir çok ülkenin hep gerisinden gidiyoruz. Ayrıca Kıbrıslı Türkler olarak kültürümüzü neredeyse kaybettik yeniden manevi değerlerimize kültürel alışkanlıklarımıza sıkıca sarılmamız gerekiyor kendi kendimizi unutmamız gerekiyor.

5) Çalışarak geçiniyorum. Aylık kazancım vardır.

6) Günlük 100-150 TL harcıyorum. Merket, kişisel ihtiyaçlarım,yemek, akaryakıt gibi harcamalarım vardır.

7) Tavsiye etmemekle beraber bir paket sigara içiyorum. Alkol çok fazla tüketmem haftada bir eşimle veya arkadaşlarla dışarıya çıktığım zaman.

8) Elbette gazete alıyorum. Hemen her gün alıyorum buna ilaveten dergiler de alıyorum.

9) Biliyorum. Ama bana göre insanın bu zamanda bir değil iki –üç yabancı dili olmalıdır. İngilizcem yeterli düzeydedir..

10) Bazen çözüm olacağına inanıyorum, bazen umutlarımı kaybediyorum. O kadar belirsiz ve bulanık ki Kıbrıs konusu her an sanki her şey olabilecekmiş gibi pamuk ipliğine bağlı bana göre. Çözüm olursa tabiki memnun olurum ülkemdeki ambargoların kalkması sektörlerin gelişerek ve genişleyerek büyümesi gençlere iş sahalarının çoğaltılması, işveren ve işçi arasındaki münasbetin uluslararası hukuka dayalı olmasını kim dilemez ki. Meslek edinme değil belki çünkü benim bir mesleğim var ancak bulunduğum alanda kendimi geliştirebilirim ve  olası en yüksek seviyeye gelmeye çalışırım.

11) Medyaya güveniyorum ama görsel medya yani TV, çünkü gördüğümde kişilerin kendi seslerinden duyduğuma inanırım daha güvenilir geliyor. Tabi ki eğitim kurumlarımıza da güvenim tamdır. Kaliteli eğitim kurumu ve kaliteli eğitimciler olması şart ama.

 

 

Uğurcan Bayraktar

1) Şu anda okuyorum. İleride hedefim Tv’de veya bir prodiksiyon şirketinde montaj sorumlusu olmak istiyorum

2) Bugünkü hayatımdan memnunum okuldan özellikle.

3) Geleceğe dair hedeflerim elbette var. İyi bir yerde olmak istiyorum ülkemde iş sahalarının gelişmesini istiyorum .

4) Bu ülkede gelecek yok bana göre. Gelecekten bir şey beklemiyorum .

5) Kazancım ailemden kaynaklanır.

6) Günlük 20TL harcarım yemek yada markette harcarım. Parayı  babam verir.

7) Sigara da alkol de kullanmam.

8) Parayla gazete almam. Gazete okurum ama ben almam. Okulda genellikle kafede var.

9) Yabancı dil biliyorum. Derdimi anlatacak kadar İngilizcem vardır.

10) Çözüm olacağına inanmam çünkü bu kadar zaman olmadı bundan sonra da olmayacağına inanıyorum. Çözüm olursa ülkede yaşayacağım ve çözüm olursa meslek edinmeye daha fazla gayret gösteririm.

11) Ben en çok medyaya güvenirim. Çünkü haber alma özgürlüğü önemlidir ayrıca seçeceğim meslek gereği de inanmam gerekiyor kendi mesleğime inanmazsam bu işi yapamam.

 

 

Metin Ersoy

(Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo-TV, Sinema ve Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.)

 

1) Şu anda Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyorum. Kendime çok yüksek hedefler koymayı sevmiyorum. Ancak hedefsiz bir yaşamı da anlamsız bulanlardanım. Dolayısıyla hedefim akademik kariyerimde son noktaya gelmek ve alanımda daha da uzmanlaşarak, elimden geldiği kadar eğitim sektörüne hizmet vermektir.

2) Evet memnunum. İş yaşamım istediğim gibi ve sevdiğim bir üniversitede çalışıyorum.

3) Geleceğe dair elbette hedeflerim var. Bunlar aslında birçok insanın kendine koyduğu hedeflerdir. Onun dışında hedeflerim arasında Kıbrıs sorununun çözülmesine katkı koymak gelmektedir. Bunu kısmen üniversitede verdiğim eğitimler ile yaptığım araştırmalarla ortaya koyuyorum ama sürecin içinde aktif olmak isterdim.

4) Geleceğe dair en önemli hedefim, hayatımdaki belirsizliklerin ortadan kalkmasıdır. Örneğin yaşadığımız, çalıştığımız ve yuvamızı kurduğumuz Kıbrıs adasındaki belirsizliğin kalkması ve çözüm ile adaya barışın gelmesi en önemli isteğimdir. Bu ülkede gelecek, belirsizliktir aslında.

5) Evet. DAÜ’de çalışıyorum.

6) Günlük harcamalarım ağırlıkla yemek, çay-kahve ve ulaşım oluyor. Onun dışında lükse kaçan gereksiz harcamalar yaptığım pek söylenmez.

7) Sigara kullanmıyorum. Alkol konusunda ise sosyal içici kategorisinde yer alabilirim. Haftada bir veya iki gün iki kadehi geçmeyen bir tüketimden bahsediyorum.

8) Hafta sonları evet. Hafta içi DAÜ Medya Takip Merkezi’ne düzenli gazete satın aldığımız için, gazeteleri orada buluyoruz.

9) Yabancı dil olarak iyi seviyede İngilizce biliyorum. Onun dışında çok az Yunanca bildiğimi söyleyebilirim.

10) Kıbrıs’ta çözüm olması durumunda, kendimi hazır hissedenlerdenim. Zira yabancı dil ve eğitim durumu açısından bir avantajım olduğunu düşünüyorum. Ancak yeni mesleklere de merakım bulunuyor. Gerekirse yeni meslekler de öğrenebilirim.

11) Siz yazmadınız ama ben devlette en fazla hukuk sistemine güvenmek istiyorum. Yukarıda sizin verdiğiniz seçenekler arasından birini seçecek olsam, eğitimci olduğum için “eğitim” derdim.

 

Abdullah Ayrenk

1) Şu anda özel bir yerde çalışmaktayım, ilerideki en büyük hedefim kendime ait bir işyerinin olmasıdır.

2) Bugünkü hayatımdan hiç memnun değilim, bence ülkedeki gençlerin çok büyük bir kısmı da memnun değildir.

3) Tabi ki geleceğe dair hedeflerim vardır ama bu şartlarda ne kadarını nasıl gerçekleştirebilirim bilemem. İyi ve düzenli bir iş, iyi bir eş ve ailemi rahatlıkla geçindirebileceğim bir gelirim olması hedeflerimdendir.

4) Eğer bugünkü şartlar değişmezse bu ülkede herhangi bir gelecek göremiyorum. Böyle gitmesi halinde bizleri çok zor günlerin beklediğini söyleyebilirim.

5) Aylık 2400 lira maaşım var ve tek kişi olmama rağmen beni ancak yetiyor.

6) Aldığım maaşa baktığım zaman günlük 100 lira harcama yapmam gerekir, ama bazen bu miktarın üzerine çıktığım da oluyor. Harcamalarım genelde elzem harcamalardır, zaman zaman da ufak tefek şeyler alabiliyorum.

7) Günde 1 paket sigara içiyorum, iki günde bir de içki içiyorum.

8) Her gün olmasa da para ile gazete alıyorum.

9) Yabancı dil olarak biraz İngilizce biliyorum, ama çok iyidir diyemem.

10) Kıbrıs sorunu artık çok uzadı ve çözümün zamanının geldiğine inanıyorum. Çünkü eğer bu şekilde giderse ülke daha da kötüye gidecek gibi gözüküyor. Bugün birçok genç ya işsiz ya da çok az bir maaşla alakasız işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Eğer bir anlaşma olursa gençlere hem daha çok iş olanağı hem de kendi mesleklerini yapabilme olanağının oldukça artacağını düşünüyorum. Eğer gelecek görürsem yeni bir meslek için çıraklıktan başlamaya bile razıyım.

11) Siyasetçilere hiç güvenmiyorum, bazı gazetelerin de taraflı ve yalan haber yaptığına inanıyorum. Mevcut seçenekler içerisinde en çok eğitim kurumlarına güveniyorum.

 

Ali Uğurlu:

1) Ovidius Universitesi’nde Tıp Fakültesi öğrencisiyim. Şuan 4. Sınıftayım. İleride seçeceğim bir tıp alanında uzmanlaşmak için ABD veya İngiltereye gitmeyi düşünüyorum.

2) Genel olarak istediğim gibi olmasada memnunum.

3) Gelecekteki planım, seçtiğim tıp alanında uzmanlaşmak için ABD veya İngiltere gibi ülkelere gitmek ve Tıp öğrenimi bu ülkelerin birinde tamamlayıp orda kalmayı düşünüyorum.

4) Kıbrıs Cumhuriyeti ve KKTC arasındaki bir barış durumu ada insanı için geleceğe dair iyi bir adım olabilir. Barış ile ambargolar kalkacağından üretim artabilir, turizm sektörü canlanabilir ve ekonomi daha güçlü bir hale gelebilir.

5) Tam zamanlı öğrenci olduğum için ailemin yolladığı para ile geçiniyorum.

6) Paramı ihtiyaçlarımı karşılamak için ve boş vakitlerimi değerlendirmek için harcıyorum.

7)Sigara kullanmıyorum. Alkolü ise çok ender tüketiyorum.

8) Para ile gazete almıyorum.

9) İyi derecede İngilizce ve orta derecede Romence biliyorum.

10) Çözüm olursa ve adanın sosyal ve ekonomik düzeyi gelişirse, öğrenimim bitince adaya gelip mesleğimi burda yapmak istiyorum.

11)Siyasi partilere güven olmaz, medya gerçeği çarpıtabilir; eğitime daha çok güveniyorum.

 

Diyalog

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.