1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. GENÇLERDE DİYABET TEHLİKESİ
GENÇLERDE DİYABET TEHLİKESİ

GENÇLERDE DİYABET TEHLİKESİ

GENÇLERDE DİYABET TEHLİKESİ

A+A-

Dövizdeki önlenemeyen yükseliş, vatandaşı strese sokarken, stresin diyabeti tetiklediğine işaret eden uzmanlar, “fazla strese grip diyabetli olmayın” uyarısında bulunuyor

Dövizin son günlerde sürekli artması, TL kazanıp dövizle borçlanmanın yaygın olduğu ülkede vatandaşı strese sokuyor.

Dövizin her artışında eline kağıt kalem alıp “bu kez borcum ne kadar arttı” hesabı yapan vatandaş, bütçeyi denkleştiremeyince daha fazla stres yapıp, huzuru kaçıyor.

Stresin de diyabeti tetiklediğine dikkat çeken uzmanlar, stresten uzak durulması çağrısı yapıyor.

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Mustafa Oymacı, “Stres de diyabeti tetikliyor. Döviz borcu olanlar da kara kara düşünüyor. Her şeye rağmen sakin olmak gerekiyor” ifadesini kullandı.

Hareketsiz yaşamın, doğru beslenmemenin ve obezitenin diyabeti artırdığını vurgulayan Oymacı, stresin de diyabeti tetiklediğine belirtti.

Oymacı, insanların sürekli bir stres içinde olduğunu, son günlerdeki döviz kurlarındaki artışıyla da farklı bir stres yaşandığını kaydetti. Oymacı, her şeye rağmen sakin olmak gerektiğini kaydetti

TOPLUMUN YÜZDE 34’Ü DİYABETLİ

Oymacı, ülkede, 40 yaş ve üzerinde görülen, yetişkin diyabeti olarak tanımlanan TİP2 diyabetinin 18 yaşındaki gençlere kadar indiğine işaret ederek, toplumdaki diyabetlilerin yüzde 10’nunu gençlerin oluşturduğunu söyledi.

Toplumun yüzde 34’ün diyabetli olduğunu belirten Mustafa Oymacı, bunun nüfusa göre oldukça yüksek bir oran olduğunu, diyabetin sadece KKTC’de değil tüm dünyada artış eğiliminde olduğu bilgisini paylaştı.

Derneklerine kayıtlı 2 bin 530 diyabet hastası olduğunu ve bunlara dernek kartı verildiğini, ancak kayıtlı olmayan diyabet hastaları da olduğunu ifade eden Oymacı,”Hareketsiz yaşam ve doğru beslenmeme obeziyeti artırıyor. Obezite ve stres de diyabeti tetikliyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın 2008’de yaptığı taramada, nüfusun yüzde 11.20’sinin diyabetli olduğunu, günümüzde bu oranın yüzde 14’lere ulaştığının tahmin edildiğini aktaran Oymacı, 2008’de yüzde 18 olan gizli şeker hastasının de bugün yüzde 20 civarında olduğunu belirtti.

“Bu oranların çok yüksek olduğunu, ne yazık ki dünya genelinde diyabetli sayısının sürekli arttığını” dile getiren Mustafa Oymacı, “Çünkü hareketsiz yaşam arttı, obezite arttı. Hareketsiz yaşamın yanında doğru beslenmeme de obeziteyi artırıyor. Obezite de diyabeti tetikliyor. Toplumumuzu doğru beslenmeye ve harekete teşvik etmeliyiz ki diyabetin önüne geçilsin” dedi.

DİYABETİN YÜZDE 10’U GENÇLERDE

Diyabetlilerin yüzde 10’nun gençlerde görüldüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:

“Bu, kalıtıma dayalı değil, genetik değil, obeziyetle de yüzde yüz ilişkisi yoktur. Ancak büyük insanlardaki diyabet gençlere kadar indi. Bir bakıyorsunuz 18 yaşındaki bir genç TİP2 diyabeti olabiliyor, yani büyüklerin diyabeti denilen diyabet. Büyüklerin diyabeti gençlere kadar indi.TİP2 diyabeti genellikle 40 yaş ve üzeri kişilerde görülür, genetik özelliği de vardır. Zamanla beslenmeye dikkat edilmezse, hareketli bir yaşam yoksa büyük oranda diyabet olunur ama ailenizde olsa bile, doğru beslenip hareket edersiniz, ya hiç diyabet olmazsınız, ya da yaşlandığınızda olursunuz” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİŞ İÇİN YILDA BİR KEZ KAN SAYIMI

Günümüzde toplumun yüzde 14’ün diyabet, yüzde 20’sin de ise gizli şeker olduğunu dile getiren Mustafa Oymacı, yılda en az bir kez, erken teşhis için kan sayımı yaptırılmasını önerdi.

“Yılda bir kez kan tahlili yaptırıp da diyabet başlangıcı mı veya diyabetli miyim diye bunu öğrenmemiz gerekir. Bireyler genellikle diyabetli yaşıyor, diyabet olduğunu bilmiyor. Diyabetten dolayı kanda dolaşan şeker düzeyi yüksek olunca göz körlüğü, damar tıkanıklıkları, böbrek yetemezliği, ayak kesilmesine kadar yol açabilecek komplikasyonları var. Bu nedenle, erken teşhis edilmesi için yıl da bir kez kan tahlili yaptırmak gerekir. Erken teşhis ve erken kontrol altına alınması için. Bir kişinin diyabeti erken teşhis edilirse, doğru beslenip hareketli bir yaşam sürerse sorun yaşamadan, yıllarca yaşar. Diyabetli olmayan birinden de daha sağlıklı yaşar ve diyabetin kendisine hiçbir zararı olmaz.”

“ÇOCUKLARI BESLENMESİNE ÖZEN GÖSTERİN”

Yakında okulların açılacağına da işaret ederek, çocukların beslenmesine daha bir özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Oymacı, okul kantinlerinde kola satışının yasaklandığını, bu yasağa ne kadar uyulduğunu bilemediğini belirtti.

Mustafa Oymacı, “Okulların hemen yanı başlarında kantinlerde satışı yasak olan ürünler satılıyor. Kola türü içecekler şekerli boyalı sulu, bunarın kesinlikle kullanılmaması gerekir” dedi.

HalkınSesi

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.