1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GENEL KURUL’DA YASA GÜCÜNDE KARARNAMELER TARTIŞILDI
GENEL KURUL’DA YASA GÜCÜNDE KARARNAMELER TARTIŞILDI

GENEL KURUL’DA YASA GÜCÜNDE KARARNAMELER TARTIŞILDI

UBP Milletvekili Sunat Atun, belediyelerin sokak aydınlatmalarıyla ilgili borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak konuştu.

A+A-

UBP Milletvekili Sunat Atun, belediyelerin sokak aydınlatmalarıyla ilgili borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak konuştu.

Atun, her iki kararnamenin de yasaya dönüştürülecek şekilde hazırlanması ve yasalaşması gerektiğini söyledi.

Hükümetin 28 Eylül’den önce yürürlükten kaldırılan yasa gücünde kararnamelerin yasa tasarısına dönüştürülerek meclise getirilmesi gerektiğini, aksi takdirde Elektrik Kurumu’nun kaosa  gideceğini savunan Atun, aksi takdirde  Elektrik Kurumu’nun maaşları ödeyemeyecek noktaya geleceğini söyledi.

ERHÜRMAN

CTP/BG Milletvekili Tufan Erhürman, iç tüzüğün değiştirilmesi gerektiğini aylardır söylediğini ancak mevcut iç tüzüğe de uyulması gerektiğini, geçmişte bunlar yapıldı diye tüzüğün ihlal edilemeyeceğini söyledi.

Her milletvekilinin var olan mevzuata bağlı davranmak durumunda olduğunu söyleyen Erhürman, bunun hukuk devletinin bir gerekliliği olduğunu belirtti.

Yasa Gücünde Kararnameler’in 90 gün içerisinde görüşülmesi gerektiğini, buna önceki meclisin uymadığını belirten Erhürman, görüşülmediği takdirde yürürlükten kalkıp kalkmayacağının ise belli olmadığını, Anayasa Mahkemesi’nin kararının yürürlükten kalkmış olmayacağı yönünde olduğunu söyledi.

Erhürman zararın neresinden dönülürse kar olduğunu kaydederek, Anayasa Mahkemesi’nin  görüşüne uyulması gerektiğini ifade etti.

Yasa Gücünde Kararnameler’in Meclis Genel Kurulu’na getirilip tartışılması gerektiğini kaydeden Erhürman, bunun demokratik ilke gereği olduğunu dile getirdi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, 90 gün içinde kararnamelerin görüşülüp karara bağlanabileceğini, bunun makul bir süre olduğunu söyledi.

Belediyelerin sıkıntı içerisinde olduğunu, kendi hükümetleri döneminde yerel gelirlerin artırıldığını söyleyen Tatar, buna ciddiyetle eğilinmesi gerektiğini vurguladı.

Su pompalarının elektrik  bedellerinin sorun yarattığını,  ilgili belediyeler tarafından ödenemediği içim maliyeye geldiğini ifade eden Tatar, bunun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Tatar, yasal düzenlemelerde eksiklik olduğunu ancak belediyelerin bunları halktan toplayıp Elektrik Kurumu’na ödemesi gerektiğini söyledi.

Tatar iç tüzük meselesinin de abartılacak bir mesela olmadığını, makul olunduğu müddetce sorun olmayacağını kaydetti.

SOYER

CTP/BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, belediyelerle Elektrik Kurumu’nun mahsuplaşması sorununun bu hale gelmesinin sebebinin önceki hükümet olduğunu savundu.

Yapılan bazı düzenlemeleri UBP hükümetinin gelir gelmez eskiye çevirdiğini savunan Soyer, arka arkaya her konuda Yasa Gücünde Kararname çıkarılmasını eleştirdi. Bunun mecliste pek çok soruna neden olduğunu ifade eden Soyer, Yasa Gücünde Kararname konusunun istismarının giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Soyer, meclisin bu şekilde geçmiş dönemde bay pas edildiğini ileri sürdü.

Soyer çok sayıda Yasa Gücünde Kararname geçirilmesini eleştirdi bunların mecliste konuşulup tartışılması gerektiğini söyledi.

Çakıcı’nın CTP/BG milletvekillerine yönelttiği eleştirilere yanıt veren Soyer, milletvekillerinin istedikleri şekilde konuşabileceklerini söyledi.

Toma konusunda ise İrsen Küçük’ü “bilgim yok” dediği için eleştiren Soyer, meclisin hükümet, Cumhurbaşkanı ve meclisin bu işin neresinde olduğunun esas konuşulması tartışılması gereken konu olduğunu ifade etti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, hükümetin Yasa Gücünde Kararname ile vergi koyamayacağını ; Elektriğe ilişkin Yasa Gücünde Kararname’de sokak lambalarının elektrik tüketiminin artık Elektrik Kurumu’na ödeneceğini; Belediyelerin kuruma olan borcu tahsil edileceğini ve her tüketicinin faturasına 5 TL ekleneceğini anlattı.

Bunu eleştiren Angolemli vatandaşların zaten bu bedeli ödediğini ve ikinci kez ödeneceğini kaydetti. Angolemli bunun bir vergi olduğunu, bunların önüne geçmek için anayasa yapılırken daha kesin çizgiler olması gerektiğini dile getirdi.

Elektrik Kurumu’nun özerkleştirilmesinin istendiğini, bu konuda acele edilmesi gerektiğini belirten Angolemli, beklenirse ne polisin sivile bağlanabileceğini ne de Elektrik Kurumu’nun özerkleştirilebileceğini savundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.