1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GENEL KURULDA GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR YAPILDI
GENEL KURULDA GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR YAPILDI

GENEL KURULDA GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR YAPILDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, gündem dışı konuşmaların ardından toplantısını tamamladı. Bir sonraki birleşim 9 Aralık pazartesi günü yapılacak.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, gündem dışı konuşmaların ardından toplantısını tamamladı. Bir sonraki birleşim 9 Aralık pazartesi günü yapılacak.

Gündem dışı konuşmalarda ilk söz alan UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, “Kadın ve Siyaset” konulu bir konuşma yaptı.

Türk kadının temel haklarına kavuşmasının kolay olmadığını, ancak Türk kadınının yılmadan çalıştığını, milletvekili seçildiğini ve başarılı bir yere geldiğini ifade eden Gürçağ, siyasette kadının daha fazla yer alması gerektiğini, kadınsız siyaset ve yönetimin toplumlar için büyük bir kayıp olduğunu vurguladı.

KKTC Meclisi’nde 50 milletvekilinden sadece 4 kadın milletvekili bulunduğunu, bu konuda siyasi partilere daha fazla görev düştüğünü belirten Gürçağ, Türk kadınına seçme seçilme hakkı veren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür etti.

UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst de, “Hükümetin genel gidişatı” konulu bir konuşma yaptı. Dürüst, Engelliler Haftası dolayısıyla konuşmasında ilk olarak engellilerin yaşadığı sıkıntılara değinerek, bu konuda hem kendi dönemlerinde, hem de bu dönemde olumlu adımlar atılamadığını vurguladı.

Dürüst, Özel Eğitim Yasası’nın Meclis’ten geçirilmesi için gerekli duyarlılığın gösterilmesini ve engelli bireylere daha çok önem verilmesini istedi, yapılacak çalışmalara destek vereceklerini söyledi.

Akaryakıt ve elektrik zamlarına dikkat çeken Dürüst, akaryakıt zammının sistematik yapı içerisinde mi, yoksa bunun dışında mı yapılıp yapılmadığını sordu.

Elektrik zammının yansımalarının ülkede her sektörü etkilediğini ve tüketiciye de ulaştığını, refah seviyesini olumsuz etkilediğini ifade eden Dürüst, hükümetin bu zammı bir daha düşünmesini, bu konuda daha kalıcı bir adım atılmasını, toplumun ezilmemesini istedi.

Dürüst, hükümetin kurultay sonrası ülkeye daha da adapte olacağına ve ülkenin sıkıntılarına eğileceğine işaret ederek, mazot desteğinin de geciktirilmeden verilmesi gerektiğini kaydetti.

Narenciye Koordinasyon Kurumu’nun da toplanmadığını, bu konuda sıkıntılar yaşandığını, üreticilere ödenecek tazminat konusunda kanayan yaralar olduğunu anlatan Dürüst, kendi döneminde Türkiye ile imzalanan spora yatırım projeleri ile ilgili adımlar atılıp atılmayacağını sordu.

Dürüst, ülkede sorunların çok olduğunu, bunları çözmek için hükümetin iş yapması gerektiğini ifade ederek, hükümetten beklentilerinin halk yararına açılımlar yapması olduğunu vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da, özel eğitim ve engelliler konusunda ciddi eksiklikler bulunduğunu, ancak 2014’ün önemli adımlar içereceğini ifade ederek, Özel Eğitim Yasası’nın yeniden ele alınıp mutlaka yasallaşmasını sağlayacaklarını vurguladı.

Gürpınar, engelliler için birçok projeler öngördüklerini, özelde istihdamlarını öngördüklerini ifade ederek, bu konuları kısa süre içerisinde tamamlayacaklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm ve Kültür Bakanı Serdar Denktaş da, spor yatırımları ile ilgili çalışmaların sürdüğünü, ancak yeni bir protokol getirildiğini, bunun içeriğini inceleyip bunu kabul edemeyeceğini ilettiğini, içeriğini kabul edebileceği bir duruma gelirse projenin devam edeceğini kaydetti.

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, akaryakıt ile ilgili fonlarda artış olmadığını, on günde bir fiyatlara göre değerlendirmeler yapıldığını ve buna göre değişikliklerin yapıldığını, sistematik içinde artış olursa artış, düşüş olursa düşüş yapıldığını anlattı.

Mungan, engellilerin ve ailelerinin çok ciddi sıkıntılar içinde olduğunu, bunu bildiklerini, bu konuda çalıştıklarını ifade etti.

UBP Lefkoşa milletvekili Faiz Sucuoğlu da, “Siyasi Gelişmeler” konulu bir konuşma yaptı. Vakıf mallarının kiralaması ile ilgili Meclis kararı istediğini, vakıf malı üzerine yapılan inşaatın ipotek verilemeyeceğini, ancak bu konuda değişiklik yapılacağının söylendiğini ifade eden Sucuoğlu, bu konuda daha net bir açıklama beklediğini söyledi.

Sucuoğlu, ülkedeki eğitimin son yapılan AÖA sınavında ortaya çıkan tablo ile  ne kadar kötü ve üzücü durumda olduğunu gösterdiğini savunarak, bu başarısızlıkla ilgili eğitim sendikalarından da açıklama beklediğini, 134 lise mezunundan 8 kişinin başarılı olduğunu, bunun ülkede ciddi bir eğitimsizlik olduğunu gösterdiğini işaret etti.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde klimalarla ilgili yaşanan sıkıntılar bulunduğunu, bu konuda klima alınması için ihaleye çıkılmadığını savunan Sucuoğlu, bu konuda açıklama beklediğini söyledi.

Sucuoğlu, elinde bulunan iki elektrik faturasında yer alan maktu ücretlerin 16 TL’den 40 gün sonra 32 TL’ye çıkarıldığını, aydınlatmanın da 7 TL’den 15 TL’ye çıktığını, yüzde yüz zam olduğunu ve bu konuda açıklama istediğini belirtti.

Asmaaltı bölgesinin yayalaştırılmasının çok aceleye getirildiğini, bu konuda altyapı sıkıntısı olduğunu anlatan Sucuoğlu, belediyenin o bölgede park yeri olmadığını, özelin ücretlendirdiğini, mal sevkiyatının yapılamadığını, itfaiye ve ambulansa zaman kaybı yarattığını, esnafı olumsuz etkilediğini, gelen gidenin olmadığını, Arasta’da böyle bir düzenlemenin altyapı çözümü yaratılmasının ardından yapılması gerektiği görüşünü ortaya koydu.

Geçici istihdamlarla ilgili de konuşan Sucuoğlu, bu konuda yasaların değiştirildiğini, siyasi partilerin resmi gazete açıklaması ve yazılı sınavların kaldırıldığını, yanlışlıkları sürdürdüğünü, son yapılan “kurultay” denilen istihdamlara odaklanıldığını ancak daha önce de bunların yapıldığını ifade ederek, eğer bu konuda bir şeyler yapılacaksa 2004-2014 yılları arasındaki tüm istihdamların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Sucuoğlu, bu konuda daha sağduyulu karar verilmesini istedi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, kurultay istihdamları konusunun başka bir noktaya gittiğini, bir önceki hükümet döneminde tamamen kurultaya yönelik alınan istihdamlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını, ancak bu kişileri bir önceki dönemin milletvekillerinin sürekli gündeme getirmesinin hükümeti tahrik etmeye yönelik olduğunu ifade etti.

Kamu Reformu Yasası’nın son noktaya geldiğini ve yakında Meclis’e sunulacağını ifade eden Denktaş, bundan sonra kimsenin bu ülke gençlerinin fırsat eşitliğini engelleyemeyeceğini vurguladı.

Bu istihdamların gerekli olmadığı halde yapıldığını, devlette 7 bin 500 kişinin bu durumda olduğunu, bu durumu kendi içlerinde halletmeye çalıştıklarını belirten Denktaş, fırsat eşitliğinden yararlanamayan gençlerin de kendilerine geldiğini, bu konuda bu kişilere de kendilerine danışmalarını istediğini anlattı.

Denktaş, bu kişilerin işten çıkarılıp yerine başkasının alınmayacağını, ancak “nasıl olursa bizimkiler geliyor” deyip uyarılarımıza rağmen işini ihmal eden kişilerin işten durdurulacağını ifade ederek, hükümetin kurultaylardan dolayı sorun yaşamayacağını, uygulamak için program ve bütçe hazırladıklarını, işe şimdi başlayacaklarını, daha işe başlamayan hükümetin dağılmasının beklendiğini kaydetti ve bunu eleştirdi.

Denktaş, devlete bu yıl 280 kişi alınacağını, bunun da açık ve net bir şekilde belli olduğunu söyledi.

UBP Gazimağusa milletvekili Erdal Özcenk de, “hükümetin icraatlarını” değerlendiren bir konuşma yaptı. Özcenk, sağlık sektörüne değinerek, sağlık sektörünün yasal ve altyapı yatırımlarıyla güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Halkın siyasilere ve parlamentoya güvensizliği bulunduğunu, Genel Sağlık Sigortası ile sağlıktaki birçok sıkıntının giderilebileceğini, hizmet içi eğitimlere ve sağlık turizmine önem verilmesini isteyen Özcenk, sağlıkta somut adımlar atılması gerektiğini, halkın beklentilerinin de bu yönde olduğunu kaydetti.

KTFF ile KOP arasında Zürih’te imzalanan anlaşmaya da değinen ve Hasan Sertoğlu’na güvendiklerini belirten Özcenk, KTFF’ye bu konuda destek vermeye katkı koymaya hazır olduklarını söyledi.

Kadına seçme seçilme hakkının verildiği gün olan bugün Ulu Önder Atatürk’ü saygıyla anan Özcenk, Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif’ten de Gazimağusa Lefkoşa anayolunda bulunan çukurları düzeltmesini istedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Gulle de, sağlık çalıştayının  büyük bir katılımla yapıldığını, bundan sonra yapılacak çalışmaların  ilk adımlarının atıldığını, bunlarla ilgili değerlendirmelerin sürdüğünü ifade ederek, sağlık alanının ülkeye yaraşır şekilde ileriye taşınacağını vurguladı.

Sağlıkta eğitimin önemli yer tuttuğunu, ayrıca sağlık turizmi için de bir çalıştay yapacaklarını ifade eden Gulle, Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne alınan klimalarla ilgili yaşanan süreci de anlattı ve gerekli araştırmanın yapılacağını söyledi.

DP-UG Lefkoşa milletvekili Zorlu Töre de, “KKTC toprak, mülkiyet ve nüfusun ekonomiye etkileri” ile ilgili bir konuşma yaparak, siyasilerin sokakları gezerek, sokaklardaki “çığlığı” duyması gerektiğini kaydetti.

Hükümetin icraatlarının önemli olduğunu, “geçmişte bunlar oldu” sözlerini vatandaşın duymak istemediğini, ekonomik sıkıntıların vatandaşları zorda bıraktığını ifade eden Töre, Türkiye’den gelen “katır ve besleme” sözlerini kınadığını, ancak Türkiye’ye burada “Hassiktir” çekenleri de kınadığını vurguladı.

KKTC’de tüm altyapının Türkiye tarafından yapıldığını, yardımların Türkiye’den geldiğini, Türkiye olmasa maaşların da ödenemeyeceğini, bu yüzden Türkiye’ye karşı açıklama yapılırken dikkatli olunması gerektiğini, ancak Türkiye yetkililerinin de söylemlerinde dikkatli olması gerektiğini ifade eden Töre, ülkenin nüfusunun çok önemli olduğunu, çünkü bunun müzakere masasında yer aldığını ele alındığını vurguladı.

Töre, Kıbrıs Türk halkının Türkiye halkıyla birlikte olduğunu, vatandaşlığın zorlaştırılmasının doğru olmadığını, vatandaşlığı hak edene vatandaşlığının verilmesini, yeni Yurttaşlık Yasası’nın fazla vakit geçirmeden çıkarılmasını isteyerek, Rum tarafında nüfusun artırıldığını, ancak KKTC’de vatandaşlık konularına ciddi bir şekilde eğilmediklerini bunun parlamento ayıbı olduğunu ileri sürdü.

Ülkedeki vatandaşlık politikasını eleştiren Töre, nüfus varsa ekonominin güçlü olduğuna dikkat çekti ve nüfusun kuvvetlendirilmesinin hem müzakereler hem ekonomi hem de devlete sahip çıkılması için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Annan Planı’nın savunulmasını da eleştiren Töre, bunun olması durumunda nüfusun nereye yerleştirileceğini sordu ve bölgeleri tek tek sayarak, vatandaşların yeniden göç edeceğini savundu ve bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Töre, tek egemenliğin de kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, burada KKTC olduğunu, bu şekilde ifadelerle masaya oturulamayacağını belirtti.

Maraşın bugün Rumlara iade edilmesi durumunda, Girne’deki turistik tesislerin çalışmayacağını savunan Töre, bu konudaki beyanatları anlayamadığını söyledi, devlete toprağa ülkeye sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Bugünlere canı cana, kanı kana katarak geldiklerini, bu topraklarda can verenin Türkler olduğunu vurgulayan Töre, emperyalist güçlere burada yer olmadığını, buna direneceklerini, devleti egemenliği savunacaklarını kaydetti.

UBP Gazimağusa milletvekili Ersan Saner de, “Ercan Havalimanı” ile ilgili yaptığı konuşmada, hükümet üyeleri arasında Ercan ile ilgili değişik açıklamaların olduğunu savunarak, Başbakan Yardımcısının, Ercan Havalimanı’nı devletin yapacağını, bakanın ise başka yere yapılacağını söylediğini ifade etti ve bunun üzerine konuşmasını yapmadı ve kürsüden indi.

Gündem dışı konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorulara geçildi.

Soru olmayınca gündem gereği görüşmeler tamamlandı. Bir sonraki birleşim 9 Aralık pazartesi günü yapılacak.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.