1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “GEREKİRSE KENDİ İMALATHANEMİZİ KURACAĞIZ”
“GEREKİRSE KENDİ İMALATHANEMİZİ KURACAĞIZ”

“GEREKİRSE KENDİ İMALATHANEMİZİ KURACAĞIZ”

“Gerekirse kendi imalathanemizi kuracağız”

A+A-

Güzelyurt bölgesindeki hayvan üreticileri, süt toplama konusundaki sistemsizlik nedeniyle ürettikleri sütlerin heba olup gitmesine isyan etti

Yok pahasına elimizden alıyorlar... Güzelyurtlu hayvan üreticileri, “Ülkede süt fazlalığı var” denilerek, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile imalatçıların, üreticinin elinden sütü yarı fiyatına aldığını anlattı

Ceren ÖZBİL

Güzelyurt bölgesindeki hayvan üreticileri, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın süt toplama şekline bir düzen getirmesini istedi.

Sistemsizlik nedeniyle ürettikleri sütleri yok pahasına satmak zorunda kaldıklarını ifade eden üreticiler devletin hayvan üreticilerini imalatçının insafına bıraktığını kaydetti.

Üreticiler, süt toplama sisteminin düzene girip, ürettikleri sütün değerinde satılabilmesi için düzenli toplanması ve yeni imalathane açmak için bakanlığa başvuran kişilere izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Güzelyurtlu hayvan üreticileri, süt toplama sisteminin mevcut şekliyle devam etmesi durumunda bölge hayvancıları olarak kendi ürettikleri sütü işleyebilecekleri imalathane kurmayı planladıklarını anlattı.

Üretici ne dedi?       

Cemal Darbaz:

“Sütler düzenli toplanmıyor. Ürettiğimiz süt boşa gidiyor. Ayrıca bizden bir süredir, keçi sütünü inek, koyun sütünü keçi sütü fiyatını alıyorlar.

Çarşamba'ya kadar da süt alınmayacağını duyduk. Bu da 7 sağımın boşa gideceği anlamına geliyor. Hayvan üreticisi imalatçıya muhtaç ediliyor.

Biz 5 aydır sütün alımında sorun var diye ürettiğimiz sütü zaten 1.48 TL yerine 1.16 TL'den veriyoruz.

Süt alımlarına bir düzenleme getirilmesini istiyoruz.

Güvercinlik, Mutluyaka, Mormenekşe ve Yeni Boğaziçi köylerinden 1-8 Temmuz tarihleri arasında süt alınmayacağını öğrendik.”

Nezif Tekbayrak:

“Böyle kurak bir senede ürettiğimiz koyun sütünü keçi, keçi sütünü de inek sütü fiyatına alıyorlar. Yani yarı parasını veriyorlar. Süt Kurumu'nun, imalatçı ile birlik olup bize yaptığını düşman bile yapmaz.

Süt taşıyıcılarından duyduğumuz kadarıyla, 1 Temmuz'dan sonra ne keçi ne de koyun sütü alınacak.        Birliğin devreye girmesi ile bu süre 15 gün daha uzatıldı.

Tarım Bakanlığı'ndan açıklama istiyoruz. Ürettiğimiz süt ne olacak? Biz evimize nasıl ekmek götüreceğiz? Hayvanların yemini nasıl alacağız?

Biz yeni imalatçılara izin verilmesini istiyoruz. İmalatçı sayısının artması ile birlikte süt talebi de artacak ve ürettiğimiz sütte bizim elimizde kalmayacak.

Ayrıca bizde bölgedeki hayvan üreticileri olarak kendi imalathanemizi kurmayı düşünüyoruz. Kendi imalathanemizi açıp süt ürünlerini biz üreteceğiz.”

Orhan Tunaç:

“Hayvan üreticilerine kim sahip çıkacak? Bakanlar koltuk derdinde. Onlar için başarı bakan olmak. Bizi düşünen yok. Biz yurt dışından süt ve süt ürünleri getirilmesine karşıyız. Ülkemizde süt üretimi vardır ve bu ürünleri biz de üretiyoruz.”

KIBRIS

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.