1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GENÇLERE TAŞ ÇIKARIYOR
GENÇLERE TAŞ ÇIKARIYOR

GENÇLERE TAŞ ÇIKARIYOR

Gençlere taş çıkarıyor

A+A-

Her gün sabah erkenden dükkanını açan Sabri Umay, 70 yıllık yaşamının 14 yılını Larnaka’da 40 yılını ise Gazimağusa’da esnaflıkla geçirdi.

Sabri Umay, Gazimağusa Suriçinin sembol isimlerinden biri. Umay, 1975 yılından itibaren bölgedeki dükkanında vatandaşların yanında Gazimağusa’yı ziyaret eden turistlere de hediyelik eşya satıyor. Sabri Umay, sabahın ilk saatlerinde açtığı ekmek teknesinin kapısını akşam kapatıyor.
Diyalog’a iş yaşamıyla ilgili serüvenini anlatan Sabri Umay, 1944’te yaşama merhaba dediği  sahil kenti Larnaka’da ailesiyle çok güzel yıllarının geçtiğini belirtiyor. Umay, “ Henüz 16’ımda yani çocuk denecek bir yaşta babamın dükkanında iş hayatım resmen başladı. 1963 Aralık  olaylarının başlamasından kısa bir süre sonra 1964 yılında Mücahitliğe başladım ancak meslekten kopmadım 10 yıl boyunca hem Mücahitliği hem de ticareti sürdürdüm. Gündüz dükkanda gece ise nöbetteydim” dedi. 
 
“Evliliği 1 yıl ertelemek zorunda kaldık”
“Yıllar geçti ve biz yavaş yavaş evlenme yaşına geldik” diyerek eşi Vahide hanımla evlilik öyküsünü anlatmaya başlayan Umay, “ 1974 Mutlu Barış Harekatının öncesinde biz hanımla nişan olduk ancak evlenme hazırlıkları yaptığımız günlerde önce 15 Temmuz  Yunan Darbesi ardından da Barış Harekatı geldi ve evlenmek bir türlü nasip olmadı. Harekatın başlamasından kısa bir süre sonra esir düştük, 65 gün boyunca Bekirpaşa Lisesinde 800 soydaşımızla birlikte bizi tuttular. Savaş bitip de herşey yavaş yavaş normalleşmeye başlayınca her iki taraf da karşılıklı olarak esirleri değiştirme yoluna gittiler işte biz de bu fırsattan yararlanarak yaşamımızı bugün hala sürdürdüğümüz topraklarımıza gelme şansı yakaladık” diye konuştu.

1975 yılından beri Suriçi’nde

Kuzey’e geçmesinin ardından  Tuzla bölgesine yerleştiğini anlatan Sabri Umay, “ Artık özgürdük ve  Larnaka’da gerçekleştiremediğimiz  evliliğimizi de yapmanın zamanı artık gelmişti,  kısmet burdaymış ve biz de burda evlendik, ardından bir kız bir de erkek çocuğumuz oldu, o gün bugündür hanımla mutlu mesut geçinip gidiyoruz” dedi. 1975 yılına gelindiğinde Gazimağusa Suriçi’nde bugün hala ayni inanç ve istekle çalıştırdığı dükkanını açtığını anlatan Umay,  “ 40 yıldır esnaflıkla evimizin ekmek parasını çıkarmaya çalışıyoruz. Dükkanı ilk açtığımızda bölgede benimle birlikte sadece 2-3 esnaf vardı. Suriçinde benden daha kıdemli esnaf arkadaşlar var ancak ben 14 yıl da bu işi Larnaka’da yaptığım için en eski esnaf benim” dedi.  

Büyük market sayısı çıktı...

Suriçinin geçmiş yıllarda çok canlı ve dinamik bir yapıda olduğunu anlatan Umay, KKTC’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi Gazimağusa’da da arka arkaya açılan büyük marketlerin  bölgedeki insanları başka taraflara çektiğini kaydetti. Sabri Umay, “ Tabi yanlış anlaşılmasın büyük marketlere de ihtiyaç var ancak bu iş bölge ve nüfusa göre ayarlanmalıdır. Bizim nüfusumuza göre bu tür iş yerlerinin sayısı bana göre çoktur” diye konuştu.  

Gençler sadece eğlenceyi düşünmesin...

Konuşmasını ülke gençliğine nasihatlarda bulunarak tamamlayan Umay, “ Malesef gençlerimiz sadece eğlenceye meraklı, bence bizim gençlik yıllarımızda yaptığımız gibi bugünkü gençlerimiz de çok çalışmalı, bu ülke ancak çalışıp üretmekle kalkınabilir”  dedi.
 
DİYALOG
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.