1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GEZMEYE GİDEN, KAPIDA KALIYOR
GEZMEYE GİDEN, KAPIDA KALIYOR

GEZMEYE GİDEN, KAPIDA KALIYOR

Gezmeye giden, kapıda kalıyor

A+A-

Tarihi bir yerleşim yeri olan ‘Tumba tou Skuru’ya giden yol, özel mülk içinden geçtiği için kapalı…

 

Güren TİLKİ

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı olan, Güzelyurt’un kuzeyinde, Kalkanlı köyü yakınlarında yer alan ‘Tumba tou Skuru’ya ulaşım sağlanamıyor.

M.Ö. 1700-1550 yılları arasında Egeli tüccarlar tarafından kurulan bir yerleşim yeri olan ‘Tumba tou Skuru’ tarihin izlerini taşıyor.

Ancak, söz konusu yerleşim yerine gitmek mümkün değil. Çünkü oraya giden yol, özel mülk içerisinden geçiyor. Arsa sahibi ise, geçiş yapılmasını istemediği için arsasına girişi demir kapıyla kapattı.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nden bir yetkili konunun gündemlerinde olduğunu, girişim yapıldığını ancak henüz sonuç alınamadığını belirtti.

‘Tumba tou Skuru’

‘Tumba tou Skuru’, Güzelyurt’un kuzeyinde, Kalkanlı köyü yakınlarında yer alıyor.

Muhtemelen deniz kenarında, bir nehrin ağzında kurulmuş olan yerleşim yeri, denizin dolması sonucu bugün denizden epey uzaktadır. Bataklık bir arazide suni bir tepe üzerine kurulduğuna dair kanıtlar ele geçmiştir. 1971-1974 yılları arasında alanda yürütülen kazı çalışmalarında, çok sayıda kil, altın, bronz, gümüş ve fildişi eserin yanı sıra altı tane mezar, bir seramik işliği ve bir konutun bir bölümü açığa çıkarılmıştır. Bazı bakır curuflarının ele geçmiş olması, burada bakır işleme atölyelerinin de yer aldığına işaret eder. Ele geçen buluntular Güzelyurt Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.