1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. GEZİ PARKI İÇİN 24 SAATTE 2 MİLYON TWEET!
GEZİ PARKI İÇİN 24 SAATTE 2 MİLYON TWEET!

GEZİ PARKI İÇİN 24 SAATTE 2 MİLYON TWEET!

Sosyal medya, ABD’deli ‘Occupy Wall Street’ hareketinden Arap Baharı devrimlerine kadar etkisini fazlasıyla gösterdi.

A+A-

New York Üniversitesi Sosyal Medya ve Sisyasi Katılım (SmaPP) laboratuvarı, Türkiye’de yaşanan Gezi protestolarının Twitter’da yarattığı trafiği ölçtü. 31 Mayıs gününü kapsayan araştırma, protestoyla ilgili 24 saatte en az 2 milyon tweet atıldığını ortaya koydu.

Türkiye’nin dört bir yanına yayılan Gezi Parkı protestoları, Cuma gününden itibaren Twitter’da inanılmaz bir trafik oluşturdu.

İstanbul’un Taksim Meydanı başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde devam protestoların kıvılcımının çaktığı Cuma günü, Türk kullanıcılar 24 saat içinde protestolarla ilgili en az 2 milyon tweet attı.

Atılan 2 milyon tweet’in büyük kısmı üç hashtag altında belirdi. Cuma günü yerel saatle 16.00 ile Cumartesi 16.00 arasında atılan tweet sayıları şu şekilde:

#direngeziparkı: 950 bin tweet,

#occupygezi: 170 bin tweet,

#geziparki: 50 bin tweet.

SMaPP verilerine göre, gece yarısından itibaren Gezi protestoları tweet’leri hız kesmedi ve dakikada 3 bin tweet atıldı.

 
31 Mayıs Cuma günü yaşanan tweet yoğunluğu.

TWEET’LERİN YÜZDE 88’İ TÜRKÇE
El Cezire sitesinin haberine göre, geçmişte yaşanan büyük çaplı protestoların aksine, protesto tabanlı tweet’lerin yüzde 90 gibi büyük bir kısmı Türkiye’den geldi.

Türkiye’den gelen Gezi Parkı protestoları tweet’lerinin yüzde 50’si ise İstanbul’a ait.

Starbird araştırma şirketinin verilerine göre, Türkiye’deki bu yüksek rakama oranla, Mısır’daki Arap Devrimi’nde atılan ilgili tweet’lerin sadece yüzde 30’u yereldi. Dahası, Gezi protestoları hakkında atılan tweet’lerin yüzde 88’i Türkçe.

SMaPP, birçok bölgede 3G bağlantısında sıkıntı yaşanmasına rağmen tweet miktarının çok yüksek olduğunu belirtirken, El Cezire internet bağlantısı sıkıntısını aşmak için birçok ev ve işyerinde Wi-Fi şifrelerinin kaldırıldığını belirtti.

 
Tweet'lerin Türkiye ve Avrupa'daki dağılımı. Harita: Pablo Barberá

‘SOSYAL MEDYA GÜÇLENİYOR’
Raporda, Türk kullanıcıların akıllı telefonlarıyla sürekli video ve fotoğraf paylaştığı belirtilirken, Batı medyasının da bu verilerden haberlerinde yararlandığı ifade edildi.

Protestocuların yerel medyaya olan tepkisi de tweet’lere yansıdı. Araştırmaya göre, 24 saatte #BugünTelevizyonlarıKapat hashtag’i 50 bin tweet aldı.

Raporda, Türkiye’de sosyal medyanın hızla geleneksel medyanın yerini aldığı ve etkileyici bir gelişim gösterdiğine dikkat çekildi.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.