1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. GERGEDANLAR'IN NESLİ TÜKENİYOR!
GERGEDANLAR'IN NESLİ TÜKENİYOR!

GERGEDANLAR'IN NESLİ TÜKENİYOR!

GÜNEY AFRİKA'DA BOYNUZLARI İÇİN ÖLDÜRÜLEN GERGEDANLAR...

A+A-

NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDAKİ GERGEDANLARIN KORUNMASI İÇİN ÇABALAR YOĞUNLAŞTI

Güney Afrika'da avlanan nesli tükenme tehlikesi altındaki gergedanları koruma çabaları yoğunlaştı.

Gergedanların öldürülmesinin ve boynuzlarının ülke dışında satılmasının önüne bazı yasal engeller koyan Güney Afrika hükümeti, yasa dışı pazarlardan biri durumundaki Vietnam ile anlaşma imzalayarak, bu ülkeye özellikle Afrika'dan gelen kargoların daha sıkı kontrolden geçirilmesi yolunda önemli bir adım attı.

Muhalefetteki Demokratik İttifak partisi de sürece yeni önerilerle katıldı.

Hükümetten gergedanların avlanmasını "milli afet" olarak adlandırmasını öneren parti, bu sayede gergedanların korunmasında afet yönetimi fonlarından yararlanabileceğine işaret etti.

Demokratik İttifak ayrıca, "gergedan boynuzlarının kesildikten sonra tekrar büyüyebildiğini" belirterek boynuz ticaretinin yasallaştırılıp kontrol altın alınmasıyla hayvanların öldürülmesinin önüne geçebileceğini savundu.

Merkezi ABD'de bulunan teknoloji firması Canvas, Güney Afrika'daki Sabi Sand koruma alanının çalışanlarına, avlananların izini sürerken hızlı bilgi paylaşımında bulunabilmeleri için akıllı telefon tedarik etti.

Amerikalı uzman Tom Snitch, Güney Afrika'daki koruma alanlarında gergedanların gözetilmesi için küçük insansız hava araçları kullanılması üzerinde çalışırken, Sabi Sand koruma alanında, toz haline getirilip "şifa niyetine" yenilmesinin önüne geçmek amacıyla, boynuzlara boya ve kimyasal madde enjekte edilmesi de gündeme geldi.

"HALA İSTİYOR MUSUNUZ?"

Dünya Doğa Fonu ve TRAFFIC gibi çevreci örgütlerin Vietnam'ın da aralarında bulunduğu pek çok ülkede başlattığı reklam kampanyası da ilgi çekti.

Gergedan boynuzu yerine insan eli ve ayağı resimlerinin kullanıldığı afişlerde, boynuz ve insan tırnağında aynı maddenin (keratin) bulunduğuna işaret edilerek, "Gergedan boynuzu ve insan tırnağının özü aynı, hala istiyor musunuz?" ifadeleri kullanıldı.

Güney Afrika hükümetine göre, yalnızca geçen yıl ülkede boynuzları için öldürülen gergedan sayısı 668 olarak kayıtlara geçti. Bu rakamın bir önceki yıla oranla neredeyse yüzde 50 artış gösterdiğine işaret eden yetkililer, boynuzları için öldürülen gergedan sayısının 2013'te 800'ü bulmasından endişe ediyor.

Güney Afrika'da 19 bin beyaz, 2 bin kara gergedan bulunduğu tahmin ediliyor.

Özellikle Asya'da rağbet gören gergedan boynuzu, toz hale getirilerek alternatif tıpta kullanılıyor ve yasa dışı satışlardan büyük gelir elde ediliyor.

"Şifa"sı henüz tıbben kanıtlanmamış gergedan boynuzuna rağbet, kaçak avlanmanın ciddi boyutlara varmasına yol açıyor.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.