1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. GIDADA ASGARİ GÜVENLİK!
GIDADA ASGARİ GÜVENLİK!

GIDADA ASGARİ GÜVENLİK!

sağlıksız, denetimsiz ve kaçak kesim...

A+A-

Gıda güvenliği tartışma konusu olurken dün Dikmen’de bir mezbahaya yapılan baskında sağlıksız, denetimsiz ve kaçak kesim yapıldığı tespit edildi

Suna ERDEN

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde Haspolat bölgesinde faaliyet gösteren Cyprofresh Gıda Deposu’na yaptığı baskınla, çok sayıda etiketsiz, tarihi geçmiş donmuş hayvansal ve süt ürünü piyasaya sürülmeden ele geçirilirken, ortaya çıkan bu gerçek gözleri gıda güvenliğine ve denetimlere çevirdi.

Böylelikle gıda güvenliği tartışmaları gündeme gelirken dün Dikmen’de bir mezbahaya polis ve Veteriner Dairesi ekipleri tarafından yapılan baskın sonucu kaçak ve sağlıksız kesim yapıldığı ortaya çıktı. İhbar üzerine bölgeye giden ekipler, H.S isimli şahsın izinsiz olarak işlettiği mezbahaya baskın yaptı ve kaçak kesim yaparken H.S’yi suçüstü yakaladı.

Yasalara göre, hayvan kesimlerinin veteriner doktor kontrolünde ve belirlenen mezbahalarda yapılması öngörülürken, denetimsiz ve kaçak kesim hem insan hem de hayvan sağlığı açısından riskler taşıyor. Ve böylesi bir suç işleyene de sadece bir asgari tutar karşılığı olan idari para cezası veriliyor. Eğer şahıs cezayı ödemezse o zaman konu mahkemeye taşınıyor ancak insan sağlığını riske attığı için değil cezayı ödemediği için dava konusu ediliyor.

DOKTOR KONTROLÜ ŞART

Veteriner Hizmetleri Yasası’na göre, hayvan kesimlerinin belirlenen mezbahalarda veteriner doktor kontrolünde yapılması gerekiyor. Belirlenen mezbahalara götürülen hayvanlar önce doktor kontrolünden geçiriliyor, sağlıklı olup olmadığı tespit ediliyor ve kesime uygunsa işlem yapılıp et mühürlendikten sonra kasaplara veriliyor. Onaylı ve mühürlü sağlıklı etler kasap veya marketlerde satışa sunuluyor.

KAÇAK KESİM TEHLİKESİ

Ancak kaçak kesimlerde ne doktor kontrolü yapılıyor ne de hayvanın sağlıklı olup olmadığı belirleniyor. Kontrolsüz, onaysız bir şekilde kaçak kesilen etler, el altından piyasaya veriliyor.

Kaçak kesimler beraberinde şöyle sakıncalar doğuruyor; veteriner hekimlerden alınan bilgilere göre, ülkemizde büyükbaş hayvanlarda brusella hastalığı, küçükbaş hayvanlarda ise brusella, maedivisna ve paratüberküloz hastalıkları görülüyor. Brusella hastalığı hem insana hem de havyana bulaşabiliyor. Hastalık insanlara iyi pişmemiş et ve süt ile geçebilirken, hayvanlara da kan, dışkı ve idrar ile bulaşabiliyor. Hayvan atıklarını veya iç organlarını yiyen köpekler, kuşlar hastalığın uçtan uca yayılmasına neden olabilirken, başka bölgelere bu yolla taşınan hastalıklar kesimlik hayvanlar arasında salgına da neden oluyor.

POLİS VE MEMURLAR BASKIN YAPTI

Veteriner Hizmetleri Yasası’nda havyan kesimlerinin nasıl ve nerede yapılacağı, kimlerin kesim yapabileceği düzenlense de maalesef yasaları ve insan sağlığını hiçe sayanlar çıkabiliyor. Ülkede birçok bölgede izinsiz mezbahalar olduğu, buralarda kaçak kesimler yapıldığı öne sürülürken dün Veteriner Dairesi’ne yapılan bir ihbar sayesinde kontrolsüz ve izinsiz kesim yapan H.S isimli şahıs suçüstü yakalandı.

Dikmen bölgesinde izinsiz mezbaha işleten ve orada kaçak kesim yapan H.S’nin işyerine polis ve Veteriner Dairesi memurları dün öğlen saatlerinde baskın yaptı. Kaçak kesim yaparken suçüstü yakalan H.S’ye bir asgari ücret tutarı olan 2 bin 175 TL idari para cezası kesildi. Veteriner Dairesi, mezbahada bulunan 15 kilo ete el koyduktan sonra imha etti.

SADECE PARA CEZASI

Sağlıksız, izinsiz, denetimsiz bir şekilde kesim yaptığı suçüstü tespit edilen H.S, kendisine kesilen para cezasını 1 ay içerisinde ödemezse konu mahkemeye taşınacak. Ancak insan sağlığını hiçe attığı için değil, para cezasını ödemediği için davalık olacak.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.